SON TV

Zimmetçi müdüre hem ceza hem de tazminat davası

Müşteri hesabını boşaltarak kendisini 74 bin TL zarara uğratan müdürünü şikayetle hapse mahkum ettiren banka, şimdi de zararının tazmini için dava açtı.

Zimmetçi müdüre hem ceza hem de tazminat davası

Yapı ve Kredi Bankası Sıracevizler Şube Müdürü Faruk B., müşteri hesabını zimmetine geçirmekten 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski müdürünün neden olduğu 74 bin TL’lik zararı müşterisine ödeyen banka, ödediği bu paranın zimmetçi müdürden tahsili için mahkemeye başvurdu.

SAHTE İMZAYLA ÇEKTİ

Yapı ve Kredi Bankası Sıracevizler Şubesi eski ikinci müdürü Faruk B., 12 yıllık arkadaşı Gülnur Metin’in hesabındaki 38 bin TL’yi 2003 yılında sahte imza ile zimmetine geçirdi. Gülnur Metin, 2005 yılına kadar parasının akıbetini hiç sormadı. 2005 yılında sorduğunda da Faruk B.’den iki belge aldı. Belgelere göre Gülnur Metin’in hazine bonosu ve devlet tahviline çevrilen parasının değeri 154 bin TL.

ŞUBEYE GİTTİĞİNDE ÖĞRENDİ

2008 yılında bankaya gittiğinde ise hesabında hiç para olmadığını öğrendi. Derhal arkadaşlık da yaptığı Faruk B.’yi aradı. Bir süre önce bankadan istifa ederek ayrılan Faruk B., “Beni bankaya şikayet etme, paranı ödeyeceğim” dedi. Bir süre bekleyen Gülnur Metin, parasının ödenmemesi üzerine şikayette bulundu.

5 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Müfettişlerce yapılan soruşturmada Gülnur Metin’in 38 bin 200 TL’sinin şubenin ikinci müdürü Faruk B. tarafından 2003 yılında sahte dekontlarla çekildiği tespit edildi.
Soruşturmayı tamamlayan banka, 2011 yılında eski ikinci müdürü hakkında nitelikli zimmet suçundan suçduyurusunda bulundu. Gülnur Metin’de, parasını ödemeyen bankaya tazminat davası açtı. Yargılama iki yıl sürdü. Mahkeme kararı üzerine banka, Mart 2013’te Gülnur Metin’e faizi ile birlikte 74 bin 903 TL ödeme yaptı.

Aynı tarihte Faruk B., yargılandığı ceza davasından “Basit zimmet” suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Faruk B.’nin anlaşılır bir şekilde imza taklidi yaptığı için “Nitelikli zimmet” suçundan cezalandırmadı.

ŞİMDİ DE TAZMİNAT DAVASI

Faruk B.’nin mahkumiyet dosyası Yargıtay’a gönderilirken, banka ikinci kez mahkemeye başvurdu. Avukatı Utku Dönmez aracılığı ile Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran banka, Gülnur Metin’e ödediği 74 bin 903 TL’nin eski müdürü Faruk B.’den faizi ile tahsilini istedi.