SON TV

Hz. Ebubekir’in soyu bu köyde yaşıyor

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı 1100 yıllık geçmişi olan 1500 nüfuslu Oyuklu Köyü sakinleri, köy dışına kız vermiyor ve dışarıdan kız almıyor.

Hz. Ebubekir’in soyu bu köyde yaşıyor

İlk İslam Halifesi Hz. Ebubekir’in soyundan geldiklerini söyleyen ve ‘soylarının bozulmasını istemediklerini’ belirten köylüler, yüzyılyıllardır kendi geleneklerine göre yaşadıklarını ancak ‘gayrımüslim’, ‘canavar’ ve ‘vahşi’ olmakla suçlandıklarını, bunun kendilerini üzdüğünü dile getirdi.

Diyarbakır’ın Lice, Hazro ve Kulp ilçelerinin üçgeninde yer alan Lice’ye bağlı bin 100 yıllık geçmişi olan Oyuklu Köyü, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in dostu ve ilk halifesi olan Hz. Ebubekir’in torunlarına ev sahipliği yapan bölgedeki tek Arap köyü olma özelliğini taşıyor.

Hz. Ebubekir’in torunu Şeyh Rıdvan’ın soyundan geldiklerini söyleyen 250 haneli bin 500 nüfuslu köy halkı, Arapça dedikleri ancak içerisinde Arapça- Türkçe ve Kürtçe kelimeler bulunan farklı bir dil konuşuyor. Arapça bilenlerin dahi anlamadığı dili konuşan köy sakinleri, köy dışından gelenlerle Türkçe ve Kürtçe konuşarak anlaşıyor. Gelenek ve kültürlerini de koruyan köylüler, çevre köy ve ilçelerin ön yargılarla yaklaşması sonucu bölgede dışlandıklarından yakınıyor.

İşte o köy hikayesi…