SON TV

25 Aralık dosyasına Hâkim’den yetkisiz imza

25 Aralık operasyonu hâkimlerinden Menekşe Uyar hakkında, dosyada karara yetkisi olmadığı halde imza attığı gerekçesiyle işlem başlatıldı.

25 Aralık dosyasına Hâkim’den yetkisiz imza

25 Aralık operasyonu ile ilgili dosyanın çeşitli kararlarını imzalayan hâkimlerden Menekşe Uyar hakkında, dosyada karara yetkisi olmadığı halde imza attığı gerekçesiyle işlem başlatıldı. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarına ilişkin soruşturma yürüten HSYK Müfettişleri ilginç bir bulguya ulaştı. 25 Aralık soruşturması olarak da bilinen 2012/656 sayılı dosyada alınan arama, el koyma ve dinleme kararlarını inceleyen müfettişler bazı dinleme kararlarında nöbetçi olmayan hâkimlerin imzasını tespit etti. 3 numaralı özgürlük hâkimi olarak görev yapan Menekşe Uyar’ın 1 Numaralı özgürlük hâkiminin nöbetinde bazı kararları imzaladığı ve bu hâkimin bu imzalardan haberdar olmadığı tespit edildi. Tespitleri üzerine HSYK’ya başvuran müfettişler kurulun ilgili dairesinden Menekşe Uyar ile ilgili izni aldı.

Geçtiğimiz günlerde müfettişlerce çağırılan Uyar’a soruşturma dosyası bir zarf içinde tebliğ edildi. Uyar savunma yapacak. Müfettişler de konu ile ilgili hazırlayacakları raporu HSYK’ya bildirecek. Son kararı HSYK verecek.

TUTANAKTA SAVCILIĞA TAVIR

Hâkim Menekşe Uyar’ın adı 25 Aralık 2013’te çeşitli işadamlarının mal varlıklarına el konulup gözaltına alınmak istenmeleri ile ayyuka çıkan dosyada, 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına konulan tedbir kararının savcılık tarafından re’sen (kendiliğinden) kaldırılmasına tepki göstermesi ile gündeme gelmişti. İşadamlarının mal varlıklarına el konulması üzerine şüpheli avukatları itiraz etti. İtirazı değerlendiren 2 No’lu hâkimlik, 9 Ocak’ta itirazın reddine karar verdi. 10 Ocak’ta dosya 3 No’lu hâkimliğe gönderildi ve mahkeme tedbir kararıyla ilgili ‘ivedi’ karar vermenin mümkün olmadığını bildirdi. Fakat bu arada savcılık res’en tedbir kararını kaldırdı. Menekşe Uyar savcılığa tavrını konu ile ilgili hazırladığı tutanağa yansıtmıştı.

ETİKETLER: