SON TV

Gizem Cünüş, yaşam savaşını kazandı

Gizem Cünüş, kadavradan karaciğer ve böbrek nakline aynı anda izin verilmesi için yaptığı mücadeleyi kazandı.

Gizem Cünüş, yaşam savaşını kazandı

Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde öğrenci olan Gizem Cünüş’ün (20) karaciğerindeki bir enzim bozukluğu nedeniyle vücudunda okzalat denilen bir madde birikiyordu. “Primer hiperoksalüri tip 1” denilen ve 20 bin doğumda bir görülen bu hastalık nedeniyle karaciğeri oksalatı süzemiyordu. Karaciğeri görünürde sağlıklı olsa da süzemediği oksalatın oluşturduğu kireçtaşları önce böbreğini iflas ettirdi. Sonra eklem, kemik, organlar olmak üzere vücudunun başka yerlerinde de birikmeye başladı. Hızla kilo ve kas kaybetti, yürüyemez hale geldi.

Mevzuata takıldı

Kesin tanısı 3.5 yıl önce konulabilen ve aynı yıl sorununu kökten çözecek karaciğer nakli için bekleme listesine giren Gizem bu kez mevzuata takıldı. Çünkü tüm vücudunu bozan enzim eksikliği sadece karaciğere zarar vermiyor; dolasıyla karaciğerle ilgili rakamsal verilerde sorun görünmüyordu. Enzimdeki bozukluk tanımlı olmadığı için sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göre karaciğeri sağlıklıydı. Bakanlık Gizem gibi hastalar yerine, karaciğerle ilgili göstergeleri bozuk hastalara öncelik tanıyordu. Neyse ki bakanlık Gizem ile anne-babası Meliha ile Salih Cünüş’ün sesine kulak verdi. Kadavradan karaciğer ve böbrek olmak üzere iki organın birden nakledilebilmesinin yolunu açtı. Florence Nightingale Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nden ameliyatı yapmalarını istedi.

Çocuktan nakil yapıldı

Gizem 30 kiloya kadar düşmüştü. Ancak bir çocuğun organları takılabilirdi. Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinasyon Kurulu, Mersin’de üvey babası tarafından dövüldükten sonra beyin ölümü gerçekleşen 9 yaşındaki Nazar Yıldız’ın organlarını Gizem’e uygun gördü. Böylece Gizem’in hayatını değiştirecek ameliyat gerçekleşebildi.

Ölümün ucundan döndü

Ameliyatı Florence Nightingale Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nden Prof. Dr. Yaman Tokat ve ekibi gerçekleştirdi. Gizem’in karaciğer ve böbrek naklini aynı anda olmak dışında bir şansı bulunmadığını belirten Prof. Dr. Tokat, şunları söyledi: “Gizem’in karaciğerini değiştirmeden böbreğini değiştirmenin anlamı yoktu. Çünkü yeniden kireçtaşları oluşacak ve böbreği bozacaktı. Karaciğer zamanında değişmezse bütün vücut kireçleşir. Gizem’in de bütün el, kol, ayak, bacak eklemleri kireçleşmişti. Kalbi pompa gücünü kaybetmişti. Akrabalarında uygun vericisi yoktu, kadavraya mecburdu. Sağlık Bakanlığı bizi ameliyat için cesaretlendirdi. Şu anda iki organla ilgili fonksiyonel bir sorunu yok. Görüldüğü gibi bağışlanan organlar gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor.”