SON TV

Çocuğunuzun parmak emmesine son!

Parmak emme nedir?Çocuklar neden parmak emerler?Çocuklarda parmak emme ne zaman sona ermelidir?Çocukların parmak emmesini engellemek için ne yapılmalıdır?

Çocuğunuzun parmak emmesine son!

Şeyma KARADENİZ – Çocuk Gelişimci

Parmak emme nedir?

Parmak emme bebeklik dönemi birinci yaş aşamasında ve küçük çocuklarda oldukça yaygın görülen içgüdüsel bir davranıştır. Bebeklik döneminde bu durum bir bozukluk değil, davranış biçimidir.

Çocuklar neden parmak emerler?

Yeni doğan bebeklerin hemen hepsinde parmak emme davranışının görülmesinin en önemli nedeni bebeklerin parmak emme davranışını anne karnında öğrenmesidir ve bundan haz duydukları için de yaparlar.Bazen çocuklar el, ayak parmaklarından başka giysilerini, oyuncaklarını ve önüne gelen her şeyi emerler.

Çocuklarda parmak emme ne zaman sona ermelidir?

Parmak emme davranışının başlangıcı çoğunlukla dokuz ay ve öncesidir. Dokuzuncu aydan itibaren uykusu gelen bebeklerin parmaklarını ağızlarına götürdükleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.. Çocuğu parmak emmeden vazgeçirmek üzere yapılan çabalar, 3- 4 yaşına kadar çocuk tarafından dirençle karşılanır. Bazı bebekler yeni dişlerinin çıkması, bazıları da zorlukla karşılaştıklarında utanma ve sıkılma belirtisi olarak parmaklarını emerler. 3-4 yaşlarına kadar normal görülmesi gereken bir olgudur.Gelişimi tamamlandıktan sonra sona ermelidir.

Çocukların parmak emmesini engellemek için ne ‘yapılmamalıdır’?

Halk arasında yaygın olarak başvurulan çocuğun ellerine acı sürmek problemi ortadan kaldırmayacağı gibi tersine artmasına ve yön değiştirmesine sebep olacaktır.

Çocukların parmak emmesini engellemek için ne ‘yapılmalıdır’?

*Çocukta kaygı ve gerilim yaratan durumu araştırıp ortadan kaldırmak gerekir.

*Dikkatini başka yöne kaydırmak daha etkili bir yöntemdir. Bunun için çocuğa sakız ya da sevdiği yiyecekler verilebilir.

*Ayrıca gelişim çağına göre çocuğa parmak emmenin zararlı etkileri anlatılmalı ve çözüm
sürecine çocuğun da katılımı sağlanmalıdır.

*Bazı çocuklar ise yeterince sevgi ve ilgi örmedikleri için parmaklarını emerek dikkat çekmek isterler. Böyle durumlarda çocuk ile yeterince ilgilenilerek onun bu ihtiyacı giderilmelidir.

Alttaki sorunlar çocukta psikolojik sorunlar olabileceğine işaret ettiğinden bir çocuk psikiyatristinden yardım alınması gerekir.

*Parmak emme alışkanlığının gün içinde sürekli olması,

* 5-6 yaşından sonra da çocukta aynı sıklıkla devam etmesi,

*Çocuğun başka şeyler yapmaktansa parmak emmeyi tercih etmesi,

*Sosyal ortamlarda, kreş ve yuvalarda uyku vakti dışında parmak emmesi,

*Çocukta ek olarak konuşma ve iletişim problemleri olması,

Perşembe günü tırnak yeme hakkında bilgi vereceğim…

İletişim: [email protected]