SON TV

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: Gerekçeli Karar Yazım Rehberi Ocak ayından itibaren uygulamaya konulacak

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, gerekçeli kararlarda kalitenin yükselmesinin; mahkemelerin kararlarına, avukatların dilekçelerine ve akademisyenlerin eserlerine de önemli katkılar sağlayacağını ve Ocak ayından itibaren Yargıtay Gerekçeli Karar Yazım Rehberi’nin uygulamaya konulacağını açıkladı.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: Gerekçeli Karar Yazım Rehberi Ocak ayından itibaren uygulamaya konulacak

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kayseri Ticaret Odası iş birliğiyle 23 Aralık 2022 tarihinde Kayseri’de düzenlenen “Ticaret Hukuku Sempozyumu”na katıldı.

Sempozyumun açış konuşmasını yapan Akarca; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıda dürüstlük, yargının şeffaflığı ve hesap verebilirliği ilkelerinin gerçek ve görünür olmasının en etkili yollarından birinin adli kalite olduğunu belirtti. Akarca, “Adli kalitenin önemli bir bileşeni olarak gerekçeli karar kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yaklaşık iki yıldan beri kapsamlı ve sistematik bir çalışma yürütülerek Yargıtay Gerekçeli Karar Yazım Rehberi hazırlanmıştır.” dedi.

Gerekçeli kararlarda kalitenin yükselmesinin; mahkemelerin kararlarına, avukatların dilekçelerine ve akademisyenlerin eserlerine de önemli katkılar sağlayacağını ve Ocak ayından itibaren uygulamaya konulacağını vurguladı.

Akarca konuşmasında, “Rehbere uygun şekilde yazılacak gerekçeli kararlar, gelecek yıl Haziran ayında faaliyete geçecek yapay zekâ tabanlı ‘Yargıtay İçtihat Merkezi’ aracılığıyla yaygınlaştırılacaktır.” dedi.

Hakim ve Cumhuriyet savcılarının yaptığı görevin toplum için hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Akarca,  zaman zaman zorluklarla karşılaşılabileceğini ancak ehliyet ve liyakat sahibi, kendisini mesleğine adamış bir Hakim ve Cumhuriyet Savcısının üstesinden gelemeyeceği hiçbir zorluğun bulunmadığını ifade etti.

Sempozyumda; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da açış konuşması yaptı.

Oturum Başkanlıklarını; Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Üyesi Hafize Gülgün Vuraloğlu’nun yaptığı Sempozyum’a, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu hâkimleri sunum yaparak katkı sağladı.

Sempozyum’a; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Rıdvan Gündoğdu, Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım, Hukuk Genel Kurulu üyeleri, tetkik hâkimleri ile Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi ve ilk derece mahkemeleri hâkimleri, avukatlar ve çok sayıda akademisyen katıldı.