SON TV

Sümüklü böcekli dondurmaya takipsizlik kararı

Bülent Alkış, dondurmasının içinden sümüklü böcek çıkınca şikâyetçi oldu. Bilirkişi ise, 'dondurmaya böcek değil kıl bile giremez' raporu verdi.

Sümüklü böcekli dondurmaya takipsizlik kararı

Dizi ve sinema oyuncusu Bülent Alkış, Mayıs ayında kendisini ziyarete gelen bir misafirinin getirdiği Algida Vienetta dondurmasının içinden sümüklü böcek çıktığı iddiasıyla savcılığa başvuru yaptı.
Savcılık, Alkış’ın şikâyeti üzerine üretici firma Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A. Ş. yetkilileri ile Özden Fidan aleyhine soruşturma başlattı. “Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaç Ticareti” yapmayı düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 186. maddesi kapsamında başlatılan soruşturma sonucu dosya bilirkişiye yollandı.

BİLİRKİŞİ RAPORU OLAYI YALANLADI

Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci bilirkişi olarak görevlendirildi. Algida’nın üretim tesislerine giden Prof. Demirci iki ay sonra hazırladığı raporunda, üretim tesisinde homojenizasyon işlemi sırasında filtrelerden kıl tanesinin bile geçmesinin mümkün olmadığı görüşüne vardı.

Üretim fabrikası koşullarında bırakın sümüklü böceğin, bir adet kılın bile dondurma kutusuna girmesinin mümkün olmadığını savunan Prof. Dr. Demirci raporunda, “Yani bu koşullarda paketlenmiş dondurma içinde herhangi bir canlının bulunması teknik olarak mümkün değildir” görüşünü bildirdi.

TAKİPSİZLİK VERİLDİ

Soruşturmayı yürüten savcı, bu rapor üzerine dondurma kutusunda sümüklü böcek bulunduğu iddiasını ciddiye almadı. Soruşturmayı geçen ay sonuçlandıran savcılık, Unilever hakkında takipsizlik kararı verdi.

UNILEVER’DEN KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ

Hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verilen Unilever, SON.TV’ye yolladığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Bir gıda ürünü olan dondurmada hijyen konusu, 190 ülkede, markalarıyla her gün 2 milyar tüketiciye ulaşan Unilever için en önemli konuların başında gelmektedir. Bir Unilever kuruluşu olan Algida fabrikalarının en belirgin özelliği, dünyaya öncülük edecek nitelikte hijyenik üretim koşullarını yaşama geçirmesidir. Gerek Çorlu gerekse Konya fabrikalarımız dünyanın en yüksek kalite standardına sahip gıda fabrikalarından biridir. Uygulanan temizlik sistemleri kapalı devre otomatik sistem (CIP) olup özel endüstriyel temizlik ve dezenfeksiyon deterjanları ile özel ekipmanlarla yapılmaktadır.

Unilever’in hijyen koşullarından dolayı, söz konusu davanın takipsizlik kararıyla sonuçlandığını belirtmek isteriz.”

ETİKETLER: