SON TV

KOÇ Holding kazancını açıkladı!

Koç Holding, 2013 yılının ilk üç çeyreğinde konsolide bazda toplam 48 milyar lira satış geliri elde etti.

KOÇ Holding kazancını açıkladı!

Koç Holding açıklamasına göre, Koç Holding 2013 yılının ilk üç çeyreğinde konsolide bazda toplam 48 milyar lira satış geliri elde ederken, ana ortaklık payı net karını 2,2 milyar liraya çıkardı.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Fed açıklamaları öncesi dönem ve sonrasında ekonomik tabloya bakıldığında birbirinden oldukça farklı karakteristiklere sahip bir faaliyet ortamının oluştuğunu belirtti.

Türkiye’nin sağlam ekonomik temelleri, güçlü bankacılık sistemi ve disiplinli kamu maliyesi ile ekonomik dalgalanmanın boyutunu sınırlı tuttuğunu belirten Durak, “Özellikle son dönemde Avrupa’dan gelen toparlanma işaretleri ve ihracattaki olumlu gelişmeler ülkemiz için önümüzdeki döneme ilişkin daha olumlu bir tablo çizmektedir. Ülkemiz otomotiv ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştiren Ford Otosan ve Tofaş ile Batı Avrupa’da beyaz eşyada pazar payında ikinciliğe yükselen Arçelik AŞ’nin bu gelişmelerin olumlu yansımalarını göreceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Koç Topluluğu şirketleri açısından 2013 yılının çok önemli bir yatırım yılı olduğunu hatırlatan Durak, Koç Topluluğu olarak yatırımlarını uzun vadeli bakış açısı ile gerçekleştirirken, Türkiye için var güçleri ile çalışmayı sürdürdüklerini ve değişken piyasa koşullarına karşın bu yılın 9 ayında yatırımlarını geçen yılın aynı dönemine göre kombine bazda yüzde 58 oranında artırdıklarını kaydetti.

Durak, 2013 yılı için hedeflenen 6,8 milyar lira kombine yatırım planlarının hız kesmeden devam ettiğini belirterek, Koç Topluluğu olarak Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeline yürekten inandıklarını söyledi.

Turgay Durak, devam eden yatırımlar arasında yer alan ve devreye alınması ile cari açığa yaklaşık 1 milyar dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen, ayrıca Tüpraş rafinerisini dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde son aşamaya gelindiğini kaydetti.

Durak, yatırım harcama tutarı 2013 yılının ilk 9 ayı itibariyle 2 milyar lira seviyesine ulaşan projenin ortalama yüzde 85’inin tamamlandığını bildirdi.

Tofaş’ın, 2015 yılının ikinci yarısında üretimi planlanan ve 520 milyon dolar yatırım öngörülen yeni otomobil projesinde son aşamaya geldiğini belirten Durak, “2015 – 2023 yılları arasındaki dönemde toplam 580 bin araç üretimi planlanmakta olan bu projede toplam üretimin üçte birinin ihraç edilmesi hedefleniyor. Fiat Group ile yatırım, satış ve tedarik koşullarına ilişkin detayların belirlenmesi konusunda görüşmeler son aşamaya geldi” dedi.

Turgay Durak, Ford Otosan’da geçen yıl devreye alınan Transit Custom’dan sonra, bu yılın sonunda Yeni Transit’in devreye alınacağını belirterek, 2014’te üretimine başlanılacak yeni ticari araca ilişkin geliştirme ve yeni tesis yatırımının yıl boyunca süreceğine dikkati çekti.

Geçen günlerde Arçelik AŞ’nin Romanya beyaz eşya pazarındaki markası Arctic’in Gaesti fabrikasındaki yeni üretim bandının açılışının gerçekleştiğini ifade eden Durak, “Arçelik dünyadaki farklı üretim ve satış olanaklarını sürekli araştırarak organik büyümesinin yanı sıra önemli yatırımlara imza atıyor. Bu sevindirici gelişmeler ülkemiz ve Topluluğumuz adına hepimizi gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Yapı Kredi’nin pazar payı yüzde 8,7’ye ulaştı

Öte yandan Koç Topluluğu’nun bankacılık alanındaki büyüme stratejisi ile yatırımlarını yılın dokuz ayında da sürdürdüğünü vurgulayan Turgay Durak, Yapı Kredi’nin, dokuz aylık dönem itibariyle Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayan büyüme stratejisi doğrultusunda şube sayısını 939’a yükselterek yüzde 8,7 pazar payı elde ettiğini söyledi.

Müşteri odaklı bankacılığa verdikleri öneme dikkati çeken Durak, “Yapı Kredi’nin ATM sayısı ise 2 bin 893’e ulaştı. Bunların önemli bir bölümünü de engelli vatandaşlarımıza uygun hizmet veren Engelsiz ATM’Ler oluşturuyor. Ayrıca internet bankacılığı, öncü mobil bankacılık uygulamaları ve ödüllü çağrı merkezleri ile Yapı Kredi, müşterilerine en iyi hizmeti, en hızlı çözümler ile sunmaya devam ediyor” dedi.

Türk şirketlerinin global bazda rekabetçi avantajlarını artırmak adına Koç Topluluğu’nun teknolojiye ve inovasyona yaptığı yatırımlarla öncü ve anahtar bir rolü olduğunu vurgulayan Durak, “Her zaman ülkemiz ve paydaşlarımız için kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak sürekli ve yüksek getirili yatırımlara dönüştürülebilmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ülkemizde ve dünyada önemli bir merkez olacak”

Eğitim, sağlık ve kültür alanında yaptığı yatırımlar ile Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunan Vehbi Koç Vakfı’nın Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ile devlete, topluma ve kamuya sağlık alanında hizmet verecek bir kurum kazandırmayı amaçladığını vurgulayan Durak, “Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ve Eğitim-Araştırma Hastanesi’ni kapsayan proje tamamlandığında 400 yatak sayısı, son teknoloji cihazlarla donatılmış görüntüleme merkezleri, yoğun bakım üniteleri, yetişkin ve çocuk acil servisleri ile Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük projelerinden biri hayata geçecek. Sağlık Bilimleri Kampüsümüzün onkoloji ve çocuk hastalıklarına adanmış özel hastane servisleri ile ülkemizde ve dünyada da önemli bir merkez olacağına inanıyoruz” dedi.

“Bizim Hikayemiz kitabı meslek eğitiminde bir kuşağın öyküsünü anlatıyor”

Koç Holding’in, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ile 2006 yılından bu yana yürüttüğü Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nin 7 yıllık serüveninin “Bizim Hikayemiz” adlı kitapta toplandığını belirten Durak, “Bizim Hikayemiz” kitabının meslek eğitiminde bir kuşağın öyküsünü anlattığını belirten Durak, “MLMM Projesi hayata geçtiği günden itibaren Türkiye’de mesleki eğitim konusunda olumlu yönde bir algı değişikliği yarattı. Projeye zaman içerisinde 264 meslek lisesi, 8 bin meslek lisesi öğrencisi, farklı ölçek ve sektörlerde 20 Koç Topluluğu şirketi ve 580 gönüllü çalışan dahil oldu” ifadelerini kullandı.

Durak, “Bizim Hikayemiz” kitabının bir çağrıda bulunduğunu da anlatırken, “Yan sanayicilerimize, tedarik zincirlerimize, çatı kuruluşlara yönelik bir davette bulunuyoruz. Buyurun siz de bu hikayenin bir parçası olun, bir yerinden tutun” dedi.