SON TV

Ananas’ta paralel patlama

Cemaati'in bazı işadamlarına gönderdiği Ananas, o günden bu yana satış patlaması yaşarken, iklim değişikliği nedeniyle her yıl üretimi de giderek azalıyor.

Ananas’ta paralel patlama

Fethullah Gülen’in internete düşen ses kaydında Cemaat’in, kendilerine yakın işadamlarına ananas gönderdiği ortaya çıkmıştı.

O konuşmanın internete düşmesinden bu yana yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kadar ananas da konuşulmaya başladı. En ünlü meyve haline gelen ananas, Türkiye’de satış patlaması da yaşıyor. Ancak bir de kötü haber var. Bu meyve iklim değişiklikleri dolayısı ile yıldan yıla rekolte düşüklüğü yaşıyor.

ÜRETİMİNDE AZALMA VAR

Satış patlaması yaşansa da iklim değişikliği nedeniyle bu meyvenin tükenme noktasına geldiğini gösteriyor. Uluslararası ananas organizasyonu IPEO’nun 2013 raporu, bu meyvenin tükenme noktasına geldiğini kanıtladı. İklim değişikliği nedeniyle rekoltede yüzde 10’luk azalma olduğu açıklandı.

ANANAS KONFERANSI YAPILACAK

IPEO, üretimdeki düşüsün ananas fiyatlarını orta vadede yükselteceğini duyurdu. Öte yandan ananas organizasyonu IPEO, 20 Mart’ta ABD’nin Florida eyaletinde yapacağı konferansta sektörün sorunlarını masaya yatırmaya hazırlanıyor. Bu arada dünyada ananas yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı ülkelerin başında 2 bin 98 tonla Filipinler geliyor. Filipinler’i sırasıyla Tayland, Kosta Rika, Endonezya ve Şili takip ediyor.

ETİKETLER: