SON TV

Yermuk Mülteci Kampı açlıktan ölüyor!

21. yüzyılda Filistinliler açlıktan ölüyor. Burası İsrail’in işgal ettiği yer ya da Gazze değil, Suriye’nin başkenti Şam’ın yakınlarındaki Yermük Mülteci Kampıdır. 1957 yılında Arap-İsrail savaşı sonrası Filistinlilerin korunması için kurulan kampın nüfusu 600 binden 20 bine düştü. Filistinlilerin mülteci olarak yıllardır yaşadığı en büyük yerlerden biri bugün insanlık dramına sahne olmaktadır.

8 aydan beri abluka altına alınan Yermük Mülteci Kampı’nda şimdiye kadar aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 50 kişi açlıktan hayatını kaybetti. Suriye ordusunun sıklaştırdığı abluka ve saldırılar sonucunda her geçen gün kampta çocuk ve yaşlılar açlıktan kaynaklanan ölüm vakalarına maruz kalmaktadır.

Geçtiğimiz hafta kampa giren İndependent gazetesi muhabiri, Yermuk kampında insanlık dramı yaşandığına tanıklık etti. Suriye rejimi tarafından kuşatma altında tutulan kampta insanların tuzlu su, ot, kedi, köpek yemeğe başladığını duyurdu.

Yermük kampı Camii İmamı Şeyh Muhammed Hayr daha önce ölümlerin artması sonucu vaazlarında, “Zaruretler bazen yasakları mübah kılar” kaidesince, kedi, köpek ve eşek eti yenebileceğinin fetvasını vermişti.

Yermük kampında salgın hastalıkların yaygınlaşmasıyla birlikte 6 aydan beri çocukların hastalanarak ölmesine sebep olmaktadır. 21. yüzyılda dünyanın gözleri önünde İsrail’de değil, Suriye de Filistinli mülteciler açlıktan ölüyor.

Tarih bunu da kaydediyor. Suriye’de bugün Duma, Dareeya, Mudamiye, Hace Esed ve Yermuk bölgelerindeki rejimin kuşatması sonucunda silah kullanılmadan insanlar açlığa mahkum edilerek, ölüme sürüklenmektedir.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, 9 milyon Suriyelinin etkilendiği kamplara aylarca yardım ulaşmadığını belirtti ve en büyük endişeleri açlıkla ilgili raporlar olduğunu ifade ediyor.

Uluslararası AF Örgütü, Suriye hükümetine Yermük kampı dahil olmak üzere Şam’da abluka altında tuttuğu yerlere insani yardımın uluştırılması için izin vermesi çağrısında bulunurken, rejimin insani yardımın ulaştırılmasını engellediğini açıkladı.

Suriye’de açlık 9 milyon insanın yaşamını tehdit ederken, maalesef dünya Suriye’nin siyasi trajedisini konuşmakla meşgul.

Filistin mülteci kampında toplu açlık ölüm vakalarına sessiz kalan BM, AB, ABD, Suriye rejiminin İsrail’in güvenliğini tehdit eden kimyasal silahların teslimi için rejim üzerinde oluşturdukları baskıyı insanların açlıktan ölümünü engelleyecek insani yardım koridoru için göstermiyorlar.

Arap Birliği, İİT, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da; Yermük kampında açlıktan ölüme terk edilen insanlar için bir şeyler yapması gerekiyor

.

21. yüzyılda Suriye’de Yermük Filistin mülteci kampı, direniş cephesi tarafından açlıktan ölüme mahkum ediliyor. Geçmiş zamanlarda yaşanan benzer katliamlara tanıklık ediyoruz, seyirci kalıyoruz.

Tarih her şeyi kaydediyor. Bir sonraki kuşaklara aktarmak için siyah, beyaz değil, renkli belgeseller olarak acıları, ihanetleri, katliamları yani bizim hikayemizi zumlayarak ağır ağır çekerek kaydediyor.