SON TV

Özel sektöre kademeli mesai

Özel sektöre kademeli mesai

Yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için sosyal mesafenin artırılmasına yönelik çalışmalardan biri de kademeli mesai. Kademeli mesai ile işe gidiş geliş saatlerini ayırarak toplu ulaşım araçlarındaki yoğunluğun düşürülmesi amaçlanmakta. İstanbul’da geçtiğimiz hafta kamu personelleri, kademeli mesaiye geçti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın kademeli mesai konusunda çağrı yaptığı özel sektörün, ne yapacağı ise merak ediliyor.

İstanbul Valiliği Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı, toplu taşımayı kullananların yüzde 60’ının özel sektör çalışanı olduğunu belirterek salgın riskinin en aza çekilmesi için özel sektörün de kademeli ve esnek çalışmaya geçmesi gerektiğini vurguladı.

Kış yaklaşırken trafik hızının artırılması gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Ilıcalı, yüzde 13’lük bir kesimin toplu taşımadan özel araçlara yöneldiğini belirterek özel araçların yüzde 85’inin bir veya iki yolcuyla trafikte olduğunu kaydetti. Mesai kademelendirimesinin çakışmaması gerektiğinin altını çizen Ilıcalı, birçok sivil toplum kuruluşu, sendika, sanayi ve ticaret odası yöneticileri ile toplantılar yapıldığı ve herkesin kademeli ve esnek çalışmaya olumlu yaklaştığını söyledi.

Prof.Dr. Ilıcalı, “İş dünyası, kademeli çalışmanın yanı sıra esnek çalışmayı da benimseyip, elini taşın altına koymalı.” dedi.

ÖZEL SEKTÖR: BİZ HAZIRIZ

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden bir yönetici; valilikten kademeli çalışma saatine ilişkin henüz bir resmi yazı gelmediği belirterek, Vali Yerlikaya’nın 28 Eylül tarihine dikkat çektiğini anımsatarak, genelge gelmesi durumunda tüm odalara duyurulacağını ve odaların da uygulayacağını söyledi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu yönetiminde yer alan Başar Ay ise, Konfederasyon Başkanının Vali Yerlikaya ile görüştüğünü dile getirerek, halk sağlığı için tüm desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Kendilerine bağlı olan fabrikaların birçoğunun İstanbul dışında olduğu ve çalışanları servis kullandığını belirtti. Ay, kademeli ve esnek çalışma saatlerine geçilmesi durumunda TİSK’e üye işletmelerin de buna katılacağını kaydetti.

Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğinden yapılan açıklamada ise valilikte gerçekleştirilen toplantı kendilerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını dile getirdikleri aktarıldı.

AVM ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, İstanbul’daki alışveriş merkezlerinde 15 binden fazla insanın çalıştığını kaydederken; AVM, giriş çıkış saatlerinin hali hazırda diğer meslek gruplarına göre farklı olduğunu hatırlattı. Altaş, AVM çalışanlarının trafiği etkilemediğini dile getirirken “Ancak genelge gelirse her türlü tedbir ve karara uyarız” dedi.