SON TV

İnternetin yeni patronu: Ahmet Cemaleddin Çelik

Tüm internet sitelerini kapatma yetkisi ise TİB Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik’e ait!

İnternetin yeni patronu: Ahmet Cemaleddin Çelik

Herhangi bir mahkeme kararı olmadan 4 saat içinde istenmeyen tüm internet sitelerini kapatma yetkisi ise TİB Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik’e ait. Çelik, güvenlik bürokrasisinde uzun yıllar önemli görevler üstlendikten sonra aralık ayında TİB Başkanı oldu. Çelik, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’nde uzman yardımcısı ve uzman olarak görev yaptı. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nde ise Uzman, Daire Başkanı ve Genel Müdür Vekilliği görevlerinde bulundu. 2012 yılından itibaren Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’nda (MİT) çalışmaktaydı.

YASAKLAMIYOR MEVCUT YASAKLARI KALDIRIYORUZ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tartışılan internet düzenlemeleriyle ilgili olarak, “İnterneti yasaklamıyoruz, bilakis şu anda interneti yasaklamanın çok kolay olduğu bir mekanizma var” diyerek savundu. Şu anki mevzuatta kişileri mağdur eden durumlarda hiçbir şey yapılamadığını belirten Elvan “‘İnternet yasaklanıyor’ iddiası tamamen gerçek dışı. Bu tasarının Gezi ve 17 Aralık olaylarıyla da ilgisi yok” dedi. TİB’e verilen resen yasaklama yetkisinin sadece özel hayatla ilgili durumlarda geçerli olacağını belirten Elvan, “Kişilik hakkının ihlalinde TİB’in hiçbir müdahalesi olmayacak. Sadece özel hayatın gizliliği durumunda uygulanacak. Şu anki durumların yüzde 99.9’unda doğrudan yargı süreci söz konusu olacak” dedi.

HIZINA MEVZUAT YETİŞEMEZ

Bilişim sektörü yetkilileri internette yeni döneme tepki göstermekle birlikte, “Bu yasa da geçer ama kağıt üstünde kalır. İnternete yasak olamaz, kullanıcı bir yolunu bulur” görüşünde. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, 5651 yasasının ilk çıktığında da çok tartışıldığını belirterek, “O zaman da özellikle tanımlanan suçlar konusunda çok tepkiler gösterilmişti. Daha sonra görüldü ki yasanın o haliyle uygulanabilirliği olmadı. Tepkiyle çıkan yasa adeta kağıt üstünde kaldı” dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Twitter’dan “İnternet gardiyanları haber alma özgürlüğünü zapturapt altına almak için kuyruğa girmişlerdir” dedi.

AİHM’YE GİDECEK

Yeni internet yasası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vereceği kararı bekliyor. CHP, yasanın Köşk’te onaylanması halinde konuyu Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğini duyurdu.