SON TV

Psikolog Elif Özdemir: ‘Antisosyal kişilik bozukluğu akla geliyor’

Eskişehir'de kedi vahşetini işleyen üniversite öğrencisi Can Aksoy'un durumunu Psikolog Elif Özdemir değerlendirdi.

Psikolog Elif Özdemir: ‘Antisosyal kişilik bozukluğu akla geliyor’

Eskişehir’de üniversite öğrencisi olan Can Aksoy, yatağını pisleyen kediyi ağır biçimde yaralayıp, kedinin son anlarını videoya kaydederek, Facebook hesabında yayınladı! Herkesin konuştuğu vahşeti işleyen Can Aksoy’un durumunu Psikolog Elif Özdemir, şu sözlerle değerlendirdi:

“Konuyla ilgili şahıs hakkında kişilik özellikleri,yaşam biçimi,aile yapısı, bedensel sağlığı gibi konular hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapmanın çok doğru olmayacağını belirterek şunu söyleyebilirim.Söz konusu şahıs Antisosyal Kişilik bozukluğu(halk arasında bilinen adi ile “sosyopat”) davranışları göstermektedir. Antisosyal Kişilik bozukluğu,sosyal kuralları ihlal etme ve insanlara ya da hayvanlara karşı saldırganlık gibi davranışlarla kendisini belli etmektedir. Antisosyal K.B. bir akil hastalığını değildir bir kişilik bozukluğudur; ortaya çıkaran faktörler ise nurtürdür. Başkalarının duygularını önemsemeyen empatiden yoksun,kendi çıkarları ve haz alma içgüdüsüyle hareket ederler.”

ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU AKLA GELİYOR

Psikolog Elif Özdemir sözlerine şu şekilde devam etti:
“Can Aksoy adlı kişinin böyle bir eylemde bulunabilmesi bu davranışını facebook gibi popüler bir sosyal iletişim ağında yayınlayabilmesi Antisosyal Kişilik Bozukluğunu akla getirmektedir. Zira A.K.B olan bireyleri etkileyen ve onların bunu davranışlarını besleyen en önemli unsurlar çevresel faktörlerdir. Günümüzde sosyal medyada her şey paylaşıla bilmektedir. Çağımıza hakim olan duyarsızlaşmanın, insan öldürmenin bile sıradan bir olaymış gibi yansıtılması ve bunun toplum tarafından kanıksanması dolayısıyla Can Aksoy gerçekleştirmiş olduğu eylemin kötü sonuçlarını düşünmeden ve pişmanlık duymadan böyle bir paylaşımda bulunabildiğini düşünmekteyim. Söz konusu şahısda böyle bir bozukluğun varlığı mutlaka araştırılmalı ve tedavi planı oluşturulmalıdır. Kamuoyunda yarattığı etkiyi düşünürsek; “acilen cezalandırılması gerekecek.” Fakat şunu önemle belirtmek isterim ki A.K.B’li bireyler için hapishaneler birer rehabilitasyon, islah merkezleri değil adeta suç makinesine dönüştükleri yerlerdir.”