SON TV

Soner Yalçın’ın kaçak kalesine çifte soruşturma

Oda TV’nin sahibi ve Sözcü Gazetesi’nin yazarı Soner Yalçın’ın İstanbul Levent’te kale gibi yeniden inşa ettiği milyonlarca dolarlık villası ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Soner Yalçın’ın kaçak kalesine çifte soruşturma

Oda TV’nin sahibi ve Sözcü Gazetesi’nin yazarı Soner Yalçın’ın İstanbul Levent’te kale gibi yeniden inşa ettiği milyonlarca dolarlık villası ile ilgili soruşturma başlatıldı.

SABAH’ın ortaya çıkardığı belgeleri ihbar kabul eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü SİT alanındaki usulsüz inşaatla ilgili soruşturma başlattı.

İzmir Çeşme’de SİT alanı üzerine villa ve havuz yaptırdığı ortaya çıkan Hüseyin Soner Yalçın’ın İstanbul Levent’te de kale gibi korunan 30 milyon TL’lik villasında usulsüz inşaat yaptırdığını SABAH ortaya çıkarmıştı.

Soner Yalçın, 2005 yılında Levent Mahallesi’nde aldığı tripleks villayı beş yıl süreyle şirket ofisi olarak kullandı. 2010 yılında ise ikametgâh olarak kullanmaya başladı.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Soner Yalçın’ın evde ‘basit tadilat’ bahanesiyle başlattığı çalışmanın inşaatı genişletme amacını taşıdığı tespit edilmişti. Skandalın patlak vermesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce SİT alanındaki bu usulsüz inşaatla ilgili soruşturma başlatıldı.

İŞTE SONER’İN ÇİĞNEDİĞİ KANUN

Soner Yalçın’ın usulsüz inşaat genişletme çalışmasının yasaya aykırılığını gösteren maddelerden ilkinde, yani 2862 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 57. Maddesi’nin 1. Fıkrasının g bendinde, “Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarına ilişkin uygulamaya yönelik kararlar almak” hükmü yer alıyor.

Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonları Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esaslarına Daire Yönetmeliğin ‘bölge komisyonlarının görevleri’ başlıklı 11. Maddesinin ç bendinde ise “Uygulamaya yönelik projeler ile değişiklikleri hakkında karar vermek” hükmü yer alıyor.

Bu kapsamda tabiat varlıkları ve koruma alanları ile SİT alanlarında yapılacak her türlü fiziki müdahalenin (duvar yapımı, ağaç kesimi, mimari proje, plan vb) tek parsel üzerinde tek bina yapılması da dâhil olmak üzere Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarınca incelenerek karara bağlanması gerekiyor.

Bu nedenle ilgili belediyelerde ruhsat onay aşamasındakiler de dâhil olmak üzere tüm uygulamaların Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarına intikalinin sağlanması mecburi. Ancak Soner Yalçın bu yasal prosedürlerin hiçbirini yerine getirmemiş.

Kaynak: SABAH