SON TV

Uyanık galericinin satışları arttırmak için yaptığına bakın

Kredibilitesi olmayan müşterilerine sahte gelir belgesi düzenleyerek otomobil almalarını sağlayan uyanık galerici, 12 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Uyanık galericinin satışları arttırmak için yaptığına bakın

Semih BİŞKİN / Kredibilitesi olmayan müşterileri için sahte gelir belgesi düzenleyerek otomobil almalarını sağlayan uyanık galerici, 12 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Uyanık galerici bankayı sattığı otomobiller üzerinden dolandırdı. Beşiktaş’ta galerisi bulunan M. Ö., mali durumu olmayan müşteriler için sahte gelir belgeleri düzenleyerek banka kredisiyle otomobil sattı. Krediyi geri alamayan banka galericiyi şikayet etti. Galerici aleyhine, “Nitelikli dolandırıcılık” suçundan 12 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Uyanık galerici M. Ö., daha fazla otomotiv satmak için akılalmaz bir yöntem kullandı. M. Ö., kredibilitesi olmayan müşterilerine otomobil almaları için sahte gelir belgesi düzenledi. Böylece müşterilerinin gelirlerini yüksek gösteren M. Ö., banka kredisi ile sattığı otomobillerin sayısını arttırmayı, daha fazla kazanç elde etmeyi amaçladı.

Sahte gelir belgesi düzenleyip otomobil sattı

M. Ö.’nün sattığı otomobiller için kredi kullandıran banka, M. Ö.’den otomobil alanların kredi taksitlerini ödememesi üzerine inceleme başlattı. Banka müfettişleri yaptıkları incelemede M. Ö.’nün müşterileri için sahte gelir belgeleri tanzim ettiğini tespit etti. Müfettişler, araştırmalarında ikinci bir usulsüz işleme daha rastladılar. M. Ö.’nün, sattığı otomobiller için sahte proforma faturalar düzenlediği, bu faturalarda otomobillerin müşterilere satıldığı fiyatın üzerinde gösterildiği tespit edildi. Raporda M. Ö.’nün bedelini yüksek gösterdiği otomobiller için çekilen krediyi cebine indirdiği ortaya çıktı.

Müfettiş raporu ile savcılığa başvuran banka, M. Ö. hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’tan dava açılmasını sağladı. Hazırlanan iddiannamede, M. Ö.’nün suçlamaları inkar ettiği, ancak eldeki delillere göre ifadesinin gerçekçi bulunmadığı belirtildi.

12 yıl hapsi isteniyor

İddiannamede, M. Ö.’nün hem sattığı otomobiller için değerinin üzerinde kredi çektirdiği, hem de kredibilitesi olmayan müşterilere kredi kullandırarak bankayı zarara uğrattığı belirtildi. İddiannamede, M. Ö.’nün hem ‘nitelikli dolandırıcılık’ hem de ‘resmi belgede sahtecilik’ suçu işlediği belirtilerek 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması istendi.