SON TV

Japon emriyolog Kuwayama Türk doktorlarına eğitim verecek

Geliştirdiği yumurta dondurma tekniği ile 60 bin bebeğin dünyaya gelmesini sağlayan Japon embriyolog Masashige Kuwayama, 20 uzman hekime eğitim vermeye geldi

Japon emriyolog Kuwayama Türk doktorlarına eğitim verecek

Geliştirdiği yumurta dondurma tekniği ile 60 bin bebeğin dünyaya gelmesini sağlayan Japon klinik embriyolog Masashige Kuwayama, 20 uzman hekime eğitim vermek için Türkiye’ye geldi

SABAH Gazetesi Sağlık muhabiri Didem Seymen’in haberine göre; Kanserli kadınların tedaviden önce yumurtalarını alıp dondurarak, evlenip anne olmak istediklerinde çözülmelerini ve anne adayına geri verilmelerini sağlayan klinik embriyolog Dr. Masashige Kuwayama, Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’nin ev sahipliğinde 20 uzmana eğitim verdi. Son 15 yıldır bu işle yoğun olarak uğraşan ve ilk olarak geliştirdiği Quick Freezing yani hızlı dondurma yönteminden sonra iki yıl önce de Cryotech Method adını verdiği yeni methodunu geliştirdi. Quick Freezing yönteminde yüzde 80-90 başarı oranı sağlanırken, Cryotech Method yönteminde yüzde 100 başarı sağlanıyor. Bu da şu demek oluyor; kanser tedavisi görmüş anne adayına sağlıklı, canlı yumurtası hiç deforme olmadan geri veriliyor. Cryotech Method’un Quick Freezing’den farkı ise Dr. Masashige Kuwayama’nın geliştirmiş olduğu ve tedavide kullanılan yeni teknoloji özel solüsyonlar.

Yalnız anne adayına sağlam yumurtalar verilse de, yumurtalar enjekte edildikten sonra bu tedavinin de normal tüp bebek tedavisinden bir farklı yok. Yani yumurtaların sağlam kalma yüzde 100 ancak gebelik şansı tıpkı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi yüzde 40.

EĞİTİME IRAK VE İRAN’DAN UZMANLAR DA KATILDI

55 değişik ülkede çalışmalar yapan ve İstanbul’a da öğrencisi Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Embriyoloğu Şafak Tavukçuoğlu’nun daveti üzerine eğitime gelen Dr. Masashige Kuwayama; “Yaşlı veya kanser hastası olan kadınların anne olma şansı yoktu. Yumurtalarını geri kazanamıyorduk. Yeni geliştirdiğim methodum ile bence bu şans yokken yani yüzde 0’ken artık yüzde 100’e çıktı” diyor. Klinik Embriyolog Dr. Masashige Kuwayama’nın Türkiye’de öğrencisi embriyolog Şafak Tavukçuoğlu çalıştığı klinik ile kanser hastalarının dondurulmuş yumurtalarını saklamak için bir banka açma hayali de var. Ayrıca Türkiye’deki eğitime İran ve Irak’tan da uzmanlar katıldı.

Dünyada kısırlık oranlarının fazla artmadığını ama hava kirliliği, stres, yaşam şartları, hastalıklar ve genetiğin bunu etkilediğini belirten Dr. Masashige Kuwayama; “100 çiftten 15’i kısırdır. Bu yüzde 15’in içerisinde de dörtte biri sadece kadın, dörtte biri sadece erkek, yarısı ise hem erkek hem kadın kısırlığıdır ki en tehlikelisi de bu gruptur” diyor.

DONASYON KISIRLIK TEDAVİSİ DEĞİLDİR!

Taşıyıcı anneliğe sıcak bakan Dr. Masashige Kuwayama, donasyon yani hiç yumurtası olmayan bir kadına başka bir kadının yumurtasının transfer edilmesi işlemine kesinlikle sıcak bakmıyor. Donasyonu sevmiyor ve kabul etmiyor. Dr. Kuwayama; “Donasyon kısırlık tedavisi değildir. Sen hastaysan eğer biz seni tedavi etmeliyiz. Senin eşini tedavi etmeliyiz. Senin yumurtanla başaramadıktan sonra başkasının yumurtası ile yapmak tedavi de değildir, başarı da değildir” diyor.

Dr. Masashige Kuwayama; “Japonya’da da 10 sene önce tıpkı Türkiye’deki gibi yumurta dondurma işlemi yasaktı. Ben bu işlemi gidip ABD ve Avrupa’da yaptım, bebekler dünyaya geldi, başarımız kanıtlandı. Bilimsel tabular ile sosyal tabuları kırabiliriz. Burada güven çok önemli. 60 bin bebek dünyaya geldi, neden? Çünkü tüm hastalarım bana güvendi, inandı” diyor.

İRAN’DA HERŞEY SERBEST!

Türkiye’deki eğitime İran’dan katılan ve aynı zamanda Almanya’da da çalışan Klinik Embriyolog Dr. Amir Afshin Khaki; “İran’da yumurta dondurma da, donasyon da, taşıyıcı annelik de yasal. Dolayısıyla bizim çok sayıda hastamız var. Onlara daha iyi imkanlar sunabilmek için bu eğitime katıldık. İspanya’da da bu işlemler yapılıyor ama bizim ülkemizde İspanya’nın üçte bir fiyatına yapılıyor. En yeni teknikleri hastalarımıza uygulamak için buradayız. İnsanların yıllar sonra, hele de o kadar hastalık geçirdikten sonra anne olabildiklerini görmek çok güzel” dedi.

Eğitime Tahran Shahid Beheshti Üniversitesi’nden katılan Klinik Embriyolog Dr. Mohamad Reza Sadeghi ise, “Yumurta dondurma işlemi için her ay en az üç hasta geliyor. Hepsinin çeşitli sebepleri var. 40 yaşından sonra evleneceğim diye gelen, evliyim ama şuanda çocuk istemiyorum diyerek gelenler, evlenmeyen ama yine de yumurta dondurmaya gelen hastalarım var. Etik olarak benim onlara bir şey söylemem mümkün değil, bu onların şahsi meseleleri. Çünkü ümitleri var ve o ümitle yaşıyorlar. Yıllar önce yumurta dondurduğum bir hastam ABD’li bir kişi evlendi ve şimdi dondurulmuş yumurtalarını ABD’ye istiyor. Biz de hastalarımıza en iyi tedaviyi sunabilmek için buradayız. Kadınların annelik serüvenlerini daha da sağlamlaştırmak için yeni methodu öğrenmeye geldik” dedi.