SON TV

Dünyanın zirvesindeki başarılı Türkler

Ürettikleri projeler ve yönetim stratejileri ile bugün dünya devlerinin zirvesinde yer alan başarılı Türk yöneticileri...

Dünyanın zirvesindeki başarılı  Türkler

Yeliz YAĞIZYILMAZ-Muhtar Kent, Ayşegül İldeniz, Ali Ağan, Hakan Masır… Ve son olarak Vodafone Afika, Ortadoğu ve Asya-Pasifik CEO’su görevine getirilen Serpil Timuray…

Tüm bu isimler, dünyanın en büyük firmalarına hükmeden, tepe yönetiminde yer alan başarılı Türk yöneticiler…

SON.TV, küresel şirketlerde ürettikleri projeler ve yönetim stratejileriyle tepe yönetimine getirilen Türk yöneticilerin isimlerini ve görevlerini derledi…


Coca Cola – Muhtar Kent

Babası Necdet Kent dönemin Fransa Başkonsolosuydu. Tarsus Amerikan Koleji’ni bitirdi. İngiltere Hull Üniversitesi ekonomi bölümünü bitirdi. 1978 yılında Coca Cola’ya girdi. 1999 yılına kadar bu şirkette çeşitli görevlerde bulundu. 1999 ile 2005 yıllar arasında Efes Pilsen grubunda görev aldı. 2005 yılında Coca Cola Kuzey Asya, Avrasya ve Orta doğu grup başkanı oldu. 1 Temmuz 2008 itibarıyla Coca Cola’nın CEO’su görevine atanmıştır. 23 Nisan 2009 tarihinde Coca Cola’nın Atlanta Merkezinde yapılan Yönetim Kurulu Başkanı secimlerinde kurul üyelerinin oylarıyla Coca-Cola’nın eski yönetim kurulu başkanı Neville Isdell’in (65) yerini alarak Coca-Cola ‘nın Yönetim Kurulu Başkanı Oldu.Babası Necdet Kent “Türk Oskar Schindler” olarak bilinmektedir. Sebebi ise 2. Dünya Savaşı sırasında, Fransa konsolosu iken kurtardığı 70-80 Türkiye Yahudisidir. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir.


Kcell Başkanı – Ali Ağan


Kcell’e Özbekistan’ın ikinci büyük operatörü ve kardeş şirketi Ucell’den gelen Ali Ağan, 2008 yılı Mayıs ayından itibaren yine TeliaSonera grubu şirketlerinden Azerbaycan’ın lider telekom şirketi Azercell’de CEO Yardımcılığı ve CEO görevlerinde de bulunmuştu. Azercell’de görev yaptığı 5 yıllık sürede; 3G ve 4G lansmanları, marka yenileme çalışmaları, ülkedeki yoğun rekabet ortamına rağmen ciro artışı sağlanması gibi başarılara imza atmış olan Ali Ağan’ın, Ucell’in Avrasya Bölgesinde net satış artışında liderliğe yükselmesinde de önemli katkıları Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Ali Ağan, Kanada Toronto Üniversitesi’nden sertifika sahibi ve ABD Baltimore Üniversitesinde finans konusunda MBA yaptı. Ali Ağan evli ve iki çocuk babasıdır.


Intel’de 67 ülkenin yönetiminden sorumlu – Ayşegül Ildeniz


Henüz 20’li yaşlarındayken Intel Ortadoğu-Türkiye-Afrika Bölgesi Pazarlama Direktörü oldu. Sorumlu olduğu bölgede sağladığı başarı ona Intel Türkiye Genel Müdürlüğü görevini getirdi. Bu görevi yürütürken Intel Türkiye’yi tüm dünyada gelişmekte olan pazarlar içinde en fazla büyüyen ikinci ülke yapma başarısını gösterdi. Bu başarıyı kısa zamanda fark eden Intel yöneticileri onu Intel Ortadoğu-Türkiye-Afrika Bölgesi Direktörü yaptı. Şu anda sorumlu olduğu 67 ülke var. Intel’in tek kadın bölge direktörü olmasının yanı sıra Intel’in 12 kişilik Avrupa Yönetim Kurulu’nda yer alıyor.


Nestle Kenya Genel Müdürü – Hakan Mısri


Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Hakan Mısri, İstanbul Üniversitesinde Yönetim ve Organizasyon alanında Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. İş hayatına Unilever Türkiye’de başlayan Hakan Mısri, 2001 yılında Nestlé ailesine Türkiye Kanal-Kategori Satış Geliştirme Müdürü olarak katıldı. 2005-2006 yıllarında Nestlé Azerbaycan’da İş Geliştirme Müdürü olarak görev yaptı. 2007-2010 yılları arası Nestlé Türkiye Çocuk İçecekleri İş Birimi Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Mısri, 2011’den bu yana Nestlé Kenya Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. 1 Ağustos itibari ile Nestlé Türkiye Satış Direktörlüğü görevine başlayacak Hakan Mısri, evli ve 1 çocuk babasıdır.


DanoneSa Pazarlama Müdürü – Gökhan Öğüt


1970 yılında İzmir’de doğan Gökhan Öğüt, Ankara Fen Lisesi ve Naperville North High School’dan sonra sırasıyla eğitimini sürdürdüğü Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve University of Illinois at Chicago MBA lisansüstü programından mezun oldu. İş yaşamına 1995 yılında Amerika’da Procter&Gamble İhracat ve Özel Operasyonlar Departmanı ve ardından Pringles Markasında Marka Müdür Yardımcılığı göreviyle başlayan Öğüt, 1999 yılında P&G Türkiye’de Marka Müdürü olarak başladığı görevini 2000 yılında sonlandırarak, iLAB Holding A.Ş.de bir yıl boyunca Pazarlama ve İletişim Direktörü olarak görev aldı.2001 yılında DanoneSa Türkiye Süt Ürünleri A.Ş. de Pazarlama Müdürü olarak Danone Ailesine katılan Gökhan Öğüt, 2002 yılından bu yana Danone Türkiye Gıda ve İçecek A.Ş. Pazarlama Direktörlüğü görevini sürdürmekteydi. Gökhan Öğüt, evli ve iki kız çocuğu babası.


Bosch’da 60 ülkede satış ve pazarlamadan sorumlu – Gürcan Karakaş


2005 yılı faaliyetleri ve 2006’ya yönelik hedeflerini 7 Mart’ta düzenlediği bir basın toplantısı ile duyuran Bosch San ve Tic. A.Ş’nin Genel Müdürü Gürcan Karakaş, global boyutta Bosch, Türkiye’deki Bosch grubu toplam faliyetleri ve Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ilişkin bilgiler verdi. Karakaş, Bosch’un sürekli artan yatırımları ve istikrarlı yükselen cirosu ile Türk ekonomisine önemli katkılarda bulunan ve geleceğe güvenle bakan bir kurum olarak, Türkiye’de büyümeye devam ettiğini söyledi.
.
.


Levi’s Avrupa Başkan Yardımcısı – Haluk Aksoy


Haluk Aksoy on beş yıl önce Levis’s’da bilgi işlem sorumlusu olarak işe başlayıp, genel müdürlüğe kadar yükseldikten sonra, bulduğu yaratıcı fikirler ve çözümlerle “Bay Çözüm” lakabını alarak kısa sürede Avrupa Başkan Yardımcısı oldu. Levi Strauss’un hiperaktif çocuğu Aksoy, çözüm üretme takıntısı sayesinde Levi Strauss’a pek çok yenilik ve başarı getirdi. Ürünlerin perakendeciye tesliminde yüzde 95 vakit garantisi sağladı ve normalde 12 ay olan ürünün rafa gidiş süresini 9 ve 3 aya kadar indirdi. Üç ayda teslimatlar için sadece Türkiye’yi seçen Aksoy, böylece Levis’ı Avrupa’da daha trendi bir marka haline getirdi.


Anadolu Efes Rusya Genel Müdürü – Tuğrul Ağırbaş


Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nden alan Tuğrul Ağırbaş, 1990 yılında Efes İçecek Grubu’na katılmıştır. Sırasıyla Proje Geliştirme Uzmanı, Pazarlama Uzmanı, İstanbul Bölge Satış Yöneticisi, Yeni Ürün Geliştirme Yöneticisi, Ürün Grup Yöneticisi, Marmara Satış Müdürü ve Miller Pazarlama Müdürü olarak çalıştıktan sonra 2001 yılında Rusya operasyonlarının Pazarlama Direktörlüğü pozisyonuna atanmıştır. 2005 Haziran ayından itibaren Efes Rusya Genel Müdürü olarak görev yapan Tuğrul Ağırbaş, 1 Ocak 2010’da Efes Türkiye Genel Müdürü olarak atanmıştır. Tuğrul Ağırbaş 1 Kasım 2011 tarihi itibarıyla tekrar Efes Rusya Genel Müdürlüğü görevine getirilmiştir.

