Meclis Başkanı imzaladı, Yassıada kararları tarih olacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop,, Yassıada yargılamalarını geçersiz kılmayı amaçlayan ir yasa teklifini imzaladı. Meclis’e sunulan teklifte Milliyetçi Hareket Partisi (MHp) Erkan Akçay ve Levent Bülbül’ün de imzaları yer aldı.

TBMM Başkanı Şentop’un imzasını taşıyan 2 maddelik yasa teklifi; 27 Mayıs 1960 tarihinde icra edilen darbenin akabinde kurulan Yüksek Adalet Divanı’n yaptığı yargılamaları yok sayacak.

YASSIADA’NIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI ORTADAN KALKACAK

‘Yassıada yargılamaları’ olarak da anılan kararlar, hâlen yürürlükte. Meclis’e sunulan yasa teklifi yürürlükte bulunan kararlar yok hükmüne düşecek. Böylece; milletin yargı yetkisini gasp eden, evrensel hukuk ilkelerini çiğneyen ve temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran kararlar hukuken de tarihin tozlu sayfalarına gömülecek.

TAZMİNAT DAVASININ YOLU AÇILABİLİR

Yüksek Adalet Divanı’nın kullandığı yetkilerin hukukî dayanağını ortadan kaldıracak olan bu teklif ile ayrıca bu Yüksek Adalet Divanı’nnın verdiği kararlar neticesinde doğan zararların tazminine yönelik dava yolunun da açılması öngörülüyor.

TEKLİFİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version