Fıstıkta fiyat artışı durmak bilmiyor
Antep fıstığının kilosu 35-40 liradan 80 liraya çıktı. Baklavanın tadını kaçıran fiyat artışı, kaçak fıstık girişi olmasaydı 100 liranın üzerine çıkacaktı.

Bu yıl Antep fıstığının fiyatının 35-40 liradan 80 liradan çıkması, baklavacıları Suriye’den gelen kaçak fıstık alımına yöneltti. İç savaşın her yanı sardığı Suriye’den kaçak fıstık girişi olmasaydı Antep fıstığının kilosu 100 lirayı aşacaktı.
KAÇAK FISTIK SURİYE’DEN
Bir önceki yıla göre üretimi yüzde 41 azalınca fiyatı yarı yarıya artan Antep fıstığının fiyatının daha fazla artmasını önleyen unsur, Suriye’den gelen kaçak fıstık oldu. Kilosu 35-40 liradan 80 liraya çıkan Antep fıstığının kilosunun 100 liraya çıkmasını önleyen unsurun Suriye’den gelen bu kaçak fıstık oldu. Konunun uzmanlarına göre bu kaçak fıstık girişi olmasaydı baklava üretimi durma noktasına gelecekti.
‘FİYATI YÜKSELTEN STOKLAR’
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Antep fıstığı fiyatlarının bu yıl mahsul döneminin hemen ardından yükselmeye başladığını, bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına giderek sektör sorunlarını aktardıklarını söyledi. Bu durumun sektörün maliyetlerini artırdığına dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
“Gerçekte bu sene rekoltenin az olmasını bahane eden tüccarlar üreticiden malı toplayıp stokladılar ve fiyat yükseldi. Durumu Bakanlığa anlattık, Gaziantep’te toplantılar yaptılar. Bu sırada fiyatlar biraz düştü ama bu konunun üzerine gidilmeyince yeniden yükseldi, şimdi 80 lirayı buldu. Şu anda Antep fıstıklı baklavanın kilogram fiyatı 2-3 lira arttı. Bu belirsizlik devam ediyor. Mahsul ağustosta ama gelecek yıl Ramazan ayı temmuzda. Fıstık fiyatları daha da yükselirse baklava fiyatları da artar.”
CEVİZ FİYATI DA ARTTI
Bakanlıktan fıstık ithalatı yapılmasına yönelik talepte bulunduklarını ancak reddedildiğini aktaran Yıldırım, Türkiye’ye İran ve Suriye’den kaçak fıstık girişi olduğunu söyledi.
Yıldırım, “Üretici bunu kullanıyor. Bu kaçak giriş sektörün işine geliyor, yoksa fiyat daha da yükselecek, 100 lirayı bulacaktı. Antep fıstığı nedeniyle onlar da fiyatı yükseltti, normalde 35 lira olan malı, 55-60 liradan satıyorlar. Öte yandan Türkiye’de, Antep fıstığı fiyatlarının yükselmesine paralel olarak ceviz fiyatları 13-14 liradan 21-22 liraya yükseldi, bademin de fiyatı arttı. Fıstık ithalatına izin verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
TATLIDA FISTIK TÜKETİMİ AZALDI
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Özkara, Antep fıstığı fiyatlarının 80 liraya kadar yükselmesiyle tüketiminin azaldığını ve diğer kuruyemişlere yönelim olduğunu bildirdi.
Tatlı sektörünün Antep fıstığı tüketiminde de azalma olduğunu kaydeden Özkara, “Üretim gözetim altında tutulmuyor, stokları tahmini olarak biliyoruz. Bakanlık bu işe el atmalı. Bu konuda lisanslı depoculuk sistemi bir an önce kurulmalı. Verimli üretim desteklenmeli” diye konuştu.