Trump’ın doğuştan vatandaşlık açıklaması ABD’yi karıştırdı

ABD Başkanı Donald Trump ABD’de doğan çocuklara Amerikan vatandaşlığı  verilmesi uygulamasını sona erdireceğini açıklamıştı. Trump’a tepki gösteren Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, “Açıkçası bunu yapamazsınız. Doğuştan  vatandaşlığı bir Başkanlık kararnamesi ile sona erdiremezsiniz.” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı ve Wisconsin Senatörü Ryan, Kentucky’de  basın mensuplarına konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

ABD Başkanı Trump’ın, ABD’de doğan çocuklara Amerikan vatandaşlığı  verilmesi uygulamasını sona erdireceği şeklindeki açıklamasına tepki gösteren  Ryan, bu yönde hazırlanacak bir Başkanlık kararnamesinin Anayasanın ilgili  14’üncü maddesiyle uyuşmayacağını savundu.

Paul Ryan, Trump’ın Başkanlık kararnamesi ile atmak istediği adımı,  “Açıkçası bunu yapamazsınız. Doğuştan vatandaşlığı bir Başkanlık kararnamesi ile  sona erdiremezsiniz.” sözleriyle eleştirdi.

MUHAFAZAKARLAR OLARAK ANAYASAYA İNANIYORUZ

Söz konusu Anayasa maddesinin açık olduğunu ve bu konuda bir  değişiklik yapılacaksa doğru adresin ABD Kongresi olduğunu vurgulayan Ryan,  “(Önceki Başkan Barack) Obama, göçmenlik yasalarını Başkanlık kararnameleriyle  değiştirmeye çalıştığında biz bundan hoşlanmamıştık. Muhafazakarlar olarak bizler  Anayasaya inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

GÜNEY CAROLİNA SENATÖRÜ’NDEN TRUMP’A TAM DESTEK

Öte yandan Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Güney Carolina  Senatörü Lindsey Graham ise Donald Trump’ın vatandaşlık çıkışına tam destek  verdiğini açıkladı.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Graham, “Sonunda bir Başkan,  bu absürt doğuştan vatandaşlık politikasını sona erdirmeyi istiyor. Her zaman  kapsamlı bir göçmenlik reformunu, aynı zamanda doğuştan vatandaşlık uygulamasının  sonlandırılmasını destekledim.” ifadelerini kullandı.

Graham ayrıca, ABD Senatosunda Trump’ın açıklamasına uygun bir yasa  tasarısı sunmaya hazırlandığı mesajını da verdi.

Trump, ABD vatandaşı olmayan ailelerin çocuklarının ülkede dünyaya  gelmesi halinde vatandaşlık kazanmalarını engellemeyi planladığını açıklamış ve  bunu bir Başkanlık kararnamesi ile yapabileceğini söylemişti.

ABD Anayasası’nın belirlediği bir hak olan doğuştan ABD  vatandaşlığının kaldırılmasının, Başkan’ın anayasada tek başına değişiklik yapma  yetkisiyle ilgili hukuki bir tartışmaya yol açabileceği ifade ediliyor.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version