SON.TV/ÖZEL HABER/ANKARA
SONTV’nin ulaştığı yargı kulislerinde, 2028 yılının beklenmeden Yargıtay ve Danıştay’da üye seçimine ilişkin yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konuşuluyor. Özellikle hazırlıkları gündeme gelen 13. Yargı Paketi kapsamında yüksek yargı üyeliklerine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmesi ihtimali dikkat çekiyor. Böyle bir düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde, olağan görev süresi takvimi beklenmeden ilave üye seçiminin önünün açılıp açılmayacağı merak ediliyor.
12 YILLIK GÖREV SÜRESİ 2028’DE DOLUYOR
Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresi, 2016 yılında yapılan yasal düzenlemeyle 12 yıl olarak belirlenmişti. Düzenlemeye göre bir kişi ikinci kez Yargıtay veya Danıştay üyesi seçilemiyor. Görev süresini tamamlayan üyelerin ise mesleklerine uygun şekilde adli veya idari yargıda görevlendirilmelerinin yolu bulunuyor. Bu düzenlemenin ardından yapılan seçimlerle göreve başlayan üyelerin 12 yıllık süreleri, 2028 yılında dolmaya başlayacak. Mevcut takvime göre 2028 yılında Yargıtay’da yaklaşık 112, Danıştay’da da yaklaşık 44 üyenin görev süresini tamamlaması bekleniyor. Bu durum, iki yüksek yargı kurumunda önemli sayıda üyelik değişimini gündeme getirecek.
13. YARGI PAKETİ İLE TAKVİM ÖNE ÇEKİLECEK Mİ?
Yargı kulislerinde üzerinde durulan başlıklardan biri de 2028 yılında yapılması beklenen üye değişiminin daha erken bir tarihe alınması. 13. Yargı Paketi kapsamında Yargıtay ve Danıştay üyelerinin seçimine ilişkin yeni bir düzenleme yapılması halinde, mevcut takvim dışında ilave üye seçiminin mümkün olup olmayacağı tartışılıyor. Olası düzenlemenin hayata geçirilmesi durumunda, 2028 yılında görev süresi dolacak üyeler için beklenen değişimin bir bölümünün daha erken tarihte gerçekleştirilmesi gündeme gelebilecek. Böylece Yargıtay ve Danıştay’da yaklaşık 156 üyelik değişiminin 2028 yılı beklenmeden başlatılması veya ilave seçimlerle üyelik yapısının yeniden şekillendirilmesi söz konusu olabilecek. Ancak burada belirleyici olacak husus, düzenlemenin yalnızca boşalan üyeliklere ilişkin seçim usulünü mü değiştireceği, yoksa mevcut üye kadrolarına ilave kadro ve seçim imkanı mı getireceği olacak.
DANIŞTAY’DA 2030’A KADAR UYGULANACAK AYRI DÜZENLEME
Danıştay bakımından ayrıca 12. Yargı Paketi ile yapılan bir değişiklik bulunuyor. 17 Temmuz 2026’da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve 31 Temmuz 2026’da Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, Danıştay daire sayısının 10’a düşürülmesine ilişkin süre dört yıl uzatıldı. Buna bağlı olarak boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmesi uygulamasının 23 Temmuz 2030’a kadar devam etmesi kararlaştırıldı. Bu nedenle 13. Yargı Paketi’nde gündeme gelebilecek olası bir düzenlemenin, Danıştay’daki mevcut seçim sistemini nasıl etkileyeceği de önem taşıyor.
ETİKETLER:#Yargıtay #Danıştay #13YargıPaketi #ÜyeSeçimi #YüksekYargı #YargıKulisi #SonTV









