SON TV

Askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilirsiniz!

SGK Uzmanı Volkan Yıldız açıkladı: Askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilirsiniz!

Askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilirsiniz!

Askerlik borçlaması, sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların, er veya erbaş olarak silah altında veya Yedek Subay Okulu’nda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlandırılması mümkündür. Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir.

Askerlik yaptığınız sürenin tamamını borçlanabileceğiniz gibi askerlik sürenizin kısmi ihtiyaç duyduğunuz bir gün sayısı kadar bir süreyi de borçlanabilirsiniz.

Eğer borçlanılacak olan süreler, ilk sigortalılık başlangıcından önce ise, ilk sigortalılık başlangıç tarihi borçlanılan süre kadar geriye götürülmekte ve bulunan yeni tarihe göre de emeklilik şartları (sigortalılık süresi+prim ödeme gün sayısı+yaş) belirlenmektedir.

Bu durumda, borçlanılacak olan sürenin uzun veya kısa olup olmamasına göre sigortalının lehine olacak şekilde emeklilik için gerekli olan yaş şartı ve prim ödeme gün sayısı düşebilmektedir.

2016 tarihleri arası günlük en düşük (asgari) askerlik borçlanması tutarı: 17,56 TL
01.01.2016-31.12.2016 tarihleri arası günlük en yüksek (azami) askerlik borçlanması tutarı: 114,19 TL
400 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2016 yılında 7.024,00 TLödeyecek.
540 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2016 yılında 9.482,00 TLödeyecek.
600 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2016 yılında 10.536,00 TLödeyecek.
720 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2016 yılında 12.643,02 TL ödeyecektir.

Volkan YILDIZ
SGK UZMANI

ETİKETLER: