SON TV

Bakterilere acı biberli çözüm

Midede çoğalan bir bakteri türü olan helikobakter pilori; ülser, mide kanseri ve lenfomasının en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Bakterilere acı biberli çözüm

Midede çoğalan bir bakteri türü olan helikobakter pilori; ülser, mide kanseri ve lenfomasının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Siz de kanserden korunmak için acı biber yiyebilirsiniz.

Her iki kişiden birinde görülen mide bakterileri (helikobakter pilori), ülser, mide kanseri, mide lenfomasının en önemli risk faktörlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Mide kanseri ve ülserden bu bakterinin yok edilmesiyle korunmanın mümkün olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, “Bu mikrop bir bakteridir. Midenin yüzeyel duvarında mukus içinde hareket eder. Mide asitinden etkilenmez. Genellikle çocukluk çağında midede yerleşir” dedi. Mocan, hastalığın bulaşıcı olduğunu belirterek,”Midede kendiliğinden kaybolmaz. Mutlaka tedavisi gerekir. Kötü hijyenik şartlarda çocuklarda da görülür. İlk başta midede yüzeyel gastrit oluşur. İmmün sistemi zayıf olanlarda daha çabuk yerleşir” şeklinde konuştu.

Bakteri gelişimini önlüyor

Acı kırmızı biberin helikobakter pilori gelişimini engelleyici etkisi vardır. Fakat mide ülseri meydana geldikten sonra verilmesi uygun değildir. Ayrıca alkali gıda desteği ve sulara karbonat koyup alkali içeceklerin verilmesi bakterinin çoğalmasını sağlar. Bu da kansere neden olabilir.

Belirtileri

Helikobakter pilori kan pıhtılaşma faktörlerinden trambositlerin azalmasına yol açabilir. Hastalığın tanısı endoskopi ile kan tetkikleri ile veya nefes testiyle gösterilebilir. Büyük abdestte antijeni gösterebilir. Nefeste üre testi veya serolojik olarak tespit edilebilir. Endoskopide mide ülseri varsa helikobakteri veya kanser riski için biyopsi alınır. Helikobakter pilori saptanırsa antibiyotik tedavisi başlanır.

Sarımsak da etkili

Antioksidan ve C vitamininden zengin beslenmek helikobakteriye bağlı hastalıkları azaltır. Portakal, greyfurt, maydanoz, karalahana, yeşil sivribiber, karnabahar helikobakterinin etkisini azaltır. Sarımsak da etkin maddeleriyle helikobakter piloriyi öldürmede görevlidir.