SON TV

Resmi Gazete’de yayımlandı: 2. el araç satışında yeni dönem

Ticaret Bakanlığının, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: 2. el araç satışında yeni dönem

Ticaret Bakanlığının, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020’ye kadar yetki belgesi almaları gerekiyor. Bakanlıkça aksi tespit edilmedikçe, bir takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı yapılması ticari faaliyet kabul edilerek kayıt dışı ticari faaliyetler olarak yaptırım uygulanacak. Satışı yapılan taşıt sayısı hesaplanırken Türkiye Noterler Birliği’nden alınan veriler esas alınacak.

İş yeri açma ve çalışma ruhsatı, yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına eklendi. Artık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek. Belediyelere getirilen yükümlülükler ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin ruhsat düzenlenen işletmeler de Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilerek, yetki belgesi almadan faaliyette bulunan işletmeler belirlenebilecek.

YETKİ BELGESİ VERİLMESİNDE BÜROKRASİ AZALDI

Şimdiye kadar belediyeler ve ticaret il müdürlüklerince 2 ayrı kontrolden geçen iş yerleri bundan sonra yalnızca belediyeler tarafından ruhsat düzenlenmeden önce kontrol edilecek. Daha önce düzenlenen ve 5 yıl geçerlilik süresi bulunan yetki belgeleri için yenileme başvurusu yapılması gerekmiyor. Bakanlık tarafından verilen yetki belgeleri, yönetmelik hükümleri kapsamında iptal edilinceye kadar geçerli olacak. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmelere Ticaret Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanacak ve yapılan uyarıya rağmen aykırılığı ortadan kaldırmayan veya tekrarlayan işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek.

YANILTICI İLANLARA CEZA!

İlanlarında tüketiciyi yanıltıcı belge ve bilgi yayınlayanlara da Ticaret Bakanlığınca idari para cezası uygulayacak ve işletmenin yetki belgesini iptal edilebilecek.

Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılması da zorunlu hale getirildi. Güvenli Ödeme Sistemi sayesinde taşıt alım satımında yaşanan dolandırıcılık ve sahtecilik faaliyetleri ile çalınma riskleri bertaraf edilecek, para transferlerinin hızlı ve kolay biçimde yapılması ve kayıt altına alınması sağlanacak.

Daha önce yetki belgesi verilen işletmelerin, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını ve İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik`teki ilgili iş yeri şartlarına haiz olduklarını gösteren belgeyi 30 Haziran 2021’e kadar İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Bilgi Sistemi’ne aktarmaları gerekiyor. Yükümlülüğün bu tarihe kadar yerine getirilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek.