SON TV

3. Havalimanı hakkında şok karar!

İstanbul'a yapılacak dünyanın en büyük havalimanı hakkında önemli bir karar çıktı.

3. Havalimanı hakkında şok karar!

İstanbul’a yapılacak dünyanın en büyük havalimanı hakkında önemli bir karar çıktı. Karar, bir grup İstanbullu vatandaşın, 3. havalimanıyla ilgili verilen ÇED Olumlu kararını onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na açtığı dava kapsamında alındı.

ÇED DURDURULMASINI İSTEDİ

Dava dilekçesinde, 3. havaalanı projesiyle tarımsal alanları yok olacağı, doğal hayatın olumsuz etkileneceği, iklim değişikliğinin hızlanacağı, gürültü ve elektromanyetik kirlilik yaratılacağı, orman alanlarının yok edileceği, içme suyu havzalarına zarar verileceği savunulurken, ÇED Raporu’nun da görüşlere açılması gereken 10 günlük süre dolmadan havalimanı projesinin ihaleye çıktığı belirtildi.
Davacılar bu gerekçelerle bakanlığın projenin önünü açan ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi. Talebi görüşen İstanbul 4. İdare Mahkemesi de 21 Ocak’ta aldığı kararla, ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu.

Mahkeme kaldığı kararla 3. havalimanı projesinin ihaleye çıkmasına yol açan ÇED Olumlu Kararının yürütmesini, alanda yapılacak keşif ve bilirkişi raporunun mahkemede incelenmesine dek durdurdu. Keşif ve bilirkişi raporu isteyen mahkeme, bu belgeleri inceledikten sonra durdurma kararını ve iptal talebini yeniden değerlendirecek.
Mahkeme, durdurma kararı ile birlikte bilirkişi ücreti olarak davacıların 7500 TL ödemesine de karar verdi. 21 Ocak’ta alınan yürütmeyi durdurma kararı, 9 şubatta akşam saatlerinde taraflara tebliğ edildi.