SON TV

Popüler laz grubu ‘Patika’

Patika, Tolga Köseoğlu,Burak Güven,Aykut Bakır ve Deniz Engin tarafından kuruldu. Kendilerini daha iyi tanıyabilmek için keyifli bir sohbet yaptık.

Popüler laz grubu ‘Patika’

Yeliz COŞKUN
Patika, 2012 yılında Tolga Köseoğlu, Burak Güven, Aykut Bakır ve Deniz Engin tarafından kuruldu. Patika’nın sadece bir müzik grubu olmadığını söyleyen grup üyeleri; doğduklarından bu yana içerisinde yaşadıkları bölgedeki kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin, kültürlerin, dillerin, yaşanmışlıkların araştırmasını yapmakta ve gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorlar.

Bunları yaparken araç olarak müziği kullanıyorlar. Eski destanlar, ağıtlar, atma türküleri de özünü bozmadan günümüz müziğiyle birleştirerek dinleyenlerine şölen hazırlıyorlar.
Grubun henüz kısa bir geçmişi olmasından ve eğitimlerinden dolayı albüm çalışmasına zaman olarak uygun olmaması sebebiyle şu anda bir albüm çalışması bulunmamaktadır. Ancak grubun bir albüm yapacak kadar kendine ait ve anonim eserleri bulunuyor.

2013’ün Haziran ayında çekimleri gerçekleşen ve Kasım ayı gibi TRT Müzik kanalında yayına girecek olan “Pafuli” isimli bir proje içinde Patika olarak yer aldılar.

Grup Üyeleri :
-Tolga Köseoğlu : 1989 Rize/Fındıklı doğumludur.Eğitimine Ondozuzmayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü 4. Sınıfta devam etmektedir.Grubun solistliğini yapmaktadır.Grubun kurucularındandır.
-Burak Güven : 1988 Rize/Fındıklı doğumludur.Eğitimine Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü 4. Sınıfta devam etmektedir.Grubun gitaristidir.Grubun kurucularındandır.
-Emrullah Güneş : 1991 Rize/Fındıklı doğumludur.Müzik tarzımızın ve kültürümüzün en önemli enstrümanı tulumu icra etmektedir.
-Eyüphan Makas : 1995 Rize/Çayeli doğumludur.Üniversiteye hazırlanmaktadır.Grupta yine müzik tarzımızın önemli enstrümanı olan kemençeyi icra etmektedir.
-Sertaç Baykan : 1980 Erzurum doğumludur.Grupta bas gitar çalmaktadır.Ayrıca Artvin/hopa da müzik öğretmenliği yapmaktadır.
-Kaan Kurt : 1989 Artvin/Arhavi doğumludur.Müzisyen bir aileden gelmektedir.Grupta davul çalar.Küçük yaşlardan beri müzikle ilgilenir.Farklı grup ve sanatçılarla sahne almıştır.
-Deniz Engin : 1991 Rize/Fındıklı doğumludur.Ondokuzmayıs Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümü mezunudur.Grupta yöre ile ilgili kültür ve dil araştırıcılığı yapmakta ve eserler yaratmaktadır.
-Aykut Bakır : 1989 Rize/Fındıklı doğumludur.Ordu Üniversitesi Biyoloji bölümü 4. Sınıfta eğitimine devam etmektedir.Grubun sözcülüğünü ve menajerliğini yapar.

SON.TV’ye konuşan grup üyeleri; “önümüzdeki süreçte daha çok şehir ve projeyle kitlemizi arttırmayı ve kültürümüzden gelen bu güzel müziği daha farklı insanlara duyurmayı hedefliyoruz” dedi.

Patika’ya sorduk, neden Lazca?

Bu sorunun cevabı çok kapsamlı aslında ama kısacası;
Lazca bu yörede kullanılan kaybolmakta olan bir dildir ve bizim bu müziği yapma sebeplerimizden bir tanesi bu kaybolan dil ve kültürün devamlılığını sağlamaktır. Bu sebeple repertuvarımızda başta Lazca olmak üzere Hemşince, Gürcüce, Megrelce eserlere yer veriyoruz. Genelde bilinenin aksine Lazcanın kendine has, farklı bir dil olduğunu da müzik sayesinde insanlara anlatabiliyoruz.