11 yaşında milyarder!

11 yaşında milyarder!

11 yaşında milyarder!

Azerbaycan’da yaklaşık 5 milyon seçmen dün cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti.

Muhalefet birleşerek Cemil Hesenli’yi ortak adayları olarak gösterse de ülkeyi 20 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yüzde 80 oyla tekrar seçildi.

Aliyev, petrol zengini ülkede yönetimi 2003’te ölen babası Haydar Aliyev’den devraldı. Ailenin zenginliğine dair net bir rakam ortaya konmasa da milyarlarca dolarlık bir ‘imparatorlukları’ olduğu düşünülüyor.

11 yaşında milyoner

Wikileaks belgelerinde ABD’li diplomatlar Aliyev ailesini, ünlü “Godfather” (Baba) filmindeki İtalyan mafya ailesi Corleone’ye benzetiyordu.

Devlete ait petrol şirketi SOCAR’a göre 10 milyon nüfuslu Azebaycan’ın 2011 yılı petrol geliri 19 milyar dolardı. Ancak bu gelirin çoğunun direkt olarak Aliyev ve milletvekili olan eşi Mihriban Aliyeva’nın ailesi Paşayevlerin kurduğu beş holdingin kasasına giriyor.

Bu kasalardan çıkan paralarla, Rusya ve Çek Cumhuriyeti’nin turistik şehirlerinde oteller, yazlık villalar, turistik tesisler, kaplıcalar satın alınıyor, iş yeri kuruluyor, Rus bankalarındaki özel hesaplara yüz milyonlar akıtılıyor…

2010’da Amerikan gazetesi Washington Post, Aliyev’in çocuklarının Dubai’deki malvarlığının 75 milyon dolar olduğunu yazmıştı.

Aliyev’in oğlu Gazeteye göre Haydar Aliyev, 2010’da daha 11 yaşındayken, Dubai’den 44 milyon dolar değerinde 9 ev aldı. Kızları Arzu ve Leyla’nın milyon dolarlık şirketlerin sahipleri olduğu aktarılıyor. Azerbaycan’da devlet görevlilerinin akrabalarını “kayırması” yasadışı olsa da Aliyev’in kızlarının şirketlerinin özelleştirme projelerini aldığı belirtiliyor.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version