SON TV

Adli personelin en büyük üç sorunu!

Son TV'nin adli personellerin sıkıntılarıyla ilgili habere adliye çalışanlarından mesaj yağdı. İşte adli personelin en büyük üç sorunu!

Adli personelin en büyük üç sorunu!

SON.TV’nin adli personelin sorunlarını dile getiren haberi sonrası sayıları 60 bini bulan adli çalışanlardan mesaj yağdı.

Son TV’ye ulaşan çok sayıda adli personel sorunlarını yazdı. Son TV Haber Merkezi olarak adliye personellerinin sorunlarını derledik. Adliye çalışanlarının genel olarak en büyük sorunları maaş yetersizliği, halen bir meslek kolu olunmaması ve 3600 ek gösterge talebi…    

İşte [email protected] mail adresimize gelen adli personellerin sorunları, istekleri… Artık seslerinin duyulmasını isteyen adli personeller bize şunları yazdı:

4 BİN LİRA VE 3600 EK GÖSTERGE

“Mesleğe yeni başladığımızda maaşlarımız 2 bin 700 civarında oluyor. Biz adliye çalışanları olarak en çok çalışan ve en kritik konularla uğraşan memurlar arasındayız. Bu kadar yoğun çalışıyoruz fakat hiçbir şekilde karşılığını alamıyoruz. Maaşlarımızın en az 4 bin lira olmasını istiyoruz. Ayrıca 3600 ek gösterge istiyoruz”

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.

MESAİ SIKINTISI

“Mesai ücretleri toplu sözleşme kapsamında Yetkili Sendika ve bakanlıkla yapılan görüşmeler sonrasında mahkeme ve savcılık olarak ayrı ayrı hesaplanmış. Dosya sayısı ve kalemde görev yapan personel kişi sayısına göre ayarlanmış. Ancak mevcut haliyle Türkiye genelinde kimse mesai ücretleri alamıyor.  Mesai ücretlerinin verilebilmesi ve hesaplanabilmesi için dosya sayısından çıkartılıp eski sisteme yani aylık 50 saat fazla mesai standardına dönüştürülmesi gerekiyor. Yoksa ne suçüstü nöbetlerinde ne de mesai saatinden sonra kalıp işlerini bitirmeye çalışan personeller fazla çalışsa da mesai alamaz”

“Özellikle hafta sonları mesai için adliyeye geliyoruz. Adliyede çalıştığımız ekstra saatler bize yeterli olarak dönmüyor, çünkü mesai konusunda sıkıntılar var. Bu durum sosyal hayatımızı çok etkiliyor. Bir an önce yapılacak bir düzenlemeyle mesai sıkıntısının çözülmesini istiyoruz”

DİSİPLİN AFFI

“Disiplin affı uzun yıllardır uygulanmıyor. Eğer disiplin affı yapılırsa binlerce personelin faydalanacağı ve faydalı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca diğer kurumlardaki gibi Adalet Bakanlığı’ndaki sözleşmeli personellere havuz tayini hakkı getirilmeli”

“Maaş, 3600 ek gösterge gibi sorunlarımızın yanı sıra bir de yıllardır Adalet Bakanlığı personellerine ‘Personel Kimlik Kartı’ çıkarılmadı. Bunun da çıkarılmasını istiyoruz”

KİRALARI ÖDEYEMİYORLAR

“Ben büyükşehirde bir adliyede görev yapıyorum. Dolayısıyla büyükşehirdeki ev kiraları da çok yüksek… 1600 lira kira ödüyorum. Bunun yanı sıra elektrik, doğalgaz, su derken ay sonunu getiremiyorum. Mesai de yaptığım zamanlar ekstra hem fiziksel, hem maddi sıkıntıya düşüyorum. Bunun tam bir karşılığının olmaması beni ve ailemi zor duruma sokuyor. Maaşımız en az 4 bin lira olmalı”

YOĞUN TEMPO, MESAİ YOK

“Hakim ve savcılar çok disiplinli insanlar. Bu insanlarla çalışmak bizi mutlu ediyor fakat gerek yoğun tempo, gerek fazla mesai bizi çok yoruyor. Bunun karşılığını maaş ve mesai olarak yeterince alamamak asıl bizim için büyük bir problem… Bir an önce yetkililer sesimizi duymalı…”

MESLEK KOLU PROBLEMİ

“Adliye personeli olarak bizler de askerler ve doktorlar gibi özel adlı memur olmak istiyoruz. Eğer bu gerçekleştirilirse yani bizler de birer meslek kolu olursak, bize ait özel maaş artışları veya farklı iyileştirmeler yapılabilir. Bu da bizim için çok önemli bir gelişme olur”

Bilindiği gibi adli personel, asker gibi ya da doktor gibi özel adlı memur olursa meslek koluna özel iyileştirmeler yapılabilecek. Buna bağlı olarak meslek koluna özel maaş artışı da yapılabilecek. Şu anda düz devlet memuru statüsünde olan adliye çalışanları, sadece genel devlet memurlarıyla ilgili yapılan zam ve iyileştirmelerden faydalanabiliyor.

KADRO SIKINTISI

“Maaş, mesai, yoğun iş temposu… Hepsi bizim büyük yaramız. Ama bir diğer yaramız kadro sıkıntısı. Ben de dahil olmak üzere birçok arkadaşım ve meslektaşımın büyük bölümü sözleşmeli olarak görev yapıyor. Bu nedenle birçok hakkımız azalıyor. Lütfen kadro sıkıntısı çözülsün”

PSİKOLOJİLERİ BOZULUYOR

“Maaşlarımız o kadar az ki… Ne çocuklarımın okul masraflarını ödeyebiliyorum, ne ev kiramı, ne de diğer zaruri ihtiyaçlarımı… Benim gibi binlerce adliye çalışanı arkadaşım var. Maaş azlığı dolayısıyla yaşadığımız büyük problemlerimiz yüzünden psikolojisi bozulan birçok arkadaşım var. Bunlar psikologlara gidiyor. Ayrıca birçok da adliye çalışanının intihar ettiğini duyuyoruz. Söylenilenler hep borç içinde oldukları için kendi canlarına kıydıkları. Lütfen sesimizi duysunlar”

60 BİN ADLİYE PERSONELİ ZAM İSTİYOR HABERİ İÇİN TIKLAYIN

ETİKETLER: