SON TV

Musa Anter davasında Beyaz Toros itirafı

Musa Anter davasının sanığı emekli Jandarma Albay Savaş Gevrekçi, kaçırılma olaylarında efsane haline gelen Toros arabalarla ilgili şok itirafta bulundu. Gevrekçi, 'Evet, iki adet Toros'umuz vardı' dedi.

Musa Anter davasında Beyaz Toros itirafı

Dün başlayan Musa Anter davasına bugün devam edildi. Davanın tek tutuklu sanığı Hamit Yıldırım’ın yine “Araç ve personel” yetersizliği gerekçesiyle getirilmediği duruşmanın bugün görülen oturumunda, davaya katılan tek sanık Emekli Jandarma Albay Savaş Gevrekçi müdahil avukatlarının çapraz sorgusuna alındı.

Beyaz renkli İnfaz Toros’larını doğruladı

Müdahil ve müşteki avukatları, davanın tutuksuz sanığı Savaş Gevrekçi’yi çapraz sorguya aldı. Avukatların, 1990’larda sokakta insanların alındığı Beyaz Toros’lar ile ilgili, “İnsanlar Beyaz renkli Toros’larla götürüldükten sonra bir daha bulunamıyordu. Sizin elinizde Beyaz renkli Toros var mıydı?” sorusu üzerine Gevrekçi, “Evet, elimizde iki adet Toros vardı” yanıtını vererek İnfaz Toros’larının varlığını kabul etti.

Dün yaptığı savunmasında, iki beyin ameliyatı geçirdiği için hafızasının zayıf olduğunu söyledikten sonra bazı olayları ayrıntılı hatırlaması şaşkınlık yaratan Albay Gevrekçi, bugünkü çapraz sorgusunda da bazı olayların ayrıntısına girmesi şaşkınlık yarattı.

İç çamaşırı çelişkisi

Müdahil Avukatları, Gevrekçi’nin dünkü ifadesinde sarf ettiği, “İtirafçılar karargahta iç çamaşırlarını dışarıya asıyorlardı. Bunu yapmamalarını istiyorduk, kızıyorduk. Abdülkadir Aygan iç çamaşırı meselesinden bana kızarak iftira atmış olabilir” sözlerini hatırlattı. Avukatlar, bu hatırlatmadan sonra davanın firari sanığı Abdülkadir Aygan’ın itirafçılık döneminde karargahtaki evinin balkonunda çektiği fotoğrafı göstererek, “Bu fotoğrafta iç çamaşırı yok, buna ne diyeceksiniz?” sorusunu sordular.

Başkan’dan ironi

Bu soru üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Necati Türkmen ironi yaparak, “Herhalde orası arka balkondu” demesi gülüşmelere neden oldu.

Gevrekçi’nin, dünkü ifadesinde Musa Anter’in cenaze törenine katıldığı yönünde verdiği ifadesi hatırlatılarak, “Dün, ‘cenazesine katıldım, korteje eşlik ettim’ demiştiniz. Kitlesel bir cenaze töreni yapılmamıştı, neredeyse insan yoktu. Siz nasıl katıldınız” sorusu soruldu. Gevrekçi bu soru karşısında önce durakladı ardından da, “Orada kortej vardı, birazcık eşlik ettim” yanıtını vererek dünkü ifadesiyle bir kez daha çelişti.

Hamit Yıldırım’a soru sormayı reddettiler

Müdahil ve müşteki avukatları, duruşmaya getirilmeyen ancak telekonferans yöntemiyle katılımı sağlanan Hamit Yıldırım’a soru sormayı kabul etmediler. Duruşma salonuna getirilmesi durumunda soru soracaklarını ifade eden avukatlar, “Hamit Yıldırım gelseydi çapraz sorguyla alacaktık. Ona telekonferans yöntemiyle, ekranda soru sormayı kabul etmiyoruz. Sorular karşısındaki tepkisini görmek istiyoruz, mimiklerini el hareketlerini görmemiz lazım” dediler.

Mahkeme, Hamit Yıldırım’ın tahliye talebini kabul etmeyerek duruşmayı ekim ayına erteledi.

21 yıl sonra açılan dava

21 yıl önce Diyarbakır’da öldürülen Musa Anter’in davası ancak bu yıl açıldı. Dava, Sabah Gazetesi Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek’in, tetikçi Hamit Yıldırım’ın fotoğrafını Orhan Miroğlu ve davanın diğer sanığı Abdülkadir Aygan’a teşhis ettirdikten sonra yaptığı haber üzerine açıldı. Davada, Hamit Yıldırım tutuklu yargılanırken, emekli Jandarma Albay Savaş Gevrekçi tutuksuz yargılanıyor. Davanın firari sanıkları ise Yeşil olarak tanınan Mahmut Yıldırım ile İsviçre’de yaşayan eski itirafçı Abdülkadir Aygan.

Dün görülen ilk duruşmada, olayda ağır yaralı kurtulan Orhan Miroğlu müşteki, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise müdahil sıfatıyla duruşmaya katıldı. Anter’in diğer çocukları Anter Anter ve Rahşan Anter ise katılmadıkları duruşmada avukatları aracılığıyla müdahillik talebinde bulundular. Abdurrahman Şimşek ile birlikte 4 kişi de tanık olarak dinlenmişti.

musa-anter-davasi-gergin-gecti


.
musa-anter-cinayetinde-tanikken-sanik-oldu