İşte Yurt dışındaki en güçlü Türk yöneticiler

Muhtar Kent – Coca Cola CEO’su
Ümran Beba – PepsiCo – Asya Pasifik Bölge Başkanlığı’na atandı
Ahmet Bozer – Coca Cola Avrasya ve Afrika Başkanı
Çağlayan Arkan – Microsoft Dünya Üretim ve Kaynaklardan Sorumlu Genel Müdür
Erdem Koçak – Henkel Ortadoğu ve Afrika Bölgesi CFO’su
Tuygan Göker – Roche 99 ülkeden sorumlu Bölge Başkanı
Bülent Atlığ – Pfizer Asya, Afrika, Ortadoğu Bölgesi Sorumlusu
Ahmet Atakan – Unilever Performans Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı
Faik Somer – Merck&Sharp Dohme (MSD) 5 milyar dolarlık ciroyu yönetiyor
Özlem Fidancı – Philips Büyümekte Olan Ülkeler Pazarlama ve Strateji Bölüm Başkanı
Cihangir Koşu – Abbott Başkan Yardımcısı 5 bölgede 40 ülkeden sorumlu
Nihal Temur – Unilever 46 ülkede 3 milyar avro cirolu kategoriyi yönetiyor
Kaan Terzioğlu – Cisco Orta ve Doğu Avrupa Başkan Yardımcısı
Yağmur Sağnak – Johnson Diversey 93 ülkeden sorumlu Bölge Başkanı
Özer Baysal – Pfizer Kuzey Avrupa Bölge Başkanı
Yenal Gökyıldırım – Philips 90 ülkede satış ve pazarlama teşkilatını yönetiyor
Candan Karabağlı – Unilever’in Latin Amerika ve Avrupa’dan sorumlu Senior Vice President
Koray Özbay – Accor Asya Pasifik Bölge Başkanı
Sırma Umur – P&G Almanya’da 16 ülkeden sorumlu Başkan Yardımcısı
Özlem İmece – Master Card Avrasya Genel Müdürü (11 ülkeden sorumlu)
Sıddık Tetik – P&G Çin, Hong Kong ve Tayvan’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı
Turhan Talu – Philip Morris Türkiye, KKTC, İran sorumlusu
Ömer Aras – NBG Yürütme Kurulu Üyesi
Atilla Kıral – Oracle Güneydoğu Avrupa’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı
Gürcan Karakaş – Bosch 60 ülkede satış ve pazarlamadan sorumlu
Hakan Behlil – Unilever Afrika, Orta Doğu ve Türkiye ve Güney Asya Bölgesi’den Sorumlu Başkan Yardımcısı
Mehmet Öğütçü – BG Group 28 ülkede hükümetlerle ilişkiyi yürütüyor
Ahmet Göksun – Pfizer Kore Genel Müdürü
Ali Toker – Novartis Mısır Başkanı
Dinçer Çelik – Kordsa Global Asya Pasifik Başkan Yardımcısı
Halim Ateş – Azercell&Fintur COO’su
Mesut Ada – Kordsa Global ABD Genel Müdürü
Ahmet Esen – Pfizer Çin Genel Müdürü
Selçuk Erden – Coca Cola Avrasya Bölüm Başkanı
Kadir Tepebaşı – Lilly Polonya Başkanı
Ebru Dorman – Fransız Telekom şirketi Orange’ın Başkan Yardımcısı
Raman Berent – Philip Morris Ukrayna, Kafkaslar ve Moldova Genel Müdürü
Ahmet Genel – Pfizer Endonezya Genel Müdürü
Osman Ayaz – Adidas 9 ülkeden sorumlu Bölge Başkanı
Haluk Aksoy – Levi’s Avrupa Başkan Yardımcısı
Hilmi Kelleci – SVP Holding 15 ülkeden sorumlu
Uğur Özkutlu – Novartis Doğu Avrupa, Orta Asya ve Afrika Bilimsel Operasyonlar Direktörü
Ayşegül İldeniz – Intel’de 67 ülkenin yönetiminden sorumlu
Yarış Pürsün – Mercedes-Benz Global Üretim Müdürü
Ömer Dormen – BP Ortadoğu ve İran Madeni Yağlar Direktörü
Sina Afra – Markafoni Yönetici Ortak & CEO
Cem Kumral – Coca Cola Nijerya Bölüm Başkanı
Sefa Haktanır – SAP Balkan ülkeleri genel müd
Kaan Yünezer – Xerox Latin Amerika Kanal Direktörü
Tolunay Tomruk – Adobe Akdeniz ülkelerinden sorumlu Bölge Müdürü
Hakan Atay – Pfizer Kanada, Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu bölgesi kardiyovasküler ilaçlar direktörü
Cihangir Koşu – Abbott Başkan Yardımcısı
Ebru Çapa – Microsoft da Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’yı içine alan bölgenin MSN bölge müdürü
Yiğit Kulabaş – Ericsson merkez Global Pazarlama Direktörü
Tayfun Topkoç – HP Ortadoğu bölgesi Yazılım ve Çözümler Bölge Müdürü
Ali İhsan Kuralkan – Cisco Sytems – General Manager/Central Asia 5 ülkeden sorumlu
Teoman Buyan – Microsoft –CIO Orta Doğu ve Afrika ülkeleri
Celal Kaya – Nike – Perakende Directorü Western Europe
Bülent Cömert – REHAU – Güneydoğu Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi
Kerem Taş – Mercedes Benz – Orta Doğu Bölgesi Satıştan Sorumlu Genel Müdür
Hakan Mısri – Nestlé Kenya Genel Müdürü