SON TV

Leyla ile Mecnun ekibinden sürpriz karar

Leyla ile Mecnun ekibi Beş Kardeş ile geri dönüyorlar

Leyla ile Mecnun ekibinden sürpriz karar
  • Dizi
  • 16 Temmuz 2014 10:51

Leyla ile Mecnun’dan flaş bir karar daha. Leyla ile Mecnun ekibi yepyeni bir proje ile karşımıza gelecek. Leyla ile Mecnun ekibi Ay yapım ile sözleşme imzaladı.Leyla ile Mecnun ekibinin yeni projesi Beş Kardeş oldu. Leyla ile Mecnun oyuncularının rol alacağı Beş Kardeş dizisi için anlaşılan ilk oyuncu İsmail Abi oldu. Leyla ile Mecnun oyuncularının yeni projesi Beş Kardeş hakkındaki tüm detayları sizler için derledik.

Leyla ile Mecnun ekibi dönüyor TRT1’in fenomen dizisi “Leyla ile Mecnun” ekibi, ekrana dönüyor.Ekibin kaptanı Onur Ünlü, TV dünyasında ses getirecek bir adım attı ve Ay Yapım’la anlaştı. Ağırlıklı olarak drama çeken Ay Yapım için Ünlü, “Beş Kardeş” isimli bir komedi dizisi yazıyor. Birbirine zıt 5 kardeşin eğlenceli maceralarını ekrana taşıyacak olan dizi için “Leyla ile Mecnun”un İsmail abisi Serkan Keskin, ilk anlaşılan oyuncu oldu. Keskin, yeni dizide de 4 kardeşin abisi olacak.

LEYLA İLE MECNUN HAKKINDA HER ŞEY

Leyla ile Mecnun, Eflatun Film tarafından yapılıp TRT 1’de 3 sezon yayınlanan ve final yapamadan yayından kaldırılan absürt komedi türündeki Türk televizyon dizisi. Dizi temel olarak efsanevî karakterler Leylâ ile Mecnun’un hikayesi üzerine kurgulanmış ve üzerine absürt komedi, bilim kurgu, durum komedisi öğeleri eklenmiştir.

Yapım
Senaryosunu Burak Aksak’ın yazdığı, genel yönetmenliğini Onur Ünlü’nün yaptığı ve kurgusunu Murat Bör’ün üstlendiği dizinin ilk bölümü 9 Şubat 2011 tarihinde TRT 1’de gösterilmiştir. Son bölüm olan 103. bölüm ise 17 Haziran 2013 tarihinde yayınlanmıştır. 27 Ocak 2014 tarihinde TRT, 104. bölümü de yayınlayacaklarını açıklanmıştır.

Behzat Ç. ile birlikte farklı yapım şirketlerine bağlı dizilerin birbirlerine konuk olduğu ilk dizi olan[4] Leyla ile Mecnun sonlandıktan sonra aynı senaryo üzerinde bir de sinema filmi çekilmesi planlanıyordu ama diziden bazı oyuncular ayrıldığı için bu fikirden vazgeçildi.

Konu
Aynı gün, aynı hastanede dünyaya gelen iki bebek, yatak sayısının azlığından dolayı yan yana yatırılırlar. Ailelerinin “doğar doğmaz birbirlerini buldular” sözü üzerine beşik kertmesi yapılan bebekler, isimlerini de efsane aşıklar Leylâ ve Mecnun’dan alırlar.

Aradan 25 yıl geçer. Bir sabah ailesi Mecnun’a durumu anlatır ve Leyla’yı istemeye giderler. Mecnun başta bu durumdan rahatsızlık duysa da Leyla’yı görür görmez aşık olur. Onu etkilemek için ne yapacağını bilemeyen Mecnun, bir gece rüyasında aksakallı dedeyi görür. Aksakallı dedenin rüyalarından çıkıp Mecnun’la beraber yaşamaya başlamasıyla da işler karışır.[6] Mecnun Leylayı bir trafik kazasında kaybeder. Bu durumu kabullenemeyen Mecnun 1 yıl kimseyle konuşmaz. Daha sonra Leyla’nın organlarının bağışlandığını öğrenir. Bunun peşine düşen Mecnun Leyla’nın kalbini alan Şirin ve ciğerini alan Sedef ile tanışır. Bir yanda kültürlü ve bilgili Şirin diğer yanda kuryelik yapan ve kendi gibi olan Sedef vardır. Mecnun ikisi arasında gidip gelir ancak ikisiyle de mutlu olamaz. Sedef ve Şirin mahalleyi terk eder. Leyla’sının peşinde çöllere düşen Mecnun daha sonra babasının eski bir arkadaşı olan Ömer’in kızı Leyla’ya aşık olur.

Dizinin finali
Dizi, 3. sezon finalini yapmış ama 4. sezona başlayamadan yayından kaldırılmıştır. Aynı oyuncu kadrosuyla Star TV’de yayınlanan Ben de Özledim adlı dizinin ilk bölümünde senarist Burak Aksak eğer dizi devam etseydi aklında nasıl bir final olduğunu üç dakika içinde kısa bir şekilde anlatmıştır.

Mecnun, ilkokul yıllarında trafik kazası geçiren ve kaza sonunda felç olan bir çocuktur. 103 bölümdür yayınlanan dizi aslında felçli Mecnun’un aklından geçen hayal ürünüdür. Annesi Mecnun’a bakamaz ve oğlunu terk eder. Aslında taksici olan babası İskender ise işini bırakıp oğluyla ilgilenmeye başlar.

Dizideki Leyla karakteri, Mecnun’un felç geçirmeden önce okulda aşık olduğu kızın ismidir. Leyla’yı tam olarak hatırlayamadığı için dizide üç farklı Leyla yer almıştır. Leyla karakterinin sürekli değişmesinin bir başka nedeni ise Mecnun’un televizyondan izlediği dizilerde gördüğü kadın karakterlerdir. Bu karakterlere aşık olduğu için kafasında Leyla’yı gördüğü oyunculara benzetmiştir.

Dizideki Erdal Bakkal karakteri aslında babasının Mecnun’a yemek yedirmeye çalışırken Mecnun’un gözüne ilişen tuzluktur. Babası sürekli “Erdal siparişleri getirdi.” dediği için Mecnun, Erdal’ı bu tuzluğa benzetmiştir. Erdal Bakkal’ın karısı Nurten ise yine tuzluğun yanındaki karabiberliktir. Bu yüzden karısı siyah tonlarda makyajlıdır. Çocuklarının yumurta olarak dizide gösterilmesinin nedeni de bu şekilde anlaşılabilmektedir. Tuzluk, karabiberlik ve yumurta Mecnun’un sabah kahvaltısında sıklıklıkla gördüklerinden türettiği hayal kahramanlarıdır.

Dizideki İsmail Abi karakteri, Mecnun’un yatağının hemen karşısında duran akvaryumdaki Japon balığıdır. Bu balık renklidir, İsmail Abi karakterinin renkli giyinme sebebi de budur. Mecnun’un babası akvaryuma bir balık daha koymuş ama balık ertesi gün ölmüştür. Bu nedenle Mecnun, İsmail Abi karakterini sürekli hüzünlü olarak hayal etmiştir.

Yavuz karakteri geceleri camdan içeri süzülen ağaç dallarının gölgesidir. Bu gölgeler sadece geceleri geldiği, siyah olduğu ve camdan göründüğü için Mecnun bu gölgeyi kafasında bir hırsız olarak hayal eder. Dizinin hiçbir sahnesinde Yavuz karakteri kapıları kullanarak eve girmez.

Ak Sakallı Dede karakteri ise Mecnun’a yapılan aşı, şırınga ise Ak Sakallı Dede’nin asasıdır. Ak Sakallı Dede, Mecnun’un vücudundaki mikroplarla yani Karabasan’la savaşır.

Eleştiriler
Dizi yayınlamaya başladığı günden itibaren sosyal medyada olumlu eleştiriler almaya başlamıştır. Türkçe sosyal medyanın önemli kaynaklarından olan katılımcı sözlüklerde gördüğü ilgi ile popülerleşen yapım zamanla fenomen haline gelmiştir. Zamanla yaşadığı başarı ile ulusal medyanın da dikkatini çeken dizi, Türkiye’de yayınlanan absürt komedi tarzındaki diziler içerisinde önemli bir yer edindiği ve TRT’nin en iyi yapımlarından birisi olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.

Uluslararası film eleştiri sitesi IMDb’de 15.098 oy üzerinden 9.3/10 puan alan Leyla ile Mecnun sitenin en iyi televizyon dizileri listesinde ilk 10 içerisinde yer almıştır.[10] Bu başarıyı yakalayan ilk Türk dizisi olan yapım ayrıca henüz farklı ülkelere pazarlanmamasına rağmen yabancı paylaşım sitelerinde İngilizce altyazıyla izlenmektedir.

Dizi 51. bölümden itibaren her hafta yayınlandığı gün ve saat içerisinde yayıncı kuruluş tarafından Twitter üzerinden açılan sohbet konuları ile dünyanın en çok konuşulan konuları listesine girmektedir.