SON TV

Taşeron işçilere müjde

Taşeronlerin kadroya alınması konusunda Torba yasanın etkili olacağı gelen bilgiler Taşeron işçileri umutlanmaya başladı.

Taşeron işçilere müjde

Taşeronlerin kadroya alınması konusunda Torba yasanın etkili olacağı gelen bilgiler Taşeron işçileri umutlanmaya başladı.

Taşeron on işçilerin gözü yine Bakan Faruk Çelik’e kilitlenmiş durumda. Taşeron işçiler taslağının yolda olduğunu dile getirmiş olan Bakan Faruk Çelik, TBMM’ye gelen taşeron işçi taslağının ayrıntılarını yakında açıklayacak. İşte en güncel ve en son taşeron işçi haberleri sitemizde.

TORBA YASASINDA NELER OLACAK?

Mart ayında yürürlüğe girecek olan torba yasada taşeron işçiler mevzusu da var mı?

Yapılan görüşmeler sonrası Bakan Faruk Çelik’in son açıklaması: Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda Torba yasanın etkili olacağı gelen bilgiler arasında. Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilerin maaşları ne kadar olacak? Taşeron işçilerin izin haklarında iyileştirilme yapılması Torba yasa ile geldi. TBMM’de görüşülmeye başlanan Torba yasada hala taşeron işçilerin konusu ele alınmadı. 17 Aralık operasyonun ardından zor günler yaşayan hükümet torba yasada yeniden yargılama ve internet düzenlemesinin üstünde daha çok durdu.Bugün Üçlü Danışma Kurulu toplandı ve Çalışma Sosyal Güenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Taşeron işçiler sorununun ana madde olduğu toplantıda Bakan Farık Çelik’in son açıklaması . Sürekli yürürlüğe gireceği söylenen taşeron işçi taslağının yine yolda olduğu söylendi.

GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADILAR

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Bakam Faruk Çelik’in tarafların alt işverenlikle ilgili görüşlerini aldığını, Bakanlık’ın bu konuda bir çalışma yapıp taraflara göndereceğini söyledi. Alt işverenlikle ilgili sorunların çözülmesini istediklerini vurgulayan Arslan, “îş Yasasının,2. Maddesi’nin 8. ve 9. fıkraları ortadan kaldırılmalı. Sonuçlanan muvazaa davalarının gereği ilgili kurumlarca yapılmalı. 94 sayılı İLO Sözleşmesine uygulanmalı” dedi. Türk-lş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da, taşeron işçüerinin yıllık izinlerini kullanması, kıdem tazminatım hak etmesi ve güvenceli içalışma koşullarına kavuşmasının önemli olduğunu kaydetti. DİSK Başkam Kani Beko ise taşeron işçiliği sisteminin yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, üç konfederasyonun sözcülüğü DİSK Başkanı Kani Beko’ya verildi. Beko, üç konfederasyonun üzerinde uzlaştığı 8 maddelik taşeron metnini bakana sunarak, “Taşeron sorununu çözmek istiyorsanız, buyurun bunun üzerinden konuşalım” dedi.
Kıdem tazminatı, taşeronluğun yaygınlaştırılması, kiralık işçilik- özel istihdam büroları, esnek çalışma düzenlemelerinin kırmızı çizgileri olduğunu belirten Beko, “2.5 milyon taşeron işçisi var. Sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız elimizden geleni yaparız. Bunun yolu, bu işçilerin kamudaysa o kamu kuruluşunun, özeldeyse de asıl işletmenin kadrosuna alınmasından geçer. Sizin döneminizde taşeron işçi sayısı katlandı. Bu sayıyı artıracak, taşeronluğu daha da genişletecek tüm düzenlemelere karşıyız” diye konuştu.

KAMUDAKİ TAŞERON MESELESİ

Üç konfederasyonun ortak metninde, öncelikle 2006’da bir gece yarısı İş Kanunu’na eklenen ve o günden bu güne kamuda 700 bin taşeron işçi alımına imkan tanıyan, sorunların da baş nedeni olan; 2. maddenin 8 ve 9.fıkralarının kaldırılması yer aldı.
Ardından da Türkiye’nin de kabul ettiği, 94 sayılı ILO Sözleşmesi’nin ikinci maddesinin, 4857 Sayılı İş Kanunu’na eklenmesi önerildi. Bir başka ifadeyle kamudaki taşeron işçilerin, asıl işverenin işçilerinin ücret, hak ve çalışma koşullarının sağlanacağının yasa hükmü olmasını savundular. Bunun için Kamu İhale mevzuatının da düzeltilmesi gerektiğine dikkat çektiler.
İşçilerin 8 maddelik önerisi TİSK tarafından kabul görmedi. Bunun üzerine Türk-iş teknokratlarından bir isim, Bakan Çelik’e “Şunu bilin ki TİSK bakanlığın tüm önerilerine de karşı” çıkışı yaptı.

TAŞERON TASLAĞI YOLDA

İşçilerin kıdem tazminatı, taşeron ve kiralık işçilik konusundaki tavırlarına karşın Bakan Çelik, “Madem işçi-işveren uzlaşamıyorsunuz o zaman taşeron konusuyla ilgili bir metin hazırlayıp size gönderelim” dedi. Çelik’in bu tavrı, “Siz uzlaşsanız da uzlaşmasanız da biz taşeron konusunu çözmekte kararlıyız. Yasa taslağını size göndeririz, ardından da hızlıca hükümet tasarısı olarak Meclise sevk ederiz” şeklinde yorumlandı. Hükümetin, taşeron taslağının yanı sıra ‘kiralık işçilik’ düzenlemesini de getireceği tahmin edilirken, işçi konfederasyonları buna da itiraz ediyorlar. Hak-İş, “Türkiye’nin bu konuyla ilgili 181 sayılı ILO sözleşmesini imzalamadan bizim bu düzenlemeye evet, dememiz mümkün değil” tavrını sürdürüyor.

Bugünlerde taşeron işçi sorunları baş gösteriyor. Özelikle yeni çıkacak olan torba yasada kendilerinin de yer almasını isteyen taşeron işçiler son durum ne oldu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in son taşeron işçi açıklaması
Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan taşeron işçiler, yine isyan bayrağını çekti. Yine taşeron işçi sorunları boy gösterdi. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bir grup taşeron işçi işten çıkarılınca isyan bayrağını çekmek zorunda kaldı. Taşeron işçilerin sorunlarının çözümsüz kaldığı bu topraklarda, tüm gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’te.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde elektrik dağıtım şirketi bünyesinde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan işçiler, işten çıkarılınca açlık grevi başlattı.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde elektrik dağıtım şirketi bünyesinde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan taşeron işçiler, işten çıkarılınca açlık grevi başlattı. Doğubayazıt’ta ihaleyi alan taşeron firma tarafından işten çıkarılan 37 taşeron işçi, çadır kurup açlık grevine başladı. İşçilerden İbrahim Gerez, birilerinin bu olaya bir an önce el atması gerektiğini belirterek, “Açlık grevimizin 4. günü. Yarından itibaren ailelerimizle birlikte açlık grevine devam edeceğiz” dedi. Belediye ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bazı vatandaşlar da işçilere destek vererek, yaşanan duruma tepki gösterdi.

ETİKETLER: