Gezi olayları devamında yabancı yatırımlarda son panorama

Dünya Bankası’nın 3 Temmuz’daki basın toplantısında verilen bilgilere göre, ekonomik büyümenin beklendiği gibi olmadığı ancak bunun nedeninin Gezi olayları olmadığı ve Türkiye ticaretinin önemli bir bölümünü oluşturan Euro bölgesindeki krizden kaynaklandığı yönünde .

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise basına yaptığı açıklamalarda, Türkiye’yi ve Türkiye’nin ekonomik açıdan ‘’mucizelerini’’ tanıyan yatırımcıların yaşanan son olaylardan etkilenerek, Türk pazarlarını terk etmediklerini belirtmekte..

Yabancı yatırım, yabancı sermaye, kalkınma, refah, daha fazla iş alanının açılması, güçlü ekonomi, söz sahipliği, Gezi olayları, etkileri …derken….işte son aylardaki gelişmelerden bazıları…

BİST’TE BİR AMERİKALI

Hükümetin İstanbul Borsası’nı küresel bir merkez haline getirmek adına başlattığı çalışmalar, son zamanlarda yaşanan karışıklıklara rağmen devam etmekte..
Borsa İstanbul ile Nasdaq arasında, geliştirilmesi planlanan stratejik ortaklığın temeli geçtiğimiz günlerde bir ön anlaşma ile atıldı… söz konusu anlaşmanın içeriği hakkında tam bilgi verilmese de güçlü bir ortaklığın söz konusu olduğu kesin…hayırlı olsun diyelim.

6491 SAYILI TÜRK PETROL KANUNU TASARISI TBMM’DEN GEÇTİ GELSİN YABANCILAR

Buna göre 18 bölgeye petrol bölgesine ayrılmış olan Türkiye’nin Kara ve Kıyı olmak üzere iki petrol bölgesine ayrılması, deniz bölgeleri ise karasuları içi ve dışı olarak ikiye ayrılarak, uzun süre ilgili yatırımları gerçekleştirmemiş olan yatırımcıların, ülkenin kaynaklarından faydalanılmasını daha etkin bir hale getirmek için teminatlarının da yanarak, ruhsatlarının iptal edilmesi şartı, TPAO ya getirilen ruhsat sayısındaki sınırlandırmanın kaldırılması gibi köklü değişiklikler içeren maddeler yer almakla birlikte, Türk Petrol’ün uluslararası zeminde daha fazla esneklikle hareket edebilmesi adına ister devlet, ister özel ya da halka arz edilmiş şekliyle, bir değişiklik geçireceği söylentiler arasında yer almakta olup, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın medya da verdiği bilgilere göre yeni düzenlemenin uluslararası fonları hareketlendirerek, yabancı sermaye girişini desteklemesi beklenmektedir.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜDE BİR İTALYAN

Kuzey Marmara Otoyolu olarak adlandırılan Yap-İşlet-Devret modeline göre gerçekleştirilecek ve İstanbul’un üçüncü Boğaz Köprüsü’nün yapımını da kapsayan proje ihalesini alan İtalyan devi Astaldi ile IC İçtaş ortaklığı geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İtalyan Diplomatların ve birçok davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreniyle işe başlamak için ‘’start’’ aldı.

KARŞILIKLILIK KOŞULUNUN KALKMASI YABANCI YATIRIMCIYI SEVİNDİRDİ

En basit şekliyle, ben senin ülkende mülk alabilirsem sen de benim ülkemde mülk edinebilirsin şeklinde algılanan, işin aslında da bundan pek farklı olmayan, Tapu Kanunun 35. Maddesinde öngörülen arapça şekliyle mütekabiliyet yani karşılıklılık koşulunun 182 ülke nezdinde kaldırılmasıyla, düzenlemeden önce ancak Türkiye’de kurulmuş bir şirket üzerinden gayrimenkul alım satımı gerçekleştirebilirken, yeni düzenleme ile bazı şartlar dahilinde de olsa, serbestinin tanınması Türkiye’yi özellikle İstanbul’u bir gayrimenkul yatırım merkezi haline getirdi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ TEŞVİKLERLE FRANSIZLAR, İTALYANLAR, KORELİLER VE DİĞERLERİ..

19/06/2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile yürürlüğe konulan yeni yatırım teşvik sistemi otomotiv sektörü açısından birçok yeniliği ve fırsatı beraberinde getirdi. En son 15/02/2013 tarih ve 28560 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/4288 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile otomotiv sektöründe asgari yatırım tutarları düşürülerek, sektör ‘’Öncelikli Yatırım’’ kapsamına alınmıştır. Yeni teşvik sisteminin getirdiği öncelikli yatırım konuları, KDV istisnası, 7 yıl süreyle katma oranı ile %80 oranında vergi indirimi, 700 bin TL’ye kadar faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi büyük fırsatlardan faydalanabileceklerdir.

Teşvik sistemindeki yeni düzenlemeler, beklenildiği gibi yabancı yatırımcıya cesaret vermekle kalmamış, bu alanda büyük gelişmeler kaydedilmektedir. İçinde bulunduğumuz ay, Türkiye’de i20 modelini üretmekte olan Güney Kore markası Hyundai, yeni sistemden faydalanarak i10 jenerasyonunda üretimine başlaması, Ford Otosan/Ford Motors’un 4 farklı model daha ekleyeceğini, Fiat ve Renault markalarının Türkiye’deki merkezlerine 800 milyon TL daha yatırım yapmayı öngördüklerini açıklamaları yeni teşvik sistemin etkili olarak çalışmaya başladığının göstergeleridir.

Bu kısa bakıştan görüldüğü kadarıyla, Türkiye’de değişik sektörlerde yatırımlarına başlamış olan yabancı yatırımcılar, buradaki yatırımlarını geri çekmeyi düşünmeyerek tam tersi daha da büyüme planları yaparken, Ülkemiz’de yeni adımlar atmayı planlayan ancak henüz pazarlarımızda deneyimi bulunmayan yatırımcılar için yaşanmakta olan olayların etkisiyle nasıl bir yol izleyeceğini sadece zaman gösterecektir…


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version