SON TV

Savcı Mehmet Demir’den HSYK çıkışı!

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, adalet.org sitesi üzerinden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasasının gerekliliğini anlattı!

Savcı Mehmet Demir’den HSYK çıkışı!

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, adalet.org sitesi üzerinden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasasının gerekliliğini anlattı!

Sabah’tan Nazif Karaman’ın haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, adalet.org sitesine HSYK yasasının gerekliliğini anlattı: HSYK üzerinde şaibe oluşmuştur. Bu şaibeyi giderip yargıyı ‘bir grubun işgalinden’ kurtarmak içinse tek yol bu yasadır.

Hâkim ve savcıların görüşlerini dile getirdikleri adalet. org sitesine yazan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, HSYK ve yargının, bir kısım yapılanmanın işgalinde olduğunu ve bu yapılanmaya son vermek için HSYK kanununun acilen çıkarılması gerektiğini söyledi.

HSYK’da ve yargının çeşitli kademelerinde motivasyonunu hukuk ve yargı bağımsızlığı ile tarafsızlığından almadığı kuşkusu uyandıran bir kısım şahısların hâkimiyet sağladıkları ve bunlardan bir kısmının da Emniyet ile birlikte bir cunta yapılanması içinde oldukları şüphesi doğduğuna işaret eden Demir, “HSYK üzerinde giderilemez bir şaibe meydana gelmiştir. Yani yargı alanı mayınlı hale gelmiştir. Bu noktadan sonra rahmetli Bülent Ecevit’in dediği gibi ‘tatlı su aydınlığı’ yapmaya, demokrasi, yargı bağımsızlığı gibi temiz ve masum kavramlarla mevcut yapıyı savunmak için fanteziler üretmeye hiç gerek yoktur. Acil yapılması gereken şey bu şaibeyi ortadan kaldırmak, yargıyı kendi bağımsız ve tarafsız sahasına çekmektir. Bunun için HSYK kanun değişikliği gerekli hale gelmiştir” dedi.

Savcı Mehmet Demir söz konusu yazıda şunları dile getirdi: “17 ve 25 Aralık’ta kurgulanan soruşturmalar, HSYK’nın 13 üyesinin yayımladığı bildiriler, MİT’e ait TIR’ların aranması gibi olayların gösterdiği ve Başbakan’ın tarif ettiği gibi, hükümete karşı bir darbe girişimi algısı oluşmuştur. Bütün bu algı ve kuşkulardan sonra yargı üzerinde özellikle de HSYK üzerinde giderilemez bir şaibe meydana gelmiştir. Bunun için HSYK kanun değişikliği gerekli hale gelmiştir. HSYK ve dolayısıyla yargıyı bir kısım yapıların örgütlü davranışlarından temizlemek için bu kanun değişikliğinden daha etkili-kısa vadede- bir çözüm görünmemektedir. Ayrıca bu kanun yargıyı bir kesimin hâkimiyetinden kurtarmaya yönelik olduğundan, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı da değildir. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırı olan durum, yargıyı bu şekilde bir kesimin örgütlü işgali altıda bırakmak olacaktır. Bu kanunun Anayasa’ya aykırı bir tarafı da yoktur. Zira Anayasa HSYK dairelerinin, sekretaryanın ve teftiş kurulunun nasıl teşkil edeceğinin kanuna bırakmıştır.”

Mehmet Demir, yazısında son olarak söz konusu yasanın, yargının kendi düzlemine, bağımsız ve tarafsız tutumuna döndürülmesi için elzem olduğuna da işaret ederek “Bir tercih yapılacaksa elbette yargının bağımsız ve tarafsız olması öncelikli tercihtir. Bunun kadar önemli bir tercih de yargının bir örgütlü yapının etkisinden kurtarılmasıdır” ifadelerini kullandı.

SABAH’TAKİ HABER İÇİN TIKLAYIN!

ETİKETLER: