Reflüden korunmak için stresten uzak durun

Reflüden korunmak için stresten uzak durun

Reflüden korunmak için stresten uzak durun

Son dönemlerin en yaygın mide hastalığı reflü hakkında merak edilenleri Konya Özel Selçuklu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Hamamcı, SON.TV okurları için anlattı.

Hamamcı, “Normalde sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak bağırsağına doğrudur. Bunun tersine, mideden yutma borusuna, ya da onikiparmak bağırsağından mideye doğru bir içerik kaçması olmaması lazımdır.

Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine doğru kaçması ise son derece ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü; mide içeriğinin fazla miktarda yutma borusunun içine doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir dizi şikayetlerdir. Bu kaçak belli bir sürenin ve miktarın üstünde olunca ciddi problemlere yol açar ve bu önemli bir sağlık sorunudur.”

Reflü hastasının en tipik şikayetleri; ağıza acı su gelmesi, göğüs kemiğinin arkasında yanmadır. Tipik olmayan şikayet ve bulgular ise; geniz, boğaz problemleri, ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu, sık farenjit, larenjit, geniz problemleri, sinüzit, ses teli polipleri, yemek aralarında boğazda bir düğüm hissi olmasıdır.

Kesin sonuç isteyenlere anti-reflü cerrahi yöntemi

Hamamcı, reflü tedavisini “her şeyden önce milyonlarca kişiyi etkileyen bir hastalığın tedavisinden bahsettiğimizi tekrar hatırlamakta yarar vardır. Hastaların büyük çoğunluğunda sosyal yaşamı düzenleyici bazı önlemler ve diyetle ve bazense birtakım ilaçlar da kullanarak hastalığı kontrol altına almak mümkün olmaktadır. Dolayısı ile reflü tanısı yeni konmuş, belirtileri yıllar öncesine dayanmayan ve henüz Barrett gibi komplikasyonların gelişmemiş olduğu hastalara bazı önerilerde bulunmak ve ilaç vermek gerekmektedir. Önlemlere ve ilaçlara karşın rahatlayamayan ya da hayat boyunca bunları uygulamak istemeyip daha çabuk kesin sonuç isteyen hastalarda ise anti-reflü cerrahi yapılması en uygun yöntemdir” şeklinde anlattı.

Reflüden korunmak için stresten uzak durun

Yiyecekler yatmadan en az 2-3 saat önce yenilirse mide asidi azalmış olur ve mide içeriği kısmen de olsa boşalmış olur. Akşam geç saatlerde küçük porsiyonlar idealdir.
Yiyecekleri yavaş yavaş yiyip, iyi çiğnenmeli, yiyecekler iyi çiğneyerek midede kalma süresi kısaltılabilir. Buda şikayetlerin artmasını önler. Yemek borusunun alt bölgelerinde yer alan kasları zayıflatan ve yemek borusunu döşeyen katmanı zedeleyebilen şu yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda vardır; çikolata, kuruyemiş, nane, kızarmış ve yağlı yiyecekler, çay, kahve, neskafe, karbonatlı içecekler, alkollü içecekler (alkol yemek borusunun alt bölgesindeki kasların gevşemesine neden olur. Bunun dışında bira ve şarap midede asit üretimini arttırabilirler.), turunçgiller ve suları, domates ürünleri, biberi, turşu, sirke, sarımsak, limontuzu, ketçap ve hardal, acılı baharatlar, margarin, kuyruk yağı.

Stresten uzak durun. Hastalarla yapılan çalışmalar sonucunda, stresin mide yanmasını artıran bir faktör olduğunu göstermiştir.

Sıkı kemer reflüye sebep olabilir

Fazla kilolardan kurtulun fazla kilolar mide ve diyaframda basınç meydana getirir ve yemek borusunun altındaki kasları açılmaları için zorlar. Bu da reflü için en önemli risk faktörlerinden biridir. Sigara içmeyin. Sigara yemek borusunun altındaki kasların düzenli çalışmasını önleyici bir faktördür. Sigara aynı zamanda mide asidini arttırır. Sigara içerken dumanın yutulması da geğirme ve reflüyü arttırır. Aynı zamanda sigara, tükrüğün doğal koruyucu etkisini azaltır. Yatağın baş ucunu yükseltin. Yatak başını kaldırarak veya yastık sayısı arttırılarak mide içindeki sıvının yemek borusuna geçişi engellenebilir. Kemerlerinizi gevşetin. Belinizi çok sıkan sıkı giysiler karnınıza basınç yaparak reflüye neden olabilir.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version