16 Ağustos 2026 · Pazar · Özel Haberin Kaynağı
SON TV
SON DAKİKA
İçişleri Bakanlığı

“Jet terfi” iddiasında gözden kaçan ayrıntı: Ahmet Zengin’in atamasında yaş haddi ve iki yıllık süre!

Güneysu İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Zengin’in 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi ettirilerek Ankara Teftiş Kurulu Başkanlığına polis başmüfettişi olarak atanması hakkında ortaya atılan “torpil” iddiasının ardından yeni bilgiler gündeme geldi. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre işlem yalnızca Zengin’e yönelik yapılmadı; yaş haddine yaklaşan ve benzer koşulları taşıyan yaklaşık 10 emniyet müdürü hakkında da aynı yöntem uygulandı.

SON.TV/ANKARA

Emniyet Teşkilatında yeni rütbe terfilerinin açıklanmasının beklendiği bir dönemde, Güneysu İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Zengin’in 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne yükseltilerek polis başmüfettişliğine atanması tartışma konusu oldu.

Zengin’in terfisinin toplu takvimden ayrı gerçekleştirilmesi üzerinden işlemin kendisine özel olduğu ileri sürüldü. Güneysu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi olması da tartışmaya dahil edilerek “torpil” imasında bulunuldu.

Ancak terfinin mevzuat boyutu, rütbedeki zorunlu bekleme süresi ve yaş haddine yaklaşan personelin durumu incelendiğinde farklı bir tablo ortaya çıkıyor.

AHMET ZENGİN POLİS BAŞMÜFETTİŞLİĞİNE ATANDI

Güneysu İlçe Emniyet Müdürlüğü görevini yaklaşık dört yıldır sürdüren Ahmet Zengin, 1. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesiyle Ankara Teftiş Kurulu Başkanlığına polis başmüfettişi olarak atandı.

Atamanın ardından Zengin, Güneysu’daki göreviyle ilişiğini keserek Ankara’daki yeni görevine geçmek üzere ilçeden ayrıldı.

Rize Valiliği de Zengin’in 1. Sınıf Emniyet Müdürü olarak Ankara Teftiş Kurulu Başkanlığına atandığını kamuoyuna duyurdu. Böylece terfi ve atama işlemi resmî makamlar tarafından doğrulandı.

TEK KİŞİLİK TERFİ” ELEŞTİRİSİ GÜNDEME GELDİ

Zengin’in ataması,medyada  “Torpili güçlü müdüre jet terfi” başlığıyla gündeme taşındı.

Yazıda, çok sayıda emniyet müdürü yeni terfi listesini beklerken Zengin için ayrı bir işlem gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Atamanın Emniyet Genel Müdürü Ali Fidan, İçişleri Bakan Yardımcısı Ali Çelik ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin imzalarını taşıdığı aktarıldı.

Zengin’in Güneysu’da görev yapması üzerinden siyasi bağlantı imasında bulunulurken, atama “tek kişilik özel kararname” olarak nitelendirildi. Ancak söz konusu değerlendirmede yaş haddine yaklaşan diğer personelin durumu ile rütbe sistemindeki iki yıllık bekleme süresine yer verilmedi. Eleştirilerin yer aldığı yazı⁠

AYNI DURUMDAKİ YAKLAŞIK 10 MÜDÜR İÇİN DE İŞLEM YAPILDI

SON.TV’nin konunun uzmanlarından edindiği bilgilere göre Ahmet Zengin hakkında gerçekleştirilen işlem yalnızca kendisine tanınan kişisel bir uygulama değil.

Emniyet kaynakları, yaş haddi ve rütbedeki bekleme süresi bakımından benzer durumda bulunan yaklaşık 10 emniyet müdürü için de toplu terfi döneminden ayrı işlem yapıldığını belirtti.

Bu bilgiye ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından isimleri ve sayıyı içeren kamuya açık bir liste yayımlanmadı. Dolayısıyla “yaklaşık 10 müdür” bilgisi, resmî açıklamadan değil Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye dayanıyor.

MEVZUATTA İKİ YILLIK BEKLEME SÜRESİ BULUNUYOR

Emniyet Teşkilatındaki rütbe sistemi yalnızca 2. Sınıf Emniyet Müdürlüğünden 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne yükselmekten oluşmuyor. Rütbelerin yanı sıra meslek dereceleri ve bu derecelerde tamamlanması gereken zorunlu süreler de bulunuyor.

Mevzuata göre 1. Sınıf Emniyet Müdürü rütbesinin ikinci meslek derecesinde iki yıllık asgari bekleme süresi öngörülüyor. Birinci meslek derecesindeki 1. Sınıf Emniyet Müdürleri ise yaş haddine kadar görev yapabiliyor.

İkinci Sınıf Emniyet Müdürlerinin 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi edebilmeleri için de bulundukları rütbedeki zorunlu bekleme süresini tamamlamaları gerekiyor.

YAŞ HADDİ NEDEN ÖNEM TAŞIYOR?

Her derecedeki emniyet müdürleri ile emniyet ve polis müfettişleri bakımından yaş haddi 60 olarak uygulanıyor.

Edinilen bilgiye göre Ahmet Zengin ve benzer durumdaki bazı emniyet müdürlerinin normal toplu terfi takvimini beklemeleri hâlinde, yaş haddinden emekliliklerine iki yıldan daha az süre kalacaktı.

Bu durumda söz konusu personel, 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi etse dahi bu rütbenin ikinci meslek derecesinde öngörülen iki yıllık süreyi tamamlayamadan yaş haddine ulaşabilecekti.

Emniyet kaynakları, toplu dönemden ayrı gerçekleştirilen işlemin amacının personeli diğer terfi adaylarının önüne geçirmek değil, yaş haddi nedeniyle ortaya çıkabilecek özlük ve meslek derecesi kaybını önlemek olduğunu belirtiyor.

Bununla birlikte Zengin’in somut emeklilik hesabı ve kazanacağı mali hakların ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmış değil. Bu nedenle işlemin kişisel mali sonucuna ilişkin kesin tutar veya hak hesabı yapmak şu aşamada mümkün değil.

TERFİLER YIL İÇİNDE BİRDEN FAZLA KEZ YAPILABİLİYOR

Mevzuat, polis amirlerinin rütbe terfilerinin kural olarak haziran ayında topluca yapılmasını öngörüyor. Ancak aynı düzenleme, değerlendirme kurullarının yıl içinde birden fazla toplanabilmesine de imkân tanıyor.

Kurulların yıl içerisinde yeniden toplanması hâlinde terfiler, toplantının gerçekleştirildiği ayın sonunda yapılabiliyor.

Dolayısıyla bir terfi işleminin genel dönemden farklı bir tarihte gerçekleştirilmesi, tek başına mevzuata aykırılık veya kişiye özel uygulama kanıtı oluşturmuyor.

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu ile ilgili yönetmelikte yer alan bu hüküm, ihtiyaç bulunması hâlinde yıl içinde ek değerlendirme ve terfi işlemi yapılabilmesine hukuki zemin sağlıyor.

“TORPİL” İDDİASINI DOĞRULAYAN SOMUT BİR KANIT YOK

Ahmet Zengin’in Güneysu’da görev yapması ve ilçenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi olması, terfi işleminin siyasi bağlantıyla gerçekleştirildiğini tek başına kanıtlamıyor.

Kamuoyuna yansıyan eleştirilerde Zengin’in terfisinin liyakat dışı olduğuna, zorunlu bekleme koşullarını taşımadığına veya mevzuata aykırı biçimde yükseltildiğine ilişkin somut bir belge ortaya konulmadı.

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü de terfiye esas değerlendirme kurulu kararı, aynı kapsamda işlem yapılan diğer personelin listesi ve Zengin’in yaş haddi hesabı hakkında ayrıntılı bir kamuoyu açıklaması yayımlamadı.

Bu nedenle haberin doğrulanabilen bölümü; Zengin’in 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi ettirilerek polis başmüfettişi olarak atanması, mevzuatın yıl içinde ek terfilere izin vermesi ve 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğünün ikinci meslek derecesinde iki yıllık bekleme süresinin bulunmasıyla sınırlı.

ELEŞTİRİDEN ÖNCE MEVZUAT VE EMSALLER İNCELENMELİ

Gazetecilik, kamu görevlilerinin atama ve terfilerini sorgulamayı gerektirir. Ancak bir işlem hakkında kesin “torpil” hükmüne varmadan önce mevzuatın, emsal personelin, yaş haddi hesabının ve değerlendirme kurulu kararının incelenmesi de aynı ölçüde önem taşıyor.

Bir kamu görevlisinin çalıştığı ilçeden hareketle Cumhurbaşkanı’na kadar uzanan siyasi bir bağlantı kurulması, somut belgeyle desteklenmediğinde kanıttan çok, çağrışıma dayalı bir değerlendirmeye dönüşüyor.

Ahmet Zengin hakkındaki tartışmada da işlemin toplu terfi döneminden ayrı yapılması tek başına yeterli kanıt olarak sunulurken, yıl içinde ek terfiye izin veren mevzuat hükmünün ve yaş haddine yaklaşan başka personelin durumunun araştırılmadığı görülüyor.

HAK KAYBININ ÖNLENMESİ PERSONEL YÖNETİMİNİN PARÇASI

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile Emniyet Genel Müdürü Ali Fidan’ın, yaş haddine yaklaşan personelin meslek hayatının sonunda yaşayabileceği hak kayıplarını dikkate alarak çözüm üretmesi, hakkaniyetli personel yönetimi açısından önem taşıyor.

Mevzuattaki takvim nedeniyle hak ettiği meslek derecesine ulaşamama riski taşıyan personelin durumunun önceden değerlendirilmesi, kurum içindeki adalet duygusunun korunmasına katkı sağlıyor.

Mevcut bilgiler ışığında Ahmet Zengin’in terfisinin doğrudan “torpil” olarak nitelendirilmesini doğrulayacak somut bir kanıt bulunmuyor. Mevzuat ve yaş haddi ayrıntıları, işlemin hak kaybını önlemeye yönelik idari bir uygulama olduğu yönündeki açıklamayı destekliyor.

ETİKETLER:#AhmetZengin #Güneysu #EmniyetTeşkilatı #PolisBaşmüfettişi #EmniyetGenelMüdürlüğü #MustafaÇiftçi #AliFidan #İçişleriBakanlığı #RütbeTerfisi #Polis #Rize #SonTV