SON TV

Yelkovan kuşları tehdit altında

Şiirlere konu olan Boğaz'ın kuşları Yelkovanlar'ın nesilleri tükenmekle karşı karşıya.

Yelkovan kuşları tehdit altında

Şiirlere konu olan ve İstanbul’un gözbebeği kuşların nesli tükenmek üzere. İsimleri Yelkovan olan bu kuş türü için İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği’nin desteği ile gözlem altına alınacak. Fakat bunun için kuşları izleyecek gönüllüler aranıyor.

2010’DAN BU YANA GÖZLEM ALTINDA

Yelkovan kuşları maalesef nesillerinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya. İstanbul Boğazı’nın en önemli canlılarından biri olan bu koyu renkli gerçek deniz kuşları 2010’dan bu yana gözlem altında.

GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR

Proje yeni yılda da genişleyerek sürecek ancak bu güzel kuşları gözlemlemeye yardımcı olacak gönüllülere ihtiyaç var. Yaşamının büyük kısmını açık denizde, tatlı suya ihtiyaç duymadan geçiren yelkovan kuşları sürüler halinde geçtikleri İstanbul Boğazı’nın en dikkat çekici sakinleri. Yakın zamana kadar kapsamlı bir araştırmanın konusu olmayan bu tür, 2010’da İstanbul Boğazı’nda başlayan Yelkovan İzleme Projesi ile türün boğaz geçişine ait bir yıllık veri toplandı. İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği’nin desteği ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu ile Doğa Derneği ortaklığıyla başlayan projenin verileri çok önemliydi. Zira Boğaz’da 4 saatte tek bir yöne giden 56 bin yelkovan kuşu sayıldı.

KARADENİZ’DEN 75 BİN GEÇİŞ

Projenin resmi bitişinden sonra gönüllü kuş gözlemcileri, bu ilginç türü araştırmaya devam etti. Bu sayede 4 Şubat 2012’de Akdeniz Havzası’nda görülmüş en kalabalık geçişe tanık olundu. Tam 75 bin yelkovan, Karadeniz’den Marmara’ya doğru uçarken görüldü. Proje 2014’te de devam edecek. Ancak hedeflere ulaşmak için daha fazla gönüllüye ihtiyaç var. Yelkovan İzleme Projesi’nde hedef, nesli tükenme tehdidi altındaki bu güzel deniz kuşlarının geçiş alanları, beslenme ve üreme yerleri ve sayıları hakkında yıllık ve mevsimlik verileri toplamak.

GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN: yelkouanshearwater.org

Bu sayede Deniz Önemli Kuş Alanları’nın belirlenmesi için gereken envanterin de oluşturulması hedefleniyor. Yelkovan projesi İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyelerinden oluşan küçük bir ekip tarafından yürütülüyor ve doğa koruma projelerine destek sağlayan Rufford Small Grants tarafından destekleniyor. Projeye gönüllü olarak katılmak için ise yelkouanshearwater.org internet sitesine girip bilgi almak ve kayıt yapmak yeterli.

ETİKETLER: