SON TV

Kişinin Bonzai İçtiği Nasıl Belli Olur? Bonzai Zararları ve Etkileri

Son günlerde Bonzai maddesini içen ve Bonzai yüzünden hayatını kaybeden insan sayısı oldukça arttı. Peki kişinin Bonzai içip içmediği nasıl anlaşılır?

Kişinin Bonzai İçtiği Nasıl Belli Olur? Bonzai Zararları ve Etkileri
  • Yaşam
  • 19 Ağustos 2014 18:39

Son günlerde Bonzai maddesini içen ve Bonzai yüzünden hayatını kaybeden insan sayısı oldukça arttı. Peki kişinin Bonzai içip içmediği nasıl anlaşılır? Bonzainin etkileri nelerdir ve bu maddeden nasıl kurtulunabilir. Bonzaiden kurtulma yolları ve Bonzai ile ilgili detaylar haberimzide.

Denizli’de Özel Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, son dönemde gençler arasında kullanımı artan ve ölümlere yol açan, sentetik uyuşturucu türü olan bonzainin eroinden daha tehlikeli olduğunu söyledi.

SENTETİK KANNOBİNOİD (BONZAİ)

Bonzai olarak adlandırmakta olduğumuz yeni nesil bu uyarıcı madde genel olarak uluslararası polisiye literatürde “spice” adı altında tanımlandırılmaktadır. Ülkemizde kullanımın hızla artmakta olduğu bu uyarıcı madde üretiminde sıklıkla kullanılan bonzai ağacının yaprakları sebebi ile bonzai adını almıştır. En önemli husus burada kurutulan madde olarak herhangi bir başka bitkinin yapraklarının da kullanılabiliyor olmasıdır.

07.01.2011 tarihli ve 2011/1310 sayılı B.K.K. (13 Şubat 2011 tarih ve 27845 sayılı Resmi Gazete) Tarihli BKK kararınca uyuşturucuların murakebesi kanunundaki uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin listesine ekleninceye kadar yoğun bir kullanım alanı bulmuştur.
Bahse konu B.K.K da 2. Maddede adı geçen maddeler şunlardır;
Sentetik kannabinoidlerden:
a) JWH-018
b) CP 47,497
c) JWH-073
ç) HU-210
d) JWH-200
e) JWH-250
f) JWH-398
g) JWH-081
ğ) JWH-073 methyl derivate
h) JWH-015
ı) JWH-122
i) JWH-203
j) JWH-210
k) JWH-019
Karar kapsamında suç teşkil eden maddelerin Esrar’ın etkin maddesi olan THC’ye benzer etkilere sahip olması sebebiyle kuru otlara emdirilmek suretiyle esrar görünümü kazandırmaktadır. Çok az miktarlardaki etken maddeden yüksek miktarlarda üretim yapılabilmesi maddenin polisiye manada mücadelesinde hem zorluğuna hem de önemini ortaya koymaktadır. Genel olarak Çin menşei olarak ortaya çıktığı söylese de herhangi bir yerde üretiminin kolay mümkün olduğu bilinmektedir.

Spice adı altında internette online satış sitelerinden 2006 yılından itibaren satışında artış görülmesi ile dikkat çekmiş ve tahminen bu ivmesi 2004 yılına kadar gittiği düşünülmektedir. Zengin aromalı egzotik tütsü, insan kullanımı için değildir şeklindeki ibarelerin aksine yoğun olarak dumanı çekilerek kullanılan ve esrara benzer etkiler yaratan bir maddedir.

Spice silver, spice gold,spice diamond, Spice Arctic Synergy, Spice Tropiccl Synergy, Spice Egypt, Yucatan Fire, Smoke, Sence, ChillX, Highdi’s Almdröhner, Earth Impact, Gorillaz, Skunk, Genie, Galaxy Gold, Space Truckin, Solar Flare, Moon Rocks, Blue Lotus, Aroma, Scope gibi bir çok farklı isim ve ambalaj adı altına satılmaktadır.

İsveç REİTOX ulusal ofisinin 2007 yılında 10 gram civarındaki ufak yakalama ile yayınladığı rapor ile resmi olarak bu ürünlerin takibi hususunda erken uyarı sistemi 2008 yılında başlamıştır.

2008 yılı boyunca Alman ve Avusturya makamları tarafından Spice ın içeriğini tespite yönelik adli tahkikat yürütmüşlerdir. 19 Aralık 2008 tarihinde Avusturya NFP resmi olarak Avusturya AGES PharmMed isimli kurumu eliyle yürütülen çalışmalar sonucunda JWH-018 (Naphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl)methanone) ( genel kimyasal adı 1-Pentyl-3-(1-naphthoyl)indole) maddesinin psikoaktif CB reseptörlerini içerdiğini bildirmiştir. Bu içerik son olarak Spice Gold, Silver and Diamond isim altında bulunan ürünler içerisinde tespit edilmiştir.
Bu psikoaktif maddelerin Avusturya ve Almanya da ki bazı medikal veya kimya şirketleri tarafından üretildiği tespit edilmiştir.

Avusturya nın resmi açıklamasından birkaç gün önce açıklama yapan Alman NFP JWH-018 i rapor etmiştir. Jwh- 018 maddesi naphthoylindole dir ve aminoalkylindole ailesinden bir maddedir. Kimyasal şekli esasen tetrahidorkarbon (THC) ile benzer özellikler göstermektedir. Ve bu madde 1995 yılında yapılan bir sentez sonucunda ilk kez bulunmuştur.

JWH–018 İngiltere; Slovakya Finlandiya ve İrlanda da rapor edilmiştir.

2-[(1R,3S)-3-Hydroxycyclohexyl]-5-(2-methyloctan-2-yl)phenol) ;
Almanya da THC- Pharm ürünleri içerisinde JWH-018 tespit edilerek Alman NFP tarafından rapor edilmiştir.
JWH- 018 ilk olarak 1995 yılında deneyler sırasında sentez edilmiştir. Amino alkaline iodin ailesinden naphthoylindole dir.

Yapısal olarak ?9-tetrahydrocannabinol (THC) kimyasal yapısında farklılıklar bulundurmaktadır. Fakat hayvanlar üzerinde benzer etkileri olduğu hatta daha etkili olduğu analitik detaylarda ortaya çıkmıştır.
20 haziran 2009 yılında Alman NFP EMCDDA ı sentetik kannobionid olan CP 47,497 (2-[(1R,3S)-3-Hydroxycyclohexyl]-5-(2-methyloctan-2-yl)phenol) Freiburg üniversitesi ve Alman federal polis teşkilatının tanımlandığı hususunda bilgilendirmiştir. Sentetik kannobionidlerin CB reseptörlerinin THC ile çok benzer özelliklerinin ve etkilerinin olduğu belirtilmiştir.

Avrupa dışında 2009 yılında Amerika DEA tarafından sentetik kannobionid olan HU-210 —(6aR,10aR)-9-(Hydroxymethyl)-6,6-dimethyl-3-(2-methyloctan-2-yl)-6a,7,10,10a-tetrahydrobenzo[c]chromen-1-ol maddesi rapor edilmiştir. Birleşik Devletler Gümrük İdaresi tarafından küçük ama önemli oranlarda Temmuz 2009 da yakalamalar yapmıştır. Birleşik krallıkta yapılan üç SPİCE ürününde etken maddesi olarak rapor edilmiştir.
Danimarka ve Hollanda da yapılan yakalamalar ile JWH ailesinin JWH-018 in düşük alkalin homologu olan JWH- 073 tespit edilerek rapor edilmiştir.

JWH -018 e benzer olarak CB1 ve CB2 reseptörleri içermesi sebebi ile bu reseptörlerin THC ye yakın etkilerinin olmasına neden olur.
Her iki yakalamalarda ilk olarak bahse konu olan madde Spice olarak adlandırılan ürün formunda yakalanmamış toz formunda iken yakalanmıştır. Finlandiya ve Almanya da akabinde spice tarzı ürünlerde etken madde olarak tespit edilmiştir.

Ekim 2009 de Almanya ve birleşik krallık yeni iki sentetik kannabinoid rapor etmişlerdir. JWH-398 (1-Pentyl-3-(4-chloro-1-naphthoyl)indole) TICTAC isimli bir şirketin şubat ile temmuz 2009 tarihleri arasında online satış yaptığı üç ayrı bitkisel ürün adı altında satılan ürün yakalamasında rapor edilmiştir. Ayrıca fenilasetilindiole olan JWH-250 (2-(2-Methoxyphenyl)-1-(1-pentylindol-3-yl)ethanone) MAYIS 2009 yılında alman federal kriminal polisi tarafından yakalanmış ve sadece tek olarak CB1 reseptörünün olduğu tespit edilmiştir.

YAN ETKİLERİ

Bonzainin geçici körlük ve geçici felç durumu gibi sonuçlar da doğurduğunu belirten Dr. Zeynep Oflaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bazı kişilerde ani kalp durmalarıyla ölümlere neden olabiliyor. Bonzai eroinden daha fazla yan etkiye sahip. Ayrıca eroine göre çok daha ucuz ve kolay ulaşılabiliyor. Ailelerin çocukları yakından izlemesinde yarar var. Çocuğa otoriter ve baskıcı değil, uzlaşıcı yaklaşmalı, fikirlerine saygı duymalı ve aile ortamında beklentisini karşılayacak girişimlerde bulunmalıyız. Anne- baba olarak. sürekli başarılı olsun diye çocuklarımızı baskı altına almak yerine onlara vakit ayırmalıyız. Çocuklarımız dışarıda takıldıkları gruplar içerisinde kendini değerli hissettikleri anda ne yapılıyorsa ona uyuyor. Bu madde kullanıldıktan sonra bunun gibi etkilere neden olabilir.

BONZAİ ÖLDÜRÜYOR

Çocuk, genç ve ebeveynlerimiz bu konuda çok dikkatli olmalı. Sentetik nitelikli uyuşturuculardan Bonzai, anında öldürebildiği gibi, 1 defalık kullanımda bile sonradan telafisi mümkün olmayan psikiyatrik kalıcı hasarlar bırakıyor. Uzman doktorlarımız tıbbi açıdan bu tabloyu çok net ortaya koyuyor. Bu nedenle kimse ‘Bir kereden bir şey olmaz’ dememelidir. Bu konuda yardım almak isteyen, bu bela ile istemeden tanışmış olan gençlerimiz ve vatandaşlarımıza hastanelerimizin psikiyatri servisleri ile Sağlık Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüzün uzmanları her zaman yardımcı olmaya hazırdır. Bonzai’nin farklı isimler altında da satışa sunulduğunu tespit edildi. ‘Smoke’, ‘Jamaikan’, ‘Gold’, ‘Spice’ ve ‘Sence’ isimleri altında satışa sunulan maddeler Bonzai ile aynı türdendir. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekir.

KULLANIM ALANLARI VE KULLANICI TÜRLERİ

Genel olarak esrar kullanıcıları tarafından daha uzun etkisi ve legal olarak uzun süre satılmasından dolayı kullanılmıştır.

Özellikle Almanya daki kullanıcıların bir kısmının legal biogenic maddelere merakı olan şahıslardan olduğu tespit edilmiştir.

His ve duyu peşinde koşanların ve deneme amaçlı kullanıcı profili de bulunmaktadır.

Spice ve Spice benzeri ürünlerin içeriği olan etken sentetik kannobionidlerin Avrupa ülkelerinde 2009 yılında ilk olara Avusturya ve Almanya olmak üzere yasaklanmaya ve kontrol altında alınmaya başladığı görülmektedir.

Leonotis leonurus ve Nymphaea caerulea isimli bitkilerde aynı kanuni düzenlemeler ile kanun kapsamında alındığı görülmüştür. Leonotis leonurus Afrika aslan kulağı ve aslan kuyruğu gibi isimler ile tanınan ve Afrika da sarhoşluk vermesi sebebi ile kullanılan bir bitkidir. ve Nymphaea caerulea Nymphaea caerulea, ayrıca Mısır mavisi zambak veya “Kutsal Mavi Lotus,” mavi bir su zambağı Nil nehri boyunca ve diğer ülkelerde (örneğin Tayland) boyunca meydana cinsinin Nympaea (nilüfer), denir. Psikoaktif özellikleri olan başka bir bitkidir. Sentetik kannobionidlerin ticaretini yapan suç örgütlerinin bu etken maddeleri emdirme suretiyle uyarıcı veya yatıştırıcı özelliği olan güney Amerika ve Afrika halkları tarafından kullanılan bu iki bitkiye benzer birçok bitkiyi kullandıkları bilinmektedir. Spice isimli ürünlerin ticaretini yapanlar maddeleri bu sebeble gıda takviyesi olarak da piyasa sürmektedirler.

Ülkelerin yasal düzenlemeleri sırasında kanun kapsamında aldıkları ürünlerden biri de ticari adı CESAMET olarak bilinen maddedir.

SAĞLIĞA OLAN ETKİLERİ

Yapılan araştırmalarda şuana dek sentetik kannabionidlerin gerçek kendi özellikleri sebebi ile ölüme neden olacak bir toksik etkiye sahipolmadığı rapor edilmiştir. Ancak yeni çıkan versiyonlar ile ölüm vakalarının olduğu tespit edilmiştir. Yan etken maddelerin de öldürücü etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Maddelerin bitkisel ürün içindeki dozaj farklılıkları da bir çok sağlık problemine neden olan farklı bir sebep olarak önümüze çıkmaktadır. Bağımlının kullandığı maddedeki etken maddenin homojen olarak dağılmamış olması sebebi ile yüksek dozda aldığı ve bunun da vücutta ani ve büyük tahribata neden olmaktadır.
Şu ana kadar net olarak ters etkileri olarak rapor edilen rahatsızlıklar:

· Aşırı stres , bunalım, çalkantı
· Hipertansiyon nöbetleri
· Hypokalemia (düşük potasyum düzeyi)

Araştırmacılar esrardaki yüksek dozdaki etkilerin benzerlerinin görülmesine rağmen çok daha tehlikeli oluştuğunu vurgulamaktadır.

Psikolojik semptomların özellikle psikoziz e neden olduğuna dair ciddi deliller bulunmaktadır. Birleşik devletlerde akut böbrek hasarı ile Sentetik Kannabionid kullanımı arasındaki bağlantıları araştırılmaktadır. JWH-018 ın kullanımının istemik inme vakaları ile bağlantısı gözlenmiştir.

2012 yılında birleşik krallık ta annihilation ismi ile pazarlanan bir maddenin kullanımı akabinde hastaneye başvurması akabinde polisin yaptığı baskınlarda birçok işyerinde satılan ürünler üzerinde yapılan incelemede birçok sentetik kannabionid olduğu tespit edilmiştir.

Bonzai etkisi

Bonzai yada jamaica etkileri her uyuşturucu maddede olduğu gibi genel olarak aynıdır ama farklı etkilerede sahip olabilir. Bazıları vardır içer içmez etkisini gösterir dank diye kafaya vurur bazıları 5 yada 20 dakika içerisinde aniden yükselme gösterir bu tür olanların kafası çok uzun sürmektedir şu sıralardaki maddelerin kafası 15 ile 45 dakika arası sürmektedir bunun nedeni maddenin içindeki kimyasalların değişikliği yada orjinal olmaması sonuçta her şeyin sahtesi olduğu gibi bununda sahtesi yapılmakta ve kat kat daha zararlı olduğunu düşünmekteyim her ne kadar az çok içinde hangi maddeler olduğunu bilsek de tam olarak içinde neler var bunu bilemiyoruz ancak yapan kişi yada kişiler bilebilir. Bonzai tek kullanımda bile ciddi derecede hasarlar ve zararlar verebilir kullanan kişiler bonzaiyi bu kadar kötülememize kızabilirler ama onlarda bilmiyor zararını ciddi anlamda bilseler içmezler zaten keyif veren bir madde bile değil bu zehir ben tarım ilacı böcek ilacı olarak adlandırıyorum ve zaten öyle de…

Bonzai Kanda Çıkar mı?

Bonzai denilen madde kan tahrillerinde çıkar elbette bu maddenin içinde çok kimyasal karışımları olduğu için kanınızda eroin de çıkar kokainde vb gibi binbir türlü madde çıkabilir çünkü bonzai jamaica veya salvia bunların kimyalarında türlü türlü karışımlar olduğundan bir çok kimyasal bileşen çıkabilir sonucunda kana karışan bir maddedir. Kandan çıkma vücuttan tamamen çıkma olayına geline tam olara bu bilinmez ama 1 ila 3 ay arasında vücuttan çıkma ihtimali vardır.

Bonzai ilk Nerede Hangi Ülke kullandı?

Bonzai maddesi ilk önce Türkiye’de kullanılmadı ülkemize gelmesi biraz geç oldu (keşke gelmeseydi de şuan onun hakkında da yazmıyor olsaydık) ilk olarak 2002 yılında Almanya ve İspanya, hemen sonrasında Rusya ve Avustralya ülkelerinde denk gelinmişti. Ve yavaş yavaş çok hızlı şekilde bir çok ülkede adı duyulur olmuş insanlar diğer uyuşturucu maddeleri bir kenara bırakıp bonzai, jamaica adlı zehiri denemeye başlamışlardır.

Uyuşturucu kullanıcılarının aslında maddeye başlamasının en büyük sebebi kesin ve net diyorum ki merak, bazı insanlar vardır meraklıdır her şeyi denemek görmek yaşamak ister uyuşturucu da aslında insanların en büyük merakıdır çünkü o ortamdaki insanlar uyuşturucu maddeyi ve etkilerini öyle bir anlatırki örnek verecek olursak deli gibi sevdiği bir kız olsa bile öyle anlatamıcak derecede anlatır. Tabiri caizse üstüne şiirler destanlar şarkılar yapılacak tarzda.

O kişi maddeyi ve etkisini bildiğinden o durumu kendi çapında farklılık ve sahte bir cennet olarak algılıyor kafasında ani değişimler saçmalıklar beynin uyuşması ve sadece mutlu olduğunu hissetmek aslında uyuşturu bir hayaldir, herkes farklı yaşar etkisini ama genel olarak etkiler bir çok kişide aynıdır. Bundan dolayı insanlar ortamlarda bulunarak en büyük hatalarını yapıyorlar kullanmasalar bile, çünkü madde ortamının insanın tek bildiği maddedir muhabbetleri de hep madde üzerine olur kişi ne kadar sağlam olursa olsun o ortama adımı attıktan sonra işler değişebiliyor “merak” dedim ya “aşk” “sevgili” “destan” “şarkı” “şiir” bu sözlerim yukarıda geçti düşünün o ortamdaki kullanmayan kişide çok büyük merak uyanıyor çünkü sözünü yukarıda ettim neredeyse yaşadıkları kafanın üstüne şarkılar türküler yazılacak : ) ama bonzai de durum hepsinden farklı aslında bonzai uyuşturucuda değil sadece zehirdir. ne uyarıcı ne uyuşturucu ne sakinleştirici tek kelime ile yüksek etkili bir zehiridir.