SON TV

Kıdem Tazminatı Fonu nedir? SGK Uzmanı anlattı

SGK Uzmanı Volkan Yıldız, hükümet ve sendikaların anlaşamaması nedeniyle bir süredir rafa kaldırılan Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili önemli bir yazı kaleme aldı.

Kıdem Tazminatı Fonu nedir? SGK Uzmanı anlattı

Uzun yıllardır hayata geçirilmesi hedeflenen Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili SGK Uzmanı Volkan Yıldız Son TV’ye özel bir yazı kaleme aldı. Yıldız yazısında, yeni reform paketi kapsamında Kıdem Tazminatı Fonu’nu anlattı.

İŞTE O YAZI

“Çok uzun yıllardır gündemde olan kıdem tazmimatı fonu, açıklanan yeni reform paketi çerçevesinde önümüzdeki günlerde yine hükümetin gündeminde olacak gibi görünüyor.

Bildiginiz gibi bu fonun uzun yılladır hayata geçirilmesi hedefleniyor. Hükümetin ve sendikaların uzlaşamaması nedeniyle rafa kaldırılmıştı. 2017 yılında tekrar gündeme geldi. Ancak yine uzlaşma durumu olmadığından ve sendikaların bu duruma yanaşmamasından kaynaklı olarak yine rafa kaldırıldı. Hükümet işçilerin kıdem tazminatının güvence altına alınarak bireysel emeklik sistemi ile enteğre edilmesini hedefliyor.

Daha önce rafa kaldırılan taslaklara göre; Hükümet, kişinin ortalama 1 yıllık çalışması karşılığında 30 güne denk gelen maaş yerine yerine 15 günlük maaş tutarının kıdem tutarı olarak SGK’a ödediği primler gibi bireysel fonlara aktarılmasını ve belli sürelere kadar bu tutara dokunulmayıp, devlet katkısı ile desteklemeyi planlamıştı. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, bir süre önce şöyle bir açıklama yaptı; Türkiye’de fonların akıbetini bildiklerini belirterek, “Kıdem tazminatının bu şeklinden memnunuz. Alamayanlarla ilgili bir düzenleme yapın, katkı sağlayalım. Nokta kadar geriye giderseniz buna müsaade etmeyiz. Kıdem tazminatı işçinin son kalesidir. Nokta kadar geriye gidiş olursa, ona mani olamazsak, onu muhafaza edemezsek bu koltuklarda oturmanın hiçbir anlamı yok” dedi.

Ben TÜRK-İŞ başkanının yaptığı bu açıklamayı sonuna kadar destekliyorum.Diğer taraftan işverenlerin aylık olarak bu fona ayıracakları parayı düşünün.. Çünkü bir çok işverenin aylık olarak çalışanları adına fona ayıracakları finansmanı bulunmuyor. 2019 yılında tekrar gündeme gelecek olan bu fonla alakalı olarak hem işçiyi hem de işvereni koruyabilmek adına adımların atılması daha sağlıklı olacaktır.İşçinin 1 yıllık çalışması karşılığında hak edilen 30 günlük ücreti mevcut haliyle kalıp, aylık işverenlerin ödeyeceği fona, devletin işçilere sağlayacağı devlet katkısının aynısını işverenlere de gerek “Fon Teşviki” adı altında veya SGK prim ödemelerinde sağlayacağı ciddi indirimlerin yapılması şarttır.

İşverenlere destek sağlanmadığı taktirde bir çok işveren bu yükün altından ne yazık ki kalkamayacaktır.Dolayısı ile hali hazırda az olan üretim tamamen duracak ve istihdam azalacaktır.Uzun yıllar boyunca tartışılan,uzlaşmaya çalışılan bu fonun tüm tarafların lehine olumlu sonuçlanmasını arzu ediyorum.”

ETİKETLER: