SON TV

Ampulde çirkin rekabet

Türkiye ampul piyasasının yüzde 65’ini elinde bulunduran firma 1 yıl teftiş geçirdi. Teftişten sorumlu tuttuğu rakiplerini 'İftira'dan savcıya şikayet etti.

Ampulde çirkin rekabet

Ev, havuz, bahçe aydınlatması alanında Dünyaca ünlü markalar Fujika, Fujicell, Subaru, Konica, Sakura’nın Türkiye temsilciliğini alarak ülkenin ampul piyasasının yüzde 65’ini tek başına karşılayan Usta Ticaret-Embiya Usta, geçtiğimiz yıl tam 14 ay boyunca vergi müfettişlerince teftiş edildi.
Başarılı ticareti ve elde ettiği milyonlarca TL’lik cirosu ile vergi rekortmenleri listesine de giren Usta Ticaret, bu hizmeti nedeni ile bakanlıktan ithalat kolaylığı belgesi bile aldı.

14 AYLIK TEFTİŞ

Şirket, 2012 yılının mart ayından 2013 yılının mayıs ayına kadar tam 14 ay boyunca teftişe uğradı. Gümrük hesapları ve ticari defterleri 14 ay boyunca didik didik edilen şirket hakkında hazırlanan raporda, herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığı belirtildi.

RAKİP FİRMALARI SUÇLADI

Müfettişlerin teftişinden kurtulan şirket, teftişin bitmesi ve raporun hazırlanması ile teftişin nedenini sorgulamaya başladı. Yaptığı araştırmada iki rakip firmanın kendilerini şikayet ettiğini öğrendi.

Usta Ticaret – Embiya Usta, 1 yılı aşkın süren denetim nedeniyle 1 milyon TL’nin üzerinde ticari kayba uğradığını öne sürerek, denetime neden olduğunu iddia ettiği rakip firmalar Radyopanç Elektronik ve yöneticileri E. E., F. E., M. A. E. ile İnnova Aydınlatma şirketi aleyhine suçduyurusuda bulundu.

Defterlerinde herhangi bir usulsüzlük olmadığı halde rakip firmaların şikayeti nedeniyle 1 yılı aşkın süre denetime tabii tutulduğunu hatırlatan Usta Ticaret –Embiya Usta, “Sahibi olduğumuz Fujika, Sakura ve Subaru markalarıyla ampul ve ürünlerinde perakende tüketimin yüzde 65’ini karşılıyoruz” iddiasında bulundu.

1 MİLYON TL’LİK ZARAR

Pazardaki bu gücüyle ithalat işlemlerinin kolaylaştırılması için gümrükteki statüsünün değiştirildiğini belirten şikayetçi Usta Ticaret –Embiya Usta, “Mart 2012’den Mayıs 2013’e kadar ülkemizin tüm gümrük kapılarında detaylı incelemeye tabi tutulduk. Teftiş ve tüm ithalat işlemlerinin denetime tabi tutulması nedeniyle ithalat işlemlerinde ciddi gecikmeler ve sarkmalar yaşanmıştır. Bu durum, piyasanın mal talebine cevap veremememize, siparişlerin iptaline, mallarımızın depoda kalmalarına neden olmuştur” dedi.
Denetimin iftira niteliğindeki şikayetler üzerine başlatıldığını öne süren Usta Ticaret-Embiya Usta, “Bir yıl boyunca devam idari yaptırım ve denetimlerden ötürü yaşanan gecikmelerden kaynaklı toplam maliyetin 1 milyon TL’yi aşkın zararımız oluştu. Bu zararın tazmin hakkımızı saklı tutuyoruz” dedi.

Denetimlerden sonra müfettişlerce rapor düzenlendiğini, raporda hukuka aykırı bir unsura rastlanmadığını belirten Usta Ticaret-Embiya Usta, “Bu rapordan sonra ithalat işlemlerimiz denetim öncesi statüsüne kavuşmuştur” hatırlatması yaptı.

Yaptıkları araştırmada rakip firmalar Radyopanç Elektronik yöneticileri ile İnnova Aydınlatma şirketlerinin şikayetleri üzerine firmalarının denetime tabi tutulduğunu iddia eden şikayetçi firma, “Müvekkil aleyhine idarelere ve Bakanlığa gerçeğe aykırı ihbarlarda bulundular. Hukuka aykırı fiil isnadında bulunarak hakkımızda detaylı denetim ve teftiş yapılmasına neden oldular. Bundan ticari yarar sağlamayı amaçladılar. Piyasadaki marka ve itibarımıza zarar verdiler” dedi.

RAKİPLERİ ALEYHİNE SUÇDUYURUSUNDA BULUNDU

Şikayetçi firma, ticari yarar sağlamak amacıyla kendilerini ihbar ettiğini öne sürdüğü Rapyopanç Elektronik ve yöneticileri E. E., F. E., M. A. E. ile birlikte İnnova Aydınlatma şirketinin iftira suçundan soruşturularak haklarında dava açılmasını istedi.