SON TV

Taşeron işçilere müjde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi kurmayları ile önceki gün Başbakanlık Resmi Konutu'nda, yaklaşık 6.5 saat süren toplantı yaptı.

Taşeron işçilere müjde

Taşeron İşçilere Kadro! İşte son durum (Taşeron İşçilere Yeni Düzenleme- Taşeron Son Haberleri) Taşeron İşçiler hakkında hazırlanan haberimiz.. Taşeron işçi düzenlemesi yeni bilgiler. İşte taşeron işçiler ile ilgili olarak hazırlanan çok önemli haberin detayları. Taşeron son dakika haberleri

Başbakan Erdoğan, ekonomi kurmaylarıyla 6.5 saat süren zirve yaptı. Zirveye, milyonlarca taşeron işçi ve bağ-kur borçlusuyla ilgili çalışmalar damga vurdu.

Hükümetten milyonlarca kişiye büyük müjde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi kurmayları ile önceki gün Başbakanlık Resmi Konutu’nda, yaklaşık 6.5 saat süren toplantı yaptı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın da katıldığı zirvede 6 önemli başlık gündeme geldi.

Soma faciasının ardından yürütülen çalışmalar, taşeron yasası, piyasalardaki sıcak gelişmeler, Merkez Bankası’nın para politikası, paralel yapıya yönelik yürütülen çalışmalar ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin ele alındığı öğrenildi. Toplantının öncelikli gündem maddesi Soma faciası ve yaraların sarılması için yürütülen çalışmalar oldu.

Başbakan Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerin hızlı bir şekilde Meclis’e getirilmesini istedi. Kamudaki taşeron işçileri kapsayan düzenlemenin özel sektörde maden başta olmak üzere riskli sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi istendi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, hastanede yattığı için toplantıya katılamadı.

TORBA YASA SEÇİMLERDEN ÖNCE ÇIKACAK

Bağ-Kur borçlusundan derece bekleyen memura, çocuk desteğinden iş ve meslek danışmanının düşük maaşına kadar milyonlarca işçi, memur, esnafı ilgilendiren torba yasanın da Köşk seçimlerinden önce çıkarılması benimsendi. Çalışma yaşamını yakından ilgilendiren 50’yi aşkın maddeyi içeren taslakla genel sağlık sigortası prim borçları da siliniyor.

Yine aynı pakette, prim, vergi, su, elektrik başta olmak üzere devlet alacaklarının yeniden yapılandırılması da öngörülüyor. Yine aynı pakette kamu bankalarına faizsiz bankacılık izni verilmesi, VakıfBank hisselerinin Hazine’ye devri başlıkları da yer alıyor.

TALİMAT BAŞBAKAN’DAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a torba yasa tasarısı ve Soma düzenlemeleri hakkında bilgi verdi. Edinilen bilgiye göre; Başbakan Erdoğan, “Soma düzenlemelerine öncelik verelim” dedi.

Çalışma hayatında en çok tartışılan konulardan biri “taşeron işçilik.” Kamuda 661 bin, özel sektörde ise 572 bin taşeron işçi istihdam ediliyor. En yaygın sektörler ise temizlik ve inşaat.

Taşeron işçilik, çalışma hayatının en çok tartışılan Gündem maddelerinden biri. 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 Sayılı İş Kanunu’ndaki düzenleme ile uygulama yaygınlaştı. Kanunda “alt işverenlik” adı ile tanımlanıyor. Taşeron işçilik, Soma’daki maden faciasının ardından yeniden tartışılıyor.

AB ÜLKELERİNDE 4,5 TÜRKİYE’DE İSE 1 MİLYON TAŞERON İŞÇİ VAR

Kamuda 661 bin, özel sektörde ise 572 bin taşeron işçi bulunuyor. Yani Türkiye’de bir milyonun üzerinde taşeron işçi var. Kamu kurumları arasında en çok belediyeler, KİT’ler ve yüksek öğretim kurumları taşeron işçi çalıştırıyor.

En çok temizlik ve inşaat sektöründe istihdam ediliyor taşeron işçiler. 27 Avrupa Birliği ülkesinde ise alt işveren kapsamında çalışan işçi sayısı 4 buçuk milyon civarında.

İstatistiklere göre iş kazalarının yüzde 90’a yakını taşeron olan iş yerlerinde meydana geliyor. Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yapıyor.

Taşeron işçisi bulunduğu iş yerinde tam bir yılı doldurmak üzereyken, işvereni tarafından işten çıkarılıyor. Böylece kıdeme bağlı haklarını alamıyorlar. Aslında taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılamıyor. Ancak bu uygulamada geçerli olmuyor.

YENİ DÜZENLEME TASLAĞINDA NE VAR?

Şu sıralarda taşeron işçilerin gözü kulağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı taslakta. Taslağın önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmesi bekleniyor.

Taslağın sadece kamudaki taşeron işçileri kapsayacağı belirtiliyor. Kıdem tazminatı, ücret zammı, izin hakkı ve 3 yıllık sözleşme taslakta yer alan düzenlemeler arasında.

Taslağa göre, kamuda çalışan taşeron işçiler kıdem tazminatını artık işverenden değil devletten temin edecek.

Düzenlemeyle, kamu işverenlerine ait süreklilik arz eden hizmet alım sözleşmelerinin süreleri de 3 yıla çıkarılıyor.

Böylece, çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmelerine engel olunması hedefleniyor.

Taslakta, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılmasından alt değil asıl işverenin sorumlu olması yükümlülüğü getiriliyor.

Bu arada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili, gözetim ve denetim yükümlülüğü de asıl işverene ait olacak.

Yeni düzenlemeyle, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisine, devlet işçisine yapılan zam kadar ücret zammı ödenmesi planlanıyor.

Henüz düzenleme taslak aşamasında ancak planlanan değişikliklerin hayata geçirilmesi ile kamudaki taşeron işçilerin taleplerinin önemli bir bölümü de gerçekleştirilmiş olacak.

ETİKETLER: