SON.TV/DİYARBAKIR
Van’da 2024 yılında kaybolduktan 18 gün sonra Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin soruşturmada yeni bir süreç başladı. Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut tarafından, ölüm nedeninin kesin olarak ortaya çıkarılması amacıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na diatom testi yapılması talebiyle başvuruda bulunuldu.
AİLE DİATOM TESTİ İSTİYOR
Rojin Kabaiş’in babası Nizamettin Kabaiş, kızının gerçekten suda boğularak hayatını kaybedip kaybetmediğinin bilimsel olarak netleştirilmesini istediklerini belirtti.
Baba Kabaiş, Adli Tıp Kurumu’nda bulunan mevcut biyolojik örneklerin diatom testi için yeterli olması halinde testin bu materyaller üzerinden yapılacağını, yeterli sonuç alınamaması durumunda ise mezarın açılarak fethi kabir işleminin gündeme geleceğini söyledi.
“BELİRSİZLİK DAHA ZOR”
Nizamettin Kabaiş, kızının mezarının yeniden açılmasının kendileri açısından son derece zor bir karar olduğunu ancak gerçeğin ortaya çıkmasının her şeyden önemli olduğunu ifade etti.
Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut da dosyada diatom testinin bugüne kadar yapılmamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendirdiklerini belirterek, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için gerekli tüm adımların atılmasını talep ettiklerini söyledi.
DİATOM TESTİ NEDİR?
Diatom testi, bir kişinin gerçekten suda boğularak mı hayatını kaybettiğini, yoksa ölüm gerçekleştikten sonra cansız bedeninin suya mı bırakıldığını belirlemek amacıyla kullanılan adli tıp yöntemlerinden biridir.
Kişi hayattayken suya girdiyse, sudaki mikroskobik silisli algler (diatomlar) solunum yoluyla akciğerlere, ardından kan dolaşımı aracılığıyla kemik iliği ve iç organlara ulaşabilir. Bu nedenle diatom testi, boğulma vakalarında ölüm nedeninin belirlenmesinde önemli bilimsel delillerden biri olarak kabul ediliyor.
ROJİN KABAİŞ DOSYASINDA SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, 27 Eylül 2024’te kaldığı öğrenci yurdundan ayrıldıktan sonra kaybolmuş, genç öğrencinin cansız bedeni 18 gün sonra Van Gölü kıyısındaki Mollakasım Mahallesi sahilinde bulunmuştu.
Soruşturmaya ilişkin adli süreç Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülüyor.
ETİKETLER: #RojinKabaiş #Van #VanGölü #DiatomTesti #FethiKabir #VanCumhuriyetBaşsavcılığı #AdliTıp #SonTV #GoogleNews









