SON TV

Para mutluluk getirir mi?

Zenginlik, refah ve rahatlık… Aslında bu saydıklarımız büyük nimettir, Rabbimize bize verdiğinde ne kadar şükretsek azdır. Ancak tatminsizliğe girdik mi, elimizdekiyle yetinmedik mi, gözümüzü madde hırsı kapladı mı durum vahim demektir.

Çünkü para hırsının sonu yoktur, nerede duracağı belli değildir. Peygamber Efendimiz’in buyurduğu gibi, “İnsanoğlunun iki dere dolusu altını olsa, üçüncüsünü isterdi. Onun gözünü bir avuç toprak doyurur.”

İnsanoğlunu anlamak zor.  “Ah bir işim olsa çoluk çocuğuma nafaka götürebilsem” der. Bir işe girip maaş almaya geçtiğinde, “Bir de evim olsa da kiradan kurtulsak” demeye başlar.

“Tabi evi olsun” diyeceksiniz. Tabi olsun da burada kalmaz istekler. Bu sefer araba istenir.

“Günümüzde araç lüks değil, bırakın arabası da olsun” dediğinizi duyar gibiyim. Burada bitse ne ala.

Artık hedef yazlık olur, arabanın modelini yenilemek olur, sonra ikinci araç istenir.

Nefis ister de ister. Kişi zenginleştikçe ve maddi hedeflerini tutturdukça  mutlu, huzurlu olacağını sanır. Ama hedef maddi zenginlik olunca gerçek öyle olmaz. Çünkü hırs buna engel olur.

Araştırmalar da bu sonucu gösteriyor: Para mutluluk getirmiyor. ABD’nin New Jersey eyaletindeki Princeton Üniversitesi uzmanları mutluluk ile gelir arasındaki bağlantıyı araştırmışlar ve gündelik mutluluklarda gelir seviyesinin pek bir etkisinin olmadığını bulmuşlar.

Aksine daha çok kazananların daha çok stres altında olabildiğini, anlık keyifleri kaçırabildiklerini görmüşler. Açgözlü, hep mal mülk peşinde koşan insanlar daha çok sıkıntı ve endişe içindedirler. Yani hayatı güzelleştirmek için her zaman paranın yeterli olmadığını söyleyebiliriz.

Elindekiyle yetinen, haline şükreden, sade bir hayat süren kanaat sahibi insanlar ise daima daha mutlu olmaktadır. Mutluluk insanın kendisi ile, çevresi ve geçmişi ile barışık olmasına ve iç huzuru duymasına bağlıdır.

Bize düşen mutluluğumuzu madde kazanmaya ve zenginliğe endekslemememiz ve paranın satın alabileceği şeylere daha az önem vermemizdir. Kendimizi geliştirmeye, aile bireylerimizle  ve dostlarla daha yakın olmaya, topluma katkıda bulunmaya,  insanlara yardımcı olmaya ve muhakkak hayır yapmaya gayret ettikçe, böyle ulvi hedefleri gerçekleştirdikçe inanın mutluluğumuz ve iç huzurumuz da artacaktır.

 
YAZARIN SON YAZILARI
Yaşlılıkta cinsellik - 17 Şubat 2017
Anne ile sohbet - 10 Mayıs 2016
Yürüyüş - 2 Ocak 2016
İyilik terapisi - 6 Ekim 2015