SON TV

19 yıllık Ankara amblem savaşı!

Başkent’in simgesi olarak Gökçek’in değiştirdiği ve ‘Ankara’yı anlatmıyor’ gerekçesiyle Yargıtay tarafından iptal edilen amblemi Danıştay da reddetti!

19 yıllık Ankara amblem savaşı!

Danıştay 8. Daire, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 1995’te Ankara’nın Hitit Güneş Kursu amblemi yerine belirlediği Atakule-cami minaresi ve 3 yıldızdan oluşan simgeyi reddetti.

Eski CHP Trabzon Milletvekili Avukat Rahmi Kumaş ile Gökçek arasında 19 yıldır devam eden amblem kavgası yeni bir boyut kazandı. Kumaş, Gökçek’in 1995’te Hitit Güneş Kursu yerine belirlediği Atakule-cami minaresi ve 3 yıldızdan oluşan amblemi yargıya taşıdı. Ankara 2. İdare Mahkamesi, amblemi, “Belediyenin amblem belirleme yetkisi olmadığı” gerekçesiyle iptal etti. Ak Parti, 2004’de 5 bin 272 sayılı Belediye Yasası’nı çıkararak, belediyelere amblem belirleme yetkisi verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’de cami minareli ve 3 yıldızlı amblemi yeniden benimsedi. Dava, Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne taşındı. 3. İdare Mahkemesi, “Ankara’yı temsil etmediği” gerekçesiyle amblemi bu kez esastan iptal etti. İdare Mahkemesi’nin kararında, “amblemde kullanılan simge ve işaretlerin anlamlarının ortalama bir bilinç ile doğrudan çıkarımını olanaklı kılan açıklık ve anlaşılırlık özelliğinin bulunmadığı, kullanılan sembol figürlerin, Ankara’yı tarihsel ve kültürel derinliği ve ağırlığı ile orantılı biçimde tanıtıcı öğe niteliği taşımadığı” belirtildi. Belediyenin, iptal kararının bozulması için Yargıtay 8. Dairesi’ne başvurusu reddedildi. Belediye, bunun üzerine karar düzeltme yöntemiyle kararın bozulmasını istedi, ancak Danıştay 8. Daire de belediyeyi haksız buldu. Danıştay 8. Daire, karar düzeltmeyi 4’e karşı 1 oyla reddetti.

Başkan, bilirkişi istedi

Belediyenin lehine oy kullanan Danıştay 8. Daire Başkanı Yüksel Öztürk, amblemin, “kentin coğrafi, tarihsel ve kültürel derinliği ile uyumlu ve herkesin ortak değerlerini sağlayıcı nitelikte olup olmadığının” belirlenmesi için bilirkişi incelemesi istedi.

Minareli ve üç yıldızlı amlemi yargıya taşıyan CHP’li Kumaş, “Gökçek’in her yere kazıdığı amblem, kesinlikle bir daha geri gelmemek üzere hukuk dışı ortama düştü. 19 yıldır yürüttüğüm simge hukuk savaşı, kesinlikle başarıyla sonuçlandı” dedi.

Kumaş’ın, 21 Mart 2013’te Gökçek’in cami minareli amblemin yıldız sayısını 3’ten 5’e çıkararak belirlediği yeni ambleme ilişkin açtığı dava ise devam ediyor.

ETİKETLER: