Kanuni sondaj gemisi, Doğu Akdeniz için hazırlanıyor

Kanuni sondaj gemisi, Doğu Akdeniz için hazırlanıyor

Fatih ve Yavuz gemilerine ek olarak Türkiye’nin sondaj çalışmalarını artırmak amacıyla satın alınan Kanuni sondaj gemisi bakım ve geliştirmeye alındı.

Mersin’in ilçelerinden Silifke’ye bağlı İncekum mevkiindeki NATO Limanı’nda bakım, güncelleme ve geliştirme süreci başlatılan Kanuni daha sonra Doğu Akdeniz’e giderek faaliyete başlayacak.

Önceki adı Sertão olan Kanuni sondaj gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir. Gemi, 2012’de Samsung Heavy Industries tarafından Güney Kore’de Sertão adıyla denize indirilmişti.

KANUNİ SONDAJ GEMİSİ

Marshall Adaları bandırasıyla, yabancı şirketler adına 8 yıl boyunca Brezilya’da görev yapan gemi, 2020’nin başlarında açık artırmayla satışa çıkarıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) 37,5 milyon ABD dolarına satın alınan sondaj gemisi, Mersin’in Taşucu Limanı’na getirilen geminin adı Kanuni olarak değiştirildi.

Kanuni, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetlerinin daha güçlü bir şekilde sürdürülmesi için alınan üçüncü sondaj gemisi olarak, 31 Ocak’ta teslim alındı ve Türkiye Petrolleri envanterine kaydedildi.

Geminin, seyri için bakım, tedarik ve test işlemleri Birleşik Krallık’ta yapıldıktan sonra Türkiye’ye doğru yelken açmış. 18 günlük seyrin akabinde 13 Mart’ta Doğu Akdeniz’den Türkiye karasularına giriş yapmıştı.

Mürettebatına da koronavirüs tedbirleri uygulanan Kanuni’nin bakım ve geliştirme çalışmalarının koronavirüs salgınında normalleşme sürecine geçildikten sonra başlanacağı açıklanmıştı.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version