CAS Tedbir Kararı, FB ve BJK’nin Durumu

Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın soruşturma ve tahkim süreçlerini anlatmış, CAS yapısını ve ne şekilde ihtiyati tedbir kararının alınabileceğini izah etmeye çalışmıştık. Bu hafta Hukuki Gündem’in konusu CAS’ın verebileceği kararlar, temyiz incelemesinin nasıl olacağı ve alınan tedbir kararına ilişkin bir yazı olacak. Ayrıca Fenerbahçe ve Beşiktaş hakkındaki verilecek kararların diğer kulüplerimize etkisi de değerlendirmeler içinde yer alacak.

CAS Ne Kararlar Verebilir?

CAS, şu aşamada temyiz makamı olsa da, ülkemizdeki yargılamalarda olduğu gibi onama veya bozma kararı veren bir merci değil. İnceleme yapılacak, tahkim kararında hata görülmesi halinde ceza ya azaltılacak ya kaldırılacak ya da onanacaktır. Yani çıkacak karar tekrar yargılamaya neden olmayacak ve nihai kararı oluşturacaktır.

Bununla beraber CAS tarafından verilen kararlar açık şekilde hukuka aykırılık içermesi halinde İsviçre Federal Mahkemelerine götürülebilmektedir. Hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolu dahi açıktır. Ancak bunu örneklendirmek bu güne kadar mümkün olmamıştır.

CAS Tedbir Kararı Hangi Anlama Geliyor?

Burada süreci ve açıklamaları iyi değerlendirmek gerekmektedir. Fenerbahçe ve Beşiktaş spor kulüplerinin Avrupa Liglerine katılmasının yolunu açan neden, tedbir kararının alınmış olması mıdır? Kulüp yöneticileri tedbir kararı alındığını söylemişlerse de, CAS tarafından yapılan açıklamadan bu şekilde bir anlam çıkmamaktadır.
CAS tarafından yapılan ilk açıklama, yargılama sürecinde men cezasının uygulanmayacağı ve sürecin hızlı şekilde yürütüleceği yönünde idi. Bununla beraber, Fenerbahçe hakkındaki kararın 28 Ağustos, Beşiktaş ile ilgili kararın ise 30 Ağustos’ta verileceği duyurulmuştur. Muhtemel bir olumsuz sonuç halinde men cezasının içinde bulunduğumuz sezondan başlayarak uygulanabileceği anlamı çıkartılabilir.
Kulüp yetkililerinin tedbir kararı aldıkları yönünde beyanda bulunmaları üzerine CAS yeniden bir açıklama yapma gereği duymuş ve kendilerince verilen bir tedbir kararı olmadığını, kulüpler ve UEFA’nın, CAS’ın alacağı nihai karara kadar yaptırımların uygulanmayacağı konusunda ortak bir uzlaşıya vardıklarını ifade etmiştir.

Burada kamuoyu açısından yanıltıcı bir durum oluşmamalı. Çünkü ihtiyati tedbir kararı CAS Başkanı tarafından verilebilecekken böylesi bir karar almaya mahal kalmamıştır.
UEFA ile Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Anlaşması Ne Anlama Gelmektedir?

FİFA Statüleri ve CAS yönetmelikleri kapsamında taraflar eğer ki anlaşırlarsa yaptırımlar CAS’ın nihai kararı ile uygulanmaya başlayabilecektir. Şu durumda UEFA ile Fenerbahçe ve Beşiktaş Kulüpleri hızlı bir yargılama uygulanması yönünde anlaşmış olacaklar ki nihai karar tarihleri yakın tarihe göre belirlenmiştir. CAS tarafından yapılan açıklama ile Fenerbahçe hakkındaki kararın 28 Ağustos, Beşiktaş ile ilgili kararın ise 30 Ağustos’ta vereceği izah edilmiştir.

Hızlı Yargılama Usulü Ne Demektir?
Geçmiş yazımda belirttiğim üzere CAS temyiz incelemelerini 4 ay içerisinde tamamlamaktadır (CAS Temyiz Tahkim Usulu R59/4). İlk başvuru tarihinden itibaren 4 aylık süre içerisinde deliller incelenir, duruşma yapılır ve gerekçeli karar açıklanır. Oysa ki temyiz süreci UEFA ile kulüplerin anlaşması neticesinde yakın bir tarihte sona erecektir. Dava safahati için belirlenen süreler kısaltılarak sunulan deliller duruşmada toplu olarak incelenecektir. Buna olağanüstü temyiz süreci denilmektedir.

UEFA ile Kulüpler Arasında Nasıl Bir Anlaşma Olabilir?
CAS’a taşınan temyiz incelemelerinde taraflar “CAS Temyiz Tahkim Usul” hükümlerine uygun hareket etmek durumundadırlar. Bu usule göre (R47) maddesi gereğince temyiz yolu şartları anlatılmıştır. Aynı yönetmeliğin (R49) maddesi gereği temyiz başvuru süresinin 21 gün olduğu, (R50) maddesinde hakem sayısı ve devam maddelerinde ise diğer usullere ve uygulanacak hukuk konularına yer verilmiştir.
UEFA ile kulüpler arasında CAS temyiz incelemesine ilişkin yapılan anlaşma, uygulanacak hukuk, temyiz incelemesi ve delil tespiti, kısa karar açıklama süresi gibi konuları kapsamaktadır.

Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın bu sene içerisinde Avrupa Ligine katılma hakkının olması, elemeler için kura sürecine gelinmesi bu anlaşmayı zaruri kılmış gibi görünüyor. Temyiz incelemesi normalde 4 ay gibi uzun bir süreci içerdiğinden çıkabilecek olumlu bir kararın Kulüplerimizin ekonomik zararlarına neden olabileceğini bilen UEFA’nın maddi sorumluluk altına girmemek için bu öneriyi kulüplere yapmış olduğunu düşünüyorum. Yapılan anlaşmanın detaylarını bilmesem de şunu belirtmeliyim ki, eğer anlaşma içerisinde “… men cezası onansa dahi uygulanması bir sonraki sezon başlayacaktır…” şeklinde bir madde var ise UEFA haklı çıksa bile men cezaları seneye uygulanmaya başlayacaktır.

Olağanüstü Yargılama Kulüplerimizin Yararına Mıdır?

Hızlı ve kısa süreli yargılamalar her ne kadar iyi gözükse de klasörler dolusu ve binlerce sayfa belge içeren bir temyiz incelemesinin 1 ay içerisinde neticelendirilecek olması bana göre kesinlikle kulüplerimiz lehine değildir. Bu yönde yapılmış anlaşmanın doğru ve yararlı olmadığını düşünüyorum. Her ne kadar kulüplerimiz bu sezonu düşünerek hareket etmekteyseler de kısa vadeli planların çok yararlı olmayacağı açıktır. Şike davası gibi CAS sürecinin de oldu bittiye gelmesi endişesi içerisindeyim.

Çünkü anlaşma ne olursa olsun çıkacak olumsuz bir kararın kulüp kariyeri içerisinde telafisi mümkün olmayan bir leke olarak kalması kuvvetle muhtemel. Şu durumda iyi bir inceleme ve doğru bir savunma ve karar için bir seneyi feda etmenin uzun vadede daha avantajlı olduğuna inanıyorum.
Kaldı ki, belirttiğim üzere tedbir kararı almaya yetkili CAS Başkanlığınca yapılan açıklamaya göre UEFA ile yapılan anlaşma çok erkenden olmuş gibi gözüküyor. Yani reddedilmiş ya da incelenmiş bir tedbir talebi de mevcut değil. Fenerbahçe ve Beşiktaş Kulüplerinin öncelikle tedbir kararının sonucunu beklemesi olağan yargılama sürecini yürütmek yönünden daha isabetli bir strateji olurdu diye düşünüyorum.

SON SÖZ OLARAK; aksi bir karar halinde diğer kulüplerin nasıl etkilenebileceğine değinmek gerek. Bursaspor gibi puan tablosunda Fenerbahçe ve Beşiktaş’tan sonra gelen kulüplerimize bu sezon Avrupa ligi bileti verilebileceğini öngörmüyorum. Çünkü kuralar çekilmiş maç tarihleri belirlenmiş olması neticesinde ancak ve ancak eleme maçlarındaki rakip takımlara etkisi olacaktır. Yani kulüplerimizin eşleştiği takımlar yenilse dahi kazanmışçasına yollarına devam edeceklerdir. Saygılar…


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version