SON TV

Deniz yok ama sualtı sporları favori

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde GAP ile oluşan baraj gölleri sualtı sporları için büyük potansiyel barındırıyor.

Deniz yok ama sualtı sporları favori

“Profesyoneller denize dalmaktan bıktı, GAP’taki irtifa dalışlarına büyük ilgi var. İrtifa dalışı kursuna 200’ü aşkın kişi başvuruda bulundu. İrtifa kurslarının ardından çok sayıda kişi baraj göllerine dalış yapmak için bölgeye gelecek. Bu sayede bölge turizmi daha da hareketlenecek. Bölgedeki baraj gölleri dalış için yeni yeni keşfediliyor. Geçen hafta bir grup ile Eğil baraj gölüne tüplü dalış gerçekleştirdik. Tarihi ve kültürel eserlerinin muhteşem güzelliklerini sualtında görebilme fırsatını yakaladık. Bölgede bu anlamda çok büyük kapasite var. Çünkü binlerce yıldır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan yerleşim yerleri baraj gölleri altında kaldı. Hasankeyf gibi birçok alan da gelecekte yapımı süren barajların tamamlanmasının ardından su altında kalacak.”

“Potansiyel çok büyük”

Dalış eğitmeni Mehmet Nesim Aydın ise çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne büyük ilgi olduğunu söyledi.

Her geçen gün artış gösteren turizm hareketliliğinin bölge ekonomisine katkı sunduğunu belirten Aydın, şöyle dedi:

“Halfeti ve Samsat ilçelerinin yanı sıra GAP’taki baraj gölleri altında yüzlerce köy kaldı. Tüplü dalış yapıp su altındaki bu mekanları görmek bir ayrıcalık. Yavaş yavaş insanlar bölgeye gelip dalış yapmaya başladı. Yakın zamanda binlerce kişi baraj göllerine dalmak için bölgeye gelecek. Bu nedenle valilik, kaymakamlık, belediyeler ve ilgili diğer kuruluşların sualtı sporuna uygun alanlarda hazırlık yaparak, bu mekanları tanıtmaları gerekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, tüplü dalış konusunda Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline gelecek.

Kısa bir süre önce başkan yardımcımız ve sualtı fotoğrafçısı Sincar ve Diyarbakır Su Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Çakmak ile Eğil ilçesinde baraj gölüne daldık ve Hz. Zülkifl ve Hz. Elyasa’nın su altında kalan türbeleri ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Eğil kalesi çevresinde bulunan eski yapıların su altı fotoğraflarını çektik.”