SON TV

Brandium’un ortakları birbirine girdi

Brandium Ataşehir’in ortakları birbirine girdi. Ortaklardan biri diğeri aleyhine 401 bin TL’lik icra takibi başlatarak banka hesaplarını bloke etti.

Brandium’un ortakları birbirine girdi

İstinyepark’tan sonra en gözde AVM ve Rezidans oteli bünyesinde barındıran Ataşehir Brandium’un ortakları birbirine girdi. Brandium’un yüzde 80 hissedarı olan iki ortaktan Ekol Et, aynı zamanda Silence markası ile bünyesinde çok sayıda 4 ve 5 yıldızlı otel barındıran Sürtur Turizm şirketi aleyhine 401 bin TL’lik icra takibi yaparak banka hesaplarına bloke koydurttu.

İki ortağı birbirine düşüren gelişme, geçtiğimiz yaz üretimini durduran Türkiye’nin üçüncü büyük et tedarikçisi Aytaç Gıda nedeniyle yaşandı. Aytaç Gıda, et tedarik etme taahhüdü ile Sürtur’un sahibi olduğu 5 yıldızlı otel Silence Beach Resort Otel’den aldığı çeki, borcuna karşılık Ekol Et şirketine verdi. Etleri alamayan Sürtur Turizm, etleri alamadığı gerekçesi ile çekin bedelini ödemedi. Çeki tahsil edemeyen Ekol Et, Brandium Ataşehir’den ortağı olan Sürtur aleyhine 401 bin TL’lik icra takibi yaparak banka hesaplarını bloke ettirdi.

AYTAÇ İLE 8 BİN TONLUK ET SÖZLEŞMESİ

Turizm, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Erko Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sürtur Turizm, girdiği mali darboğaz nedeniyle üretimini durduran Türkiye’nin üçüncü büyük et üreticisi Aytaç Gıda ile et tedarik sözleşmesi imzaladı.
Mayıs 2013 tarihinde yapılan sözleşmeye göre Aytaç Gıda, 5 yıldızlı otel Silence Beach Resort Manavgat’ın ihtiyaçları için 8 ton dana eti tedarik etmeyi taahhüt etti. Otelin sahibi Sürtur Turizm, bu sözleşme gereği Aytaç’a takip eden aylarda ödenmek üzere toplam 1 milyon 810 bin TL bedelli 6 adet çek verdi.
İlk iki ay taahhüdünü yerine getiren Aytaç, girdiği mali darboğaz sonucu üretimini durdurunca Temmuz ve Ağustos aylarında Silence Beach Resort Manavgat oteline yollaması gereken etleri eksik yolladı. Sürtur Turizm, önce mail, sonuç alamıyca da noter ihtarı çekerek sözleşme ile taahhüt ettiği etlerin yollamasını istedi, ancak sonuç alamadı.

DÖNÜP DOLAŞIP ORTAĞINA GELEN ÇEK

Aytaç ise, girdiği mali darboğaz nedeni ile elindeki çekleri, borçlusu olduğu müşterilerine verdi. Bu çeklerden biri de Sürtur’un sözleşme gereği verdiği 30 Ekim 2013 ödeme tarihli 362 bin TL bedelli idi. Etleri alamayan Sürtur, bu çekin bedelini Aytaç’a ödemedi. Aytaç ise çeki borçlusu olduğu Beyoğlu Et firmasına, Beyoğlu Et firması da Ekol Et Gıda şirketine ciro etti.

İCRA TAKİBİ

Elden ele dolaşan çek, Brandium Ataşehir’den Sürtur Turizm’in ortağı olan Ekol Et tarafından bankaya sunuldu. Aytaç’ın taahhüt ettiği etleri temin etmemesi nedeni ile Sürtur, ortağına gelen bu çeki ödemedi.

‘ORTAĞIM MAL KAÇIRABİLİR’

Çekin karşılıksız çıkması üzerine mahkemeye başvuran Ekol Et, çekin sahibi ve ortağı Sürtur ile birlikte cirantalar Aytaç Gıda ve Beyoğlu Et aleyhine ihtiyati haciz talepli başvuruda bulundu. Ekol Et, borçluların mal kaçırma hazırlığında olduğunu öne sürerek, alacağının teminatı için malvarlıkları üzerine ihtiyati haciz konulmasını istedi.

Bu talebi kabul eden mahkeme, borçlular Sürtur Turizm, Aytaç Gıda ve Beyoğlu Et şirketlerinin 362 bin TL’lik malvarlığı üzerine ihtiyati haciz kararı aldı.

HESAPLARI BLOKE ETTİ

Karar ile birlikte İstanbul 13. İcra Müdürlüğü’ne giden Ekol Et, her üç şirket aleyhine faizi ile 401 bin TL’lik icra takibine başladı. Şirket, İcra Müdürlüğü aracılığı ile borçluların borcu oranındaki malvarlığı üzerine icra kararları alırken, bankalardaki hesaplarını da bloke ettirdi.

SÜRTUR İTİRAZ ETTİ

Sözleşme gereği Aytaç’a icra konusu çeki veren, ancak taahhüt edilen etleri almadığı için çeki ödemeyen Sürtur Turizm, 12 Ekim tarihinde ihtiyati haciz dosyasına itiraz dilekçesi koyarak aleyhindeki kararın kaldırılmasını istedi.
27 yıllık firma olduğunu belirten Sürtur Turizm, “Kaçmıyoruz, mal kaçırma, gizleme, hileli işlemlerde bulunmamız mümkün değildir. Malvarlığımızda eksilme olmadığı gibi ciddi artış mevcuttur” dedi.

ALACAKLI ORTAĞIMIZ

Davacıyla birlikte Anadolu yakasının en büyük alışveriş merkezinin (Brandium AVM. Y.K.) yüzde 80 hissesine sahip olduğunu belirten Sürtur Turizm, “Bünyemizde 4 ve 5 yıldızlı oteller mevcut. 4 adet residans bloğunun yüzde 50 ortağıyız. Çok sayıda kira geliri getiren gayrimenkullerimiz var. Ciddi oranda mevduat hesaplarımız var. Dolayısı ile borcu karşılamamamız ve mal kaçırmamız mümkün değildir. Mahkemenizin verdiği karar ile hesaplarımıza ihtiyati haciz konulmuş ve ticari faaliyetlerimizi idame ettirmemiz engellenmiştir. Bu karar nedeniyle müvekkil şirketin bir süre ticari hayatı sekteye uğrayacak ve şirket nezdinde geri dönülmez zararlar meydana gelecektir” dedi.

ETLERİ ALAMADIK BORCUMUZ YOK

Davaya konu çek nedeniyle borcunun bulunmadığını öne süren Sürtur Turizm, “Bu konuda davacı şirket aleyhine takipten önce menfi tespit davası ikame edilmiştir. Et ürünleri için sözleşme yaptık. Gönderilecek etler karşılığı çekler verdik. Davaya konu çek dışında ödeme planına bağlı olarak tüm çeklerin bedelini Aytaç’a ödedik” dedi.
İcraya konu bu çeki de etleri almadıkları için ödemediklerini belirten Sürtur Turizm, Aytaç’ın kendisini zarara uğratmak için çeki diğer firmalara ciro ettiğini öne sürdü.
Bugüne kadar bir çeklerinin bile karşılıksız çıkmadığını öne süren Sürtur Turizm, “İtibarlı bir şirketiz. Bu nedenle davacı Ekol ile Aytaç ve Beyoğlu arasında muvazaalı bir ticari ilişki kurularak, dava konusu çeki birbirlerine ciro etmişlerdir” iddiasında bulundu.

TALEBİ REDDEDİLDİ

Etleri almadığı için aleyhine alınan ihtiyati haciz kararı sonucu hesaplarını bloke eden Ekol Et şirketine ciddi bir meblağı karşılıksız olarak ödemek zorunda kalacağını hatırlatan Sürtur Turizm’in haczin reddedilmesi talebi, mahkeme tarafından, “İcra takibi başladığı gerekçesiyle” kabul edilmedi.