SON TV

Yargıtay Başkanı kim olacak? İşte bomba kulisler

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 23 Mart 2020’de yaş haddinden emekliye ayrılacak. Yargıtay'da boşalacak Başkanlık koltuğu için kulisler şimdiden başladı.

Yargıtay Başkanı kim olacak? İşte bomba kulisler

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit 23 Mart 2020’de yaş haddinden emekliye ayrılıyor. Yargıtay’da boşalacak Başkanlık koltuğu için kulisler şimdiden hareketlendi.

SON.TV’nin güvenilir yargı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kulislerde konuşulan bir numaralı aday Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca…

Kulislere göre Mehmet Akarca, hem muhafazakârlardan, hem ülkücülerden hem solculardan oy alabilir. Akarca’nın hiçbir dezavantajının olmadığı, başkanlık konusunda en güçlü aday olduğu konuşuluyor. Akarca’nın iki dönemdir sorunsuz şekilde görev yaptığı ve temsil kabiliyetinin yüksek olduğu ifade ediliyor.

Mehmet Akarca

MEHMET AKARCA’NIN ÖZGEÇMİŞİ

21.01.1963 tarihinde Şirvan’da doğmuştur. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun oldu.

İzmir hakim adayı olarak mesleğe başlayan Akarca; sırasıyla Uşak/Ulubey, Van/Gevaş, Aydın/Sultanhisar Hakimliği, Sivas Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı ile Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

18.01.2010 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Mehmet Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 21.10.2013 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilmiştir. Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanı’nca 18.05.2015 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmiştir.

Başkanlık kulislerinde konuşulan ikinci isim ise Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurul Başkanı Mehmet Kürtül… Yargıtay kulislerinde Kürtül’ün ülkücü camiaya yakın olduğu, sosyal demokratlar tarafından kısmen destek alabileceği konuşuluyor. Ancak Kürtül’ün muhafazakâr gruplardan çok oy alamayacağı da değerlendiriliyor.

Mehmet Kürtül

MEHMET KÜRTÜL’ÜN ÖZGEÇMİŞİ

01.01.1956 tarihinde Osmaniye’de doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1979 yılında mezun sonra Osmaniye hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Kürtül; sırasıyla Varto, Çüngüş, Keles Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği ve Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

25.07.2005 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Mehmet Kürtül, 27.01.2010-14.09.2016 tarihleri arasında Yüksek Seçim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 10.10.2017 tarihinde Birinci Başkanvekilliği’ne (Hukuk) seçilmiş olup, halen bu görevi sürdürmektedir.

Seçimlerde başkan adayı olacağı düşünülen bir diğer isim ise Yargıtay Birinci Başkanvekili Abdülhalik Yıldız… Yıldız, Ceza Genel Kurul Başkanı… Yıldız’ın bir yılı kaldığı, muhafazakârlardan oy alabileceği konuşuluyor. Yıldız’ın ülkücülerden ve solculardan ise fazla oy alamayacağı iddia ediliyor.

Abdülhalik Yıldız

ABDÜLHALİK YILDIZ’IN ÖZGEÇMİŞİ

01.01.1956 tarihinde Erzurum/Çat’ta doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1980 yılında mezun olduktan sonra, istanbul hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Yıldız; sırasıyla Manisa, Sason, Zara, Malatya/Yeşilyurt Cumhuriyet Savcılığı, Ayvalık Hâkimliği, Düzce Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve Ankara Hâkimliği görevlerinde bulunmuştur.

24.02.2011 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Abdülhalik Yıldız, Yargıtay 17. Ceza Dairesi Başkanı iken, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 02.09.2016 tarihinde Birinci Başkanvekilliği’ne (Ceza) seçilmiş olup halen bu görevi sürdürmektedir.

Kulislerde yine bir başka başkan adayının Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Başkanı Mehmet Bülent Selçuk olabileceği konuşuluyor… Selçuk’un muhafazakârlardan oy beklentisi olduğu iddia ediliyor. .

Kulislere göre, bir diğer adayı ise Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Başkanı Halil Özdemir…  Özdemir muhafazakâr olarak biliniyor. Bir miktar oy alabileceği, ancak bunun seçimleri kazanmasına yetmeyeceği ileri sürülüyor.

SON.TV’nin araştırmaları ve aldığı kulislere göre, seçimler ilk turda sonuçlanmaz ve ikinci tura kalırsa Akarca ‘kesin’ olarak ipi göğüsler…

YARGITAY BAŞSAVCISI KULİSLERİ

SON.TV  yargı kulislerinde Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca seçilirse Yargıtay Başsavcısı kimin olabileceğini de araştırdı. 

Edinilen bilgiye göre Mehmet Akarca Yargıtay Başkanı seçilirse Yargıtay Başsavcılığı için bir hafta içinde seçim yapılacak. Başsavcıyı Genel Kurul seçecek. Başsavcı’nın seçilmesi için aday üye sayısının yarısından bir fazlasının oyunu almak zorunda. Yani 400 üyenin bulduğunu düşünürsek 201 alan Yargıtay Başsavcısı seçilecek.

Eğer Mehmet Akarca Yargıtay Başkanı olursa Yargıtay’ın yeni Başsavcısı için en kuvvetli isim olarak halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapan Halil Adıgüzel gösteriliyor… Adıgüzel 4 yıldır Mehmet Akarca ile birlikte çalışıyor. Ayrıca Adıgüzel’in Akarca’ya yakınlığı da biliniyor.

Halil Adıgüzel

HALİL ADIGÜZEL’İN ÖZGEÇMİŞİ

15 Eylül 1969 tarihinde Kütahya/Emet’te doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990 yılında mezun olmuştur.

Manisa hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Adıgüzel; sırasıyla Konya/Karapınar, Ordu/Kabadüz, Şırnak/Silopi Hâkimliği, Tavşanlı, Giresun ve Muğla Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

24 Şubat 2011 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Halil Adıgüzel, Yargıtay Beşinci Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca gösterilen adaylar arasından, Cumhurbaşkanı’nca 25 Mart 2016 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanmıştır.

Bir diğer Yargıtay Başsavcısı adayı ise Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Burhan Karaloğlu… Karaloğlu’nun muhafazakâr gruplardan oy alabileceği konuşuluyor. Ancak oğlunun Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir dosyadan dolayı yargılanması sebebiyle şansı az olarak değerlendiriliyor.

Üçüncü aday ise Yargıtay 7. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Mutlu… Mutlu da ülkücülere yakınlığı ile biliniyor ancak kulislerde pek şansının olmadığı konuşuluyor.

YARGITAY GENEL SEKRETERİ KULİSLERİ

Yargıtay Genel Sekreterliği ile ilgili de çeşitli kulisler dolaşıyor. Yusuf Ziyaattin Cenik’in yerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi Üyesi Fevzi Yıldırım’ın gelebileceği konuşuluyor. Yargıtay Başsavcılığı’nda idari savcı olarak görev yapmakta iken Yargıtay üyeliğine seçilen Yıldırım’ın şansının olduğu değerlendiriliyor

Bir diğer aday ise Bilgin Başaran… Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’nden Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyeliği’ne seçildi. Başaran’ın adaylar arasında olduğu ileri sürülüyor.

Bilgin Başaran

BİLGİN BAŞARAN’IN ÖZGEÇMİŞİ

Bilgin Başaran, 25 Şubat 1969 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul, Silivri, Seymen Köyü nüfusuna kayıtlıdır.1986-1991 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.

Mesleğe 25.10.1995 tarihinde Çaldıran Cumhuriyet Savcısı olarak başladı. 1997-2000 tarihinde Feke, 2000-2003 tarihleri arasında ise Vakfıkebir Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı.

Başaran 2003 yılında Adalet Müfettişi olarak atandı. 2009 yılında ise Adalet Başmüfettişi oldu. 2011 tarihinden sonra ise Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yaptı. Başaran 2014 yılında HSK Genel Sekreterliği’ne atandı. Şu anda ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi olarak görev yapıyor.

Bir diğer aday ise Hakan Yüksel… Ankara’da özel yetkili cumhuriyet savcısı iken Yargıtay 16. Ceza Dairesi üyeliğine seçilen Yüksel, Yargıda Birlik Derneği’nin kurucularından… (Dernek FETÖ ile mücadelesi ile tanınıyor.) Yargıtay Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilerek bir süre bu görevi yaptığı biliniyor. Yüksel de FETÖ’ye karşı mücadelesi ile biliniyor. Şu an Yargıtay üyesi ve ülkücü kanada yakın… Yargıtay Genel Sekreteri adayları arasında güçlü isimlerden olduğu konuşuluyor. FETÖ’nün hedefi olan isimlerden biri olan Yüksel, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı iken Fetullahçı savcı Cemil Tuğtekin’in hedefi olmuştu…

Hakan Yüksel