SON TV

Bin 600 yıllık büyük sır ortaya çıktı

Denizli’nin Buldan ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında bin 600 yıl öncesine ait odaları mozaikle döşenmiş ev ortaya çıkarıldı.

Bin 600 yıllık büyük sır ortaya çıktı
  • Yaşam
  • 30 Ağustos 2013 15:04

Denizli’de bulunan 19 antik kentin 5’i Denizli ovasında yer alıyor ve bunlar içerisinde Tripolis de bulunuyor. Yenicekent yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti’nde yaklaşık 15 yıldır yapılan kazı çalışması, 2012 yılından beri müze kazısı olarak bakanlıktan alınan izinle devam ediyor. Şu anda agorada kazı ve restorasyonun yüzde 50’den fazlası tamamlandı. Bu bağlamda yıl sonuna kadar kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanarak, agoradaki kapalı pazar yerinin turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Tripolis diğer antik kentlere göre yapıların erozyonla kapanması nedeniyle farklılık gösteriyor. Toprak kaldırıldığında altta katan yapıların sanki bugünkü gibi korunduğu görülüyor. Agora ile sütunlu galeri çıktı, sağlam bir kilise ve ayrıca dükkanlar yer alıyor.

Antik kentte son olarak, kentin ana yapısının dışında mozaikli evle karşılaşıldı. Evin ana yapılarının tamamında mozaik bulunuyor ve mozaik bugün yapılmış gibi duruyor.

Tabanı bitkisel ve geometrik ögelerin olduğu renkli mozaiklerle döşenmiş olan ev 8 odadan oluşuyor. Bu nedenle evin Tripolis’in varlıklı ailelerinden birine ait olduğu düşünülüyor. İlk inşası M.S. 4. yüzyıl olmasına rağmen M.S. 5. yüzyılda da kullanılan evde yaşayanların sıradan insanlar olmadığı, maddi gücünün yüksek kişiler olduğu tahmin ediliyor.

ETİKETLER: