SON TV

Abdülhamid’den Pasteur’a neler gönderdi?

Osmanlı'nın padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid'in kuduz aşısını bulan Fransız bilim adamına gönderdikleri belgelerle ortaya çıktı!

Abdülhamid’den Pasteur’a neler gönderdi?

Osmanlı’nın padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid’in kuduz aşısını bulan Fransız bilim adamına gönderdikleri belgelerle ortaya çıktı!

10 BİN FRANK!

Abdülhamit kuduz aşısının mucidine 10 bin frank gönderdi

HEM FRANK HEM DE NİŞAN!

Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid’in kuduz aşısını bulan Pasteur’e on bin frank hastane parası ve Osmanlı Devleti’nin önemli onur belgelerinden Mecidiye Nişanı göndermesiyle ilgili belgeler gün yüzüne çıktı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Yıldız Sarayı Hünkâr Salonu’nda Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu düzenlendi.

Burada konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez, Abdülhamit’le ilgili bilinmeyen bir konuyu ortaya çıkardı. Ölmez, şunları söyledi: “Padişah Pasteur’e on bin frank para gönderdi. Bu para ile o dönemde İstanbul’un iyi semtlerinde güzel bir ev alınabiliyordu. Ayrıca Pasteur’ü Osmanlı Devleti’nin itibarlı onur belgelerinden Mecidiye Nişanı ile ödüllendirdi. Bu gelişme II. Abdülhamid’in bilime ve bilim insanına verdiği önemi göstermektedir. Biz bu belgeleri arşivden çıkardık, paylaşıyoruz.”

AKIL HASTALARINA ZİNCİRİ KALDIRDI!

Doç. Dr. Ölmez, II. Abdülhamid’in akıl hastalarına zincir vurulmasını kaldırdığını, zincir yerine bugünkü gibi gömlek giyilmesi uygulamasını başlattığını da belirterek, “Arşiv çalışmaları ile ortaya çıkardığımız konular geçmişe ışık tutacaktır” dedi